Vizuál

Ön bedőlne egy álfestménynek?

2015.03.24. 14:47
Ajánlom
Egy férfi különös kísérletet hajtott végre: arra kérte egy kortárs művészeti múzeum látogatóit, hogy mondjanak véleményt egy IKEA-ban kapható festményről, amit modern művészeti remekműként mutatott be.

Mindezt a LifeHunters digitális produkciós iroda bonyolította le. A kísérlet egyszerű volt: összeverbuváltak egy maroknyi laikus műélvezőt az arnhemi Modern Art Múzeum látogatói közül, hogy vizsgáljanak meg egy IKEA által forgalmazott olcsó képet, amely a svéd bútoráruház "street art kollekciójából" származott.

Boris Lange, a LifeHunters munkatársa elmondta: azt akarták kideríteni, hogy ezek a műkedvelő emberek észreveszik-e a különbséget az IKEA olcsó, nyomtatott képei és az arnhemi Modern Art Múzeum festményei között.

Mielőtt megkérték a gyanútlan embereket, hogy mondják el véleményüket a festményről és becsüljék meg az árukat, azt mondták nekik, hogy a képeket a híres svéd művész, IKE Andrew festette.

Meglepő módon a legtöbbjüknek nem esett le, hogy átverésről van szó. A többség megpróbálta bizonygatni hozzáértését különböző szakkifejezések használatával: volt, aki ősi afrikai szimbólumokat vélt felfedezni a képen, mások az alkotó belső káoszáról, megint mások a finom részletekről beszéltek. De olyan is volt köztük, aki 2,5 millió eurót ajánlott a festményért.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Vitray Tamás Händel-operában lép színpadra

Nem mindennapi operabemutatóval készül idei évadára a Szegedi Szabadtéri. Händel vígoperai jellegű művében, az Agrippinában Mester Viktória és Ludovik Kendi mellett Vitray Tamás is színpadra lép.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnában. A kárpitokat Raffaello tervezte X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.
Vizuál hír

Bocsánatot kért az installációt véletlenül összetörő kritikus

Egy üres poharat akart letenni mellé, amikor véletlenül összetört egy 20 ezer dollár (hatmillió forint) értékű kortárs installációt egy mexikói művészeti vásáron.