Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

2020.09.27. 15:10
Ajánlom
A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

Kilencedik alkalommal ad ízelítőt a német nyelvterület filmkultúrájából a Szemrevaló Filmfesztivál. A fővárosban október 1. és 4. között a Művész moziban vetítik a német nyelvű filmtermés legjavát, október 5. és 8. között pedig online, az egész országban elérhető Távmoziban is láthatók lesznek az alkotások. Budapesten kívül október 2. és 5. között Debrecenben, október 6. és 9. között Szegeden, október 14. és 17. között pedig Pécsett láthatók a filmek.

Sommerhaus_eOne_Germany_Foto_Stephanie_Kulbach_BerlinAlexanderplatz_web-1-150836.jpg

Berlin, Alexanderplatz (Fotó/Forrás: Stephanie Kulbach / Szemrevaló Filmfesztivál)

Október 1-jén vetítik a budapesti Művész moziban a 21. századba helyezett, sűrű atmoszférájú Berlin, Alexanderplatz-ot, amely az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán. Október 2-án a fesztivál Facebook-oldalán a filmbarátok megnézhetik a rendezővel folytatott beszélgetést német nyelven, magyar felirattal.

Október 2-án vetítik a Végzet és kezdet című filmet, amelynek rendezőjével, Mariko Minoguchival a következő nap lesz látható beszélgetés a Szemrevaló Facebook-oldalán. Október 3-án a Thomas Meyer azonos című regénye alapján készült csupaszív vígjáték, a Wolkenbruch különös útja egy siksze karjaiba szerepel a fesztivál programjában. Az érdeklődők az író- forgatókönyvíróval október 4-én nézhetnek meg egy beszélgetést a fesztivál közösségi oldalán.

Ugyanezen a napon tűzi műsorra a Művész mozi a Gipsy Queen című alkotást, amelynek férfi főszereplője a Magyarországon is jól ismert Tobias Moretti. Október 5-én Hüseyin Tabakkal, a film rendezőjével Regina Rusz, az Osztrák Kulturális Fórum igazgatója beszélget a Szemrevaló Facebook-oldalán.

További információk itt olvashatók.

Fejléckép: Gipsy Queen (forrás: Szemrevaló Filmfesztivál)

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.