Vizuál

Ön kipróbálná a Guggenheim Múzeum arany vécéjét?

2016.09.19. 16:19
Ajánlom
Arany vécét állítottak ki a New York-i Guggenheim Múzeumban, melyet ki is próbálhatnak a látogatók. A tizennyolc karátos trónust Maurizio Cattelan tervezte és készítette - adta hírül a Guardian.

A New York-i múzeum legújabb installációját szeptember 16-án, pénteken bocsátották a látogatók rendelkezésére; a Guardian egyik újságírója már ki is próbálta az alkalmatosságot, és biztosította az olvasókat, hogy megbízhatóan működik. Az installációt Maurizio Cattelan olasz művésznek köszönheti a nagyérdemű.

A vécét pontosan ugyanúgy kell használni, mint a nem aranyból készült társait. Az installációt ráadásul egy sima, már az alkalom előtt is létező negyedik emeleti mosdóban helyezték el, és csak egy kis plakát árulkodik arról, hogy valójában egy kiállítási tárgyat is megtekinthetünk, a „múzeum legkisebb helyiségében”.

A Guardian újságírója így ír a vécén szerzett élményeiről;

„A fürdőbe lépve a toalett rögtön odavonzza a tekintetet. A csillogó csésze halványan fénylett a mosdó bántó neonfényében, míg a 18 karátos arany ülőke ragyogó volt és hívogató. A felület engedékeny volt a hátsó combbal szemben, és procedúra végeztével az öblítés is ment, mint a karikacsapás. Az arany vécé képes volt elbánni a szilárd anyagokkal.”

Az alkotás egy valódi Guggenheim-vécé mintájára készült; két darabot küldtek el Olaszországba Maurizio Cattelannak, aki több részletben öntötte ki aranyból a toalettet, amit végül összehegesztett.

Michael Zall, a Guggenheim Múzeum társigazgatója felügyelte az arany vécé beszerelését. Elmondta, hogy a vízvezeték-szerelő, aki részt vett a munkában, gyerekes lelkesedéssel vetette bele magát a munkába. Zall hozzátette; a vécé pénteken érkezett a múzeumba, és hétfőtől már a látogatók is használhatják. Hétvégén tesztelték is az installációt, hogy a lehetséges hibákat ki tudják szűrni. A tesztelés többszöri lehúzásból állt, és sok vécépapírt is dobtak bele, hogy lássák, biztosan megbirkózik a vécé vele. Eddig minden megfelelően működött.

A cápatulajdonostól a férfifaló műpártolóig

Különc műgyűjtők

Egy vagyonos műgyűjtőnek kétségtelenül izgalmas élete és gyűjteménye lehet, akad azonban a műtárgyak rajongói között olyan is, akinek személyisége érdekesebb műgyűjteményénél. Magánmúzeumot alapító tőzsdeügynök, férfifaló műrajongó, műkincseket eltitkoló életművész, lágert túlélő műgyűjtő orvos és egész múzeumot elajándékozó médiamogul szerepel a különc műgyűjtőket felsorakoztató listánkon.

Egy sajtóközleményben a múzeum párhuzamot vont az arany vécé és Donald Trump üzleti és politikai karrierje között. Köztudott, hogy Trumpnak aranyszékei vannak New York-i luxuslakásában, arról azonban nem lehet tudni, hogy aranyvécével is rendelkezik-e. Cattelan elmondta, hogy az ötlet még Trump politikai előretörése előtt született meg a fejében, de „valószínűleg már a levegőben volt” - fogalmazott. Az aranyvécé főhajtás Marcel Duchamp 1917-es Fountain c. piszoárt formázó alkotása előtt is.

Nathan Otterson, múzeumi őr elmondta, hogy a kiállítási darabot negyedóránként tisztítani fogják. „Egy orvosi törlővel negyedóránként le fogják törölni, mely fertőtleníti a vécét, és a hosszabb szünetekben pedig gőzöléssel is megtisztítják, ahogy a kórházakban szokás.”

Egy biztonsági őr fog a mosdó előtt állni, és egyszerre csak egy látogatót engednek be, a táskát kint kell majd hagyni. Valószínűleg időkorlátot is bevezetnek majd, ami öt perc/látogatót jelent majd.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Nyomokban Kovalikot tartalmaz – Széljegyzetek a Mefistofeléhez

Több mint tíz éve, 2010 őszén mutatta be a Magyar Állami Operaház Boito Mefistofele című operáját Kovalik Balázs rendezésében. A produkció a márciusi újranyitást követően, jelentősen megváltozott szereposztással újra műsorra került.
Klasszikus

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Zenés színház

Elhunyt Teresa Berganza

A világhírű spanyol énekesnőt, számos mezzoszoprán szerep feledhetetlen alakítóját nyolcvankilenc éves korában érte a halál. A hírt a művész közösségi oldalán is közzétették.
Jazz/World

Nem csak Kaukázus: Kardos-Horváth János szerzői estje Újpalotán

Nagy kört futott tavaly a Kaukázus együttes. A zenekar az Egyetlen szóval megnyerte a közönséget és A Dal 2021-et, az énekes frontember, dalszerző Kardos-Horváth Jánost pedig a legjobb dalszövegért díjazták. Május 14-én egy szál gitárral ad szerzői estet az Újpalotai Közösségi Házban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba. 
Vizuál magazin

Katharine Hepburn egy magyarnak köszönhette a karrierjét

A szókimondó stílusáról is ismert színésznőt férfias megjelenése és előnytelen ruhaválasztásai kezdetben rossz színben tüntették fel, tehetsége, rátermettségé és nem utolsó sorban George Cukorral kötött barátsága azonban a legnagyobbak közé repítette.
Vizuál ajánló

Kár lett volna disszidálni – Weiler Péter kiállítása a Kincsem Palotában

Menni vagy maradni? Disszidálni és vállalni az ezzel kapcsolatos magányt és elidegenedést, vagy maradni és vállalni az ezzel kapcsolatos magányt és elidegenedést? – teszi fel a kérdést a művész, akinek legújabb tárlata május 12-én este nyílik meg a budapesti Kincsem Palota romos földszinti termében.