Vizuál

Ön bedőlne egy álfestménynek?

2015.03.24. 14:47
Ajánlom
Egy férfi különös kísérletet hajtott végre: arra kérte egy kortárs művészeti múzeum látogatóit, hogy mondjanak véleményt egy IKEA-ban kapható festményről, amit modern művészeti remekműként mutatott be.

Mindezt a LifeHunters digitális produkciós iroda bonyolította le. A kísérlet egyszerű volt: összeverbuváltak egy maroknyi laikus műélvezőt az arnhemi Modern Art Múzeum látogatói közül, hogy vizsgáljanak meg egy IKEA által forgalmazott olcsó képet, amely a svéd bútoráruház "street art kollekciójából" származott.

Boris Lange, a LifeHunters munkatársa elmondta: azt akarták kideríteni, hogy ezek a műkedvelő emberek észreveszik-e a különbséget az IKEA olcsó, nyomtatott képei és az arnhemi Modern Art Múzeum festményei között.

Mielőtt megkérték a gyanútlan embereket, hogy mondják el véleményüket a festményről és becsüljék meg az árukat, azt mondták nekik, hogy a képeket a híres svéd művész, IKE Andrew festette.

Meglepő módon a legtöbbjüknek nem esett le, hogy átverésről van szó. A többség megpróbálta bizonygatni hozzáértését különböző szakkifejezések használatával: volt, aki ősi afrikai szimbólumokat vélt felfedezni a képen, mások az alkotó belső káoszáról, megint mások a finom részletekről beszéltek. De olyan is volt köztük, aki 2,5 millió eurót ajánlott a festményért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál videó

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.