Vizuál

Októberben érkezik a mozikba az egész estés Toldi

2022.08.08. 10:20
Ajánlom
Teljes gazdagságában megjelenik a lovagvilág és a magyar puszta a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó, grandiózus alkotásában, a Toldiban. Az animációs film szöveghűen követi Arany János eredeti művét, melynek főhőse a készítők reményei szerint példaképe lehet a mai fiataloknak is.

Jankovics Marcell születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba a tavaly elhunyt művész utolsó alkotása, az egész estés Toldi.

A magyar animáció egyik legnagyobb alakja több mint három éven át dolgozott Arany János elbeszélő költeményének adaptációján, amelyet rendkívüli igényesség, festői szépség jellemez.

Jankovics szöveghűen vitte vászonra az eredeti művet, miközben arra is nagy figyelmet fordított, hogy történelmileg hitelesen ábrázolja a középkori Magyarországot.

Toldifilm_1080p_09-100225.png

Jelenet a Toldiból (Fotó/Forrás: Kecskemétfilm)

A Kecskemétfilm közleménye szerint

Arany János egyik legismertebb irodalmi alakja egy igazi magyar szuperhős, egy naphérosz, akin keresztül a mai fiatalok is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket.

Toldi Miklós egy irgalmatlan erejű kamaszfiú, akinek meg kell tanulnia, hogyan uralkodjon saját erején, hogy Nagy Lajos király leghíresebb lovagjává válhasson.

Toldifilm_1080p_27-100223.png

Jelenet a Toldiból (Fotó/Forrás: Kecskemétfilm)

Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők alkotásában teljes gazdagságában megjelenik a lovagi világ és a magyar puszta, valamint a lápvidék:

együtt barangolhatunk Toldival a mocsárban és a XIV. századi Pest utcáin, és közben látjuk, ahogy mindennel és mindenkivel szembeszállva megküzd az igazságáért.

A közlemény szerint sorszszerű egybecsengés, hogy Jankovics Marcell pályájának első kiugró sikere, a János vitéz, illetve a grandiózus munkásságát megkoronázó és egyben lezáró műve egyaránt a 19. századi magyar költészethez kötődik.

A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője Széles Tamás. A film támogatói a Nemzeti Filmintézet és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap. A Toldi október 20-án kerül a magyar mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában.

Fejléckép: Jelenet a Toldiból (Fotó/Forrás: Kecskemétfilm)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.
Plusz

Kapszulák – Patti Smith Nap a Csokonaiban

Október 1-jén, a Patti Smith Napon a Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház tereiben a zenét és a szabadságot körbejáró eseménysorozat veszi kezdetét, melynek keretében izgalmas performanszon, felolvasáson, beszélgetésen vehetünk részt és egy különleges, zenehallgató kapszulákból álló installációt is megtekinthetünk.
Vizuál

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Könyv

„Irodalom nélkül nem volna civilizáció sem” – exkluzív interjú Sjónnal

„Bármikor, ha a világ jelentősen változik, azt legelőször az irodalomban lehet észrevenni” – fejtette ki lapunknak adott interjújában Sjón. A PesText Fesztiválon vendégeskedő író-költővel az irodalom jelentőségén túl az izlandi nyelv történetéről, a jó regény ismérveiről és filmes munkáiról beszélgettünk, de elárulta azt is, mire a legbüszkébb.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.