Vizuál

Ön is kíváncsi a szomszéd lakására?

2014.05.12. 15:10
Ajánlom
Május 16-tól 22-ig az Andrássy úton található Kogart Ház ad otthont a rendhagyó kiállításnak, amelynek középpontjában Ausztria idegenforgalmi adottságai állnak.

25 évvel a vasfüggöny lebontását követően Ausztria és Magyarország ismét közelebb került egymáshoz. Immár évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. Magyarország ezzel Ausztria turizmusát illetően a tíz legfontosabb küldőország közé tartozik. Mindezek ellenére mégis felmerül a kérdés, valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos Ausztriát? Tudják-e, hogyan is néz ki „a szomszéd lakása"?Az Österreich Werbung budapesti képviselete egy hétre egy különleges rendezvénysorozattal egybekötött kiállítást szervez "A szomszéd lakása" címmel, és bepillantást enged a mai Ausztriába, különös tekintettel az ország gazdag és változatos turisztikai kínálatára.

A villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át "a szomszéd lakásává" és villantja fel Ausztria mai, modern oldalát. A kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek által kialakított és bejárható "divatkocka", egy különleges fotómontázs, amely a rendezett káosz elvén alapulva mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. Az enteriőrt kreatív és nagy felületen elhelyezett kollázsok teszik teljessé. A kiállítás tematikájában újra és újra felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek. A teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok és berendezési tárgyak szintén ezt a tematikát erősítik. Az egy hét alatt összesen négy rendezvényre kerül sor.

A Schönbrunni Kastélyzenekar 2014. május 16-án ad egy több szempontból is egyedülálló koncertet. Az „Ausztria - Európa találkozóhelye" mottóval tartott koncerten nyolc zenész hallható majd, akik ugyan Ausztriában élik mindennapjaikat, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A repertoárban pedig olyan elismert nemzetközi zeneszerzők műveit találhatjuk, akiket alkotói munkásságuk köt Ausztriához. Akiknek a zeneművei jelentős befolyást gyakoroltak az osztrák zenére, és akiknek köszönhetően nemzetközi hatások is beépültek az osztrák zenekultúrába.

Az osztrák dizájner és divattervező, Lena Hoschek 2014. május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába, amely rendkívül izgalmas és érdekes módon egyesíti magában a hagyományokat és a modern pret-à-porter szemléletet.

Végezetül pedig 2014. május 22-én Thomas Glavinic osztrák író, a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer, valamint Mészáros Csaba, az Excelsior Hegymászóklub elnökhelyettese és alpesi oktatójatársaságában beszélgetünk a „hegyek varázsáról". Glavinic a „DasgrößereWunder" (A nagyobb csoda) című aktuális regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik és rendkívül hitelesen ábrázolja főhősének mentális és fizikai tapasztalatait. Robert Schauer 1978-ban állt a Mount Everest tetején és ezzel első osztrákként jutott fel a világ tetejére. Schauer ma az évente megrendezésre kerülő Kaland- és Hegyifilmfesztivált vezeti Grazban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Jürgen Flimm

A neves színházi és operarendezőt, a Salzburgi Ünnepi Játékok és a Berlini Állami Opera egykori vezetőjét február 4-én, életének nyolcvankettedik évében érte a halál.
Jazz/World

Beyoncé megdöntötte Solti György Grammy-rekordját

Az amerikai énekesnő immár harminckét díjjal büszkélkedhet, ezzel neki van a legtöbb Grammyje. A legjobb album díját Harry Styles kapta meg a Los Angeles-i ceremónián.
Vizuál

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Plusz

„A jövő itt van és sose lesz vége!” – így született a legendás Mocskos idők című Európa Kiadó-dal

Az Európa Kiadó énekes-gitárosát, Menyhárt Jenőt kérdeztük arról, hogyan született az egyik leghíresebb daluk, amely A besúgó című sorozat főcímdalaként vált még népszerűbbé egy új generáció körében.
Klasszikus

44 formációból választották ki a legjobbakat a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyen

A megmérettetés január 30. és február 5. között zajlott a Zeneakadémia Weiner Kuratóriuma támogatásával és a Kamarazene Tanszék szervezésében, a legjobbakat három kategóriában díjazták.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Minden idők legátfogóbb Deim-tárlata nyílik a Virág Judit Galériában – KÉPEK

A Virág Judit Galéria fogadja be és bővíti ki a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum Deim Pál: Csendek című életműkiállítását, amelyet február 3. és március 17. között ingyen tekinthet meg a közönség.
Vizuál ajánló

Hatalom és tehetetlenség témáját boncolgatja új filmjében Prikler Mátyás

Február 1-jén mutatkozott be a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon Prikler Mátyás legújabb filmje, a Hatalom. A szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készült alkotás főszerepében Hajdu Szabolcs látható.
Vizuál ajánló

Dürertől Picassón át Damien Hirstig – A grafika történetének hatszáz évét öleli fel a bécsi Albertina három új kiállítása

Három kiállítását is a grafikának szenteli a bécsi Albertina: a Dürer.Munch.Miró című tárlat már látogatható, februárban nyílik az Andy Warhol bis Damien Hirst című kiállítás, márciusban pedig Picasso műveit mutatják be.
Vizuál ajánló

Cristian Mungiu legjobb filmjeit vetítik az Urániában

Február 16-án kerül a mozikba Cristian Mungiu legújabb filmje, az R.M.N. A Cirko Film és a Román Kulturális Intézet retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg a román új hullám egyik legkiválóbb rendezője előtt február 9. és 12. között
Vizuál hír

A Hat hét nyerte a fődíjat, a Larry pedig tarolt a magyar filmkritikusok díjátadóján

Február 3-án délután adták át a 60. Magyar Filmkritikusok Díjakat, amelynek fődíját Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című drámája hódította el, Grunwalsky Ferenc pedig életműdíjat vehetett át.