Vizuál

Ön is kíváncsi a szomszéd lakására?

2014.05.12. 15:10
Ajánlom
Május 16-tól 22-ig az Andrássy úton található Kogart Ház ad otthont a rendhagyó kiállításnak, amelynek középpontjában Ausztria idegenforgalmi adottságai állnak.

25 évvel a vasfüggöny lebontását követően Ausztria és Magyarország ismét közelebb került egymáshoz. Immár évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Magyarország ezzel Ausztria turizmusát illetően a tíz legfontosabb küldőország közé tartozik. Mindezek ellenére mégis felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát? Tudják-e, hogyan is néz ki „a szomszéd lakása"?Az Österreich Werbung budapesti képviselete egy hétre egy különleges rendezvénysorozattal egybekötött kiállítást szervez "A szomszéd lakása" címmel, és bepillantást enged a mai Ausztriába, különös tekintettel az ország gazdag és változatos turisztikai kínálatára.

A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át "a szomszéd lakásává" és villantja fel Ausztria mai, modern oldalát. A kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek által kialakított és bejárható "divatkocka", egy különleges fotómontázs, amely a rendezett káosz elvén alapulva mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik. Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor.

A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad egy több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria - Európa találkozóhelye" mottóval tartott koncerten nyolc zenész hallható majd, akik ugyan Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban pedig olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához. Akiknek a zeneművei jelentős befolyást gyakoroltak az osztrák zenére, és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenekultúrába.

Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába, amely rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti magában a hagyományokat és a modern pret-à-porter szemléletet.

Végezetül pedig 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író, a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer, valamint Mészáros Csaba, az Excelsior Hegymászóklub elnökhelyettese és alpesi oktatójatársaságában beszélgetünk a „hegyek varázsáról". Glavinic a „DasgrößereWunder" (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére. Schauer ma az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.
Színház

Venczel Vera az MMA kitüntetettjei között

Október 18-án átadták a Magyar Művészeti Akadémia tagozati díjait. A kitüntetéseket minden kategóriában két-két főnek ítélik oda, a Színházművészeti tagozat elismerésében Venczel Vera és Dobos Imre részesült.
Színház

5 ígéretes független színházi előadás

Az ősz hagyományosan hemzseg az új bemutatóktól, csak kapkodjuk a fejünket a sokszínű a kínálat láttán, mi viszont most olyan előadásokat ajánlunk, amelyek talán kevesebb figyelmet kapnak a kőszínházak műsorával szemben. Szubjektív válogatásunkban szerepelnek klasszikus művek, izgalmas életutak és kortárs dráma is.
Plusz

„Hogy mi a humor? Túlélés” – emléktáblát avattak Antal Imre tiszteletére

Az Erkel Ferenc-díjas magyar zongoraművész, televíziós személyiség emlékét mától tábla őrzi egykori otthona, a Damjanich utca 40. alatti ház falán.
Zenés színház

„Körül szeretnék nézni a világban” – Interjú Fürjes Anna Csengével

Egyetlen magyarként került a IV. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny döntőjébe Fürjes Anna Csenge, aki fiatal kora ellenére több kisebb-nagyobb szerepet énekelt már a Magyar Állami Operaház produkcióiban is. A mindössze huszonöt éves mezzoszopránnal beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál Zöldhullám

KÉP-regény: Mindenki vegyen egy nagy levegőt!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a pekingi szürke szmogról készített fotójáról mesélt.
Vizuál magazin

Kávéba öntött művészet

A tavalyi Mizo Art Coffee népszerűségén felbuzdulva a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria ismét festők alkotásaival teszi élvezetesebbé a kávézást, a Mizo Coffee Selection új, limitált kollekciójában 30 festmény kapott helyet.
Vizuál ajánló

Kiállítás nyílt az SZFE-blokád eddig nem látott fotóiból

A Freeszfe Egyesület szervezésében megvalósuló tárlat az egyetemfoglalás 71 napjába enged betekintést, eddig nem látott felvételeken keresztül.
Vizuál ajánló

Két új Almodóvar-filmmel jön a Spanyol Filmhét

A válogatásban erős hangsúlyt kap Pedro Almodóvar művészete. Október 26-án debütál új filmje, a Párhuzamos anyasorsok, és két további alkotás is a nevéhez kötődik: az Emberi hang című kisfilmnek rendezője, míg a Benidormban havazik című Isabel Coixet-filmnek producere volt. 
Vizuál aukció

Rekordáron kelt el Vaszary János fényben lebegő városa

160 millió forintért kelt el Vaszary János San Remo című festménye a Virág Judit Galéria őszi aukcióján. A kimagasló érdeklődés mellett zajló hibrid árverésen Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, az Utcai zenészek 48 millió forintért cserélt gazdát.