Vizuál

Olyan minőségben láthatod Mr. Darcyt és Elizabeth-et, ahogy még soha!

2020.10.01. 11:05
Ajánlom
Az ikonikus BBC-s Büszkeség és balítélet-feldolgozás bemutatásának 25. évfordulójára digitálisan felújították a tévésorozatot.

Ahhoz már kezdünk hozzászokni, hogy a magyar filmklasszikusok restaurálása folyamatosan zajlik, abba azonban valahogy nem gondoltunk még bele, hogy más országokban is hasonló állagjavításra kerül sor az adott nemzet filmjeivel. Mondjuk nem pont az 1995-ben bemutatott minisorozat lett volna az első, amire tippelünk, hogy a képi világa javításra szorul, de

őszinte örömmel üdvözöljük, hogy végre 4K-ban élvezhetjük Miss Bennet szép szemeit, illetve Mr. Darcy-t tóba ugrás után poroszkálva.

(Még akkor is, ha a Bridget Jones 2. (a könyv!) óta tudjuk, hogy a tó valójában egy stúdió medencéje volt, magát az ugrást pedig – biztosítási okokból – egy kaszkadőr végezte a megfelelő parókában és jelmezben.)

 

Íme Mr. Darcy legemlékezetesebb pillanatai külön is.

Ebben a témában mi is hosszabban megnyilvánultunk korábban. 

 

Az eredmény: szebb színek, élesebb körvonalak és összességében egy élvezhetőbb látvány.

Az új verzió egyelőre a BritBoxon látható, ami a BBC és az ITV streamcsatornája. Ha hihetünk a fent is linkelt leírásnak, akkor ezeknek a csatornáknak az archív műsorai mellett hamarosan a más szolgáltatóknál még elérhető műsoraik is átköltöznek ide. Mindenesetre reménykedjünk, hogy lesz együttműködés a szolgáltatók között, és mi is láthatjuk a 4K Pemberleyt!

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Keith Jarrett agyvérzést kapott, soha nem léphet pódiumra többé

A jazzlegenda 2017-ben játszotta utolsó koncertjét, azóta nem állt közönség elé. A New York Timesban megjelent riport szerint két agyvérzés után részlegesen lebénult.
Színház

Nem a szokásos nemzeti ünnep – Tízezres tömeg ment utcára a független Színművészetiért

Háborút nem vívtak, de seregüket felvonultatták a színművészetisek. Hol klasszik tüntetés, hol ’56-ra emlékező előadás volt az ünnepnapra hirdetett megmozdulás, amin több mint tízezren vehettek részt.
Könyv

Szeressük meg a saját történetünket! – interjú Tompa Andreával

„Tompa Andrea (1971) Kolozsvárott született. Budapesten él” – olvasható a lakonikus életrajz a Haza borítóján. Ez azonban tökéletesen összefoglalja a kötet alapproblémáját. Az írónő térben és időben szabadon mozogva vizsgálja a hazatérés lehetőségét, legyen az az új otthon, Magyarország, vagy a régi, Kolozsvár, ahol már az a kérdés, hogy van-e még visszatérés.
Plusz

Szerkesztő-újságírót keres a Fidelio

A Fidelio Magazint és a fidelio.hu-t kiadó Programmagazin Kiadó Kft. a hazai és nemzetközi kulturális életben jártas munkatársat keres szerkesztő-újságíró pozícióba.
Klasszikus

Bach gitárrajongóknak, gitár Bach-rajongóknak – interjú Marcin Dyllával

Idén először rendeznek online gitárfesztivált Magyarországon. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztiválon ebben az évben a V4 országok nagyjai adnak szólóestet. Közülük a tizenkilencszeres versenygyőztes lengyel gitárművésszel, Marcin Dyllával beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hatvan éve eltűnt festményt ismert fel szomszédai nappalijában a Met egyik látogatója

Jacob Lawrence sorozatából öt kép hiányzott, ebből kettőnek, köztük a most előkerült darabnak, csupán a címe volt ismert.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kiviszem a lovam

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Spencer Davisszel való találkozását idézi fel.
Vizuál galéria

Táj csíkokra és kockákra törve

A mintegy száztíz Scully-művet bemutató kiállításon a monumentális festmények mellett szerepelnek papírmunkák, illetve megjelenik egy-egy plasztika és fotómű is. A művek értelmezését – a falakon és a tárlókban – a művész saját írásai, feljegyzései és vázlatai segítik.
Vizuál hír

Saját agyműtétjéről készített fotósorozatot a Capa-nagydíj nyertese

„Nem tudtam, mi történik velem. Megijedtem, tanulmányoztam, mostanra elfogadtam” – írta Neogrády-Kiss Barnabás fotós.
Vizuál 1956

Graffitivel emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban

Fat Heat magyar graffiti művész mintegy hatvanöt négyzetméteres falfestményével emlékeznek az 1956-os forradalomra Londonban.