Vizuál

Ön is kíváncsi a szomszéd lakására?

2014.05.12. 15:10
Ajánlom
Május 16-tól 22-ig az Andrássy úton található Kogart Ház ad otthont a rendhagyó kiállításnak, amelynek középpontjában Ausztria idegenforgalmi adottságai állnak.

25 évvel a vasfüggöny lebontását követően Ausztria és Magyarország ismét közelebb került egymáshoz. Immár évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Magyarország ezzel Ausztria turizmusát illetően a tíz legfontosabb küldőország közé tartozik. Mindezek ellenére mégis felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát? Tudják-e, hogyan is néz ki „a szomszéd lakása"?Az Österreich Werbung budapesti képviselete egy hétre egy különleges rendezvénysorozattal egybekötött kiállítást szervez "A szomszéd lakása" címmel, és bepillantást enged a mai Ausztriába, különös tekintettel az ország gazdag és változatos turisztikai kínálatára.

A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át "a szomszéd lakásává" és villantja fel Ausztria mai, modern oldalát. A kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek által kialakított és bejárható "divatkocka", egy különleges fotómontázs, amely a rendezett káosz elvén alapulva mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik. Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor.

A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad egy több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria - Európa találkozóhelye" mottóval tartott koncerten nyolc zenész hallható majd, akik ugyan Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban pedig olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához. Akiknek a zeneművei jelentős befolyást gyakoroltak az osztrák zenére, és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenekultúrába.

Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába, amely rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti magában a hagyományokat és a modern pret-à-porter szemléletet.

Végezetül pedig 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író, a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer, valamint Mészáros Csaba, az Excelsior Hegymászóklub elnökhelyettese és alpesi oktatójatársaságában beszélgetünk a „hegyek varázsáról". Glavinic a „DasgrößereWunder" (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére. Schauer ma az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.