Vizuál

Online folytatódik a BIDF

2022.01.31. 14:05
Ajánlom
Szombat este kihirdették a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál győzteseit, de a fesztivál nem áll le: február 13-ig kikölcsönözhetőek a versenyprogram filmjei, köztük a 12 díjazott alkotás is.

Idén harminckét alkotás szállt versenybe a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelynek szakmai díjait nyolc kategóriában, a különdíjakat négy kategóriában hirdették ki szombat este a Mammut moziban.

A Bátor útkeresők szekció győztese Jonas Poher Rasmussen Menekülés (Fee) című alkotása. A Bátor ellenállók kategóriában fődíjjal jutalmazták a Kitolt határok (Pushing Boundaries) című alkotást, Lesia Kordonets dokumentumfilmjét. A Bátor nők szekcióban a szakmai zsűri díját Celina Escher Menj tovább! (Fly So Far) című filmje kapta. A Bátor álmodozók kategória győztese Ousmane Samassékou Az utolsó menedék (The Last Shelter) című alkotása lett.

A Bátor gyermekek versenyében különdíjat kapott A Vörös falak foglyai (Inside the Red Brick Wall) című dokumentumfilm, melynek alkotói a Hong Kong Documentary Filmmakers név mögé voltak kénytelenek rejtőzni. A Közönségdíjat a Menekülés (Flee) című animációs dokumentumfilm kapta.

A 8. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál díjazott filmjei:

 • BÁTOR GYERMEKEK szekció:
  A köd gyermekei / Children of the Mist
 • BÁTOR NŐK szekció:
  Menj tovább! / Fly So Far
 • BÁTOR ELLENÁLLÓK szekció:
  Kitolt határok / Pushing Boundaries
 • BÁTOR ÚTKERESŐK szekció:
  Menekülés / Flee
 • BÁTOR ÁLMODOZÓK szekció:
  Az utolsó menedék / The Last Shelter
 • Diákzsűri díja:
  A Vörös Falak foglyai / Inside the Red Brick Wall
 • Nyugdíjas zsűri díja:
  A köd gyermekei / Children of the Mist
 • KÖZÖNSÉGDÍJ:
  Menekülés / Flee
 • Különdíj:
  BÁTOR GYERMEKEK szekció:
  A Vörös falak foglyai / Inside the Red Brick Wall
 • BÁTOR NŐK szekció:
  Mádám Anny / Anny
 • BÁTOR ELLENÁLLÓK szekció:
  Egy nagy ugrás / The jump
 • BÁTOR ÚTKERESŐK szekció:
  Az élet mértékegysége / Intensive Life Unit

Az online folytatódó dokumentumfilm-fesztivál keretében 2022. január 30-tól február 13-ig Magyarország területén mindenki számára elérhetőek a fesztivál versenyfilmjei. Jegyinformációk a fesztivál honlapján, valamint a közösségi médiafelületein találhatók: Facebook, Instagram.

Fejléckép: BIDF díjátadó / fotó: BIDF, Facebook-oldal

 

Hívószó: a bátorság - Hamarosan kezdődik a BIDF

Kapcsolódó

Hívószó: a bátorság - Hamarosan kezdődik a BIDF

Egy fejőstehén, harcos kislányok, hajthatatlan bírók vagy forradalmi ifjak - mindannyian filmek hősei. Ami közös bennük: a bátorságuk. Január 22.-e és 30.-a között közel 50 dokumentumfilmet, köztük Európa díjas, Golden Globe és Oscar-díjra jelölt alkotásokat vetít a 8. BIDF.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Telex: Szexuális zaklatás ügyében folyik vizsgálat az SZFE-n

A lap értesülései szerint az egyetemen belső vizsgálat indult, mivel egy osztályvezető férfitanár meg nem engedhető kommentárokkal illette a diáklányok külsejét, alakját. Cikkünk frissült az SZFE reakciójával!
Klasszikus

Szimfonikus zsenik koncertje a BFZ-vel és a sztárkarmester Paavo Järvivel

Paavo Järvi édesapja elismert észt karmester volt, egykori szovjet nyaralójukban a kis Paavo időnként összefutott Sosztakoviccsal, Rosztropoviccsal, Arvo Pärttel, Hacsaturjánnal, vagy Emil Gilelsszel.
Színház

A vég kezdete? – vérbeli házastársi dráma debütál a Rózsavölgyi Szalonban

Új bemutatóval ünnepli alapításának tizenkettedik évfordulóját a Rózsavölgyi Szalon. Kovács Patrícia és Schmied Zoltán főszereplésével, Dicső Dániel rendezésében mutatják be David Eldridge Bármit mondhatsz című darabját április 11-én.
Jazz/World

Mit jelent európainak lenni? – interjú Oláh Krisztián zongoraművésszel, a Ludus Europae zeneszerzőjével

Az idei JazzFest Budapest egyik legizgalmasabb programja a Ludus Europae című, huszonhét szereplős darab, amelynek ősbemutatója április 30-án pontban éjfélkor lesz a budapesti Merlin Színházban.
Zenés színház

„A klasszikus zenében a sokoldalúság gyanakvást szül” – interjú José Curával

A karmesterként és zeneszerzőként is aktív művésszel a a VeszprémFestre tervezett, argentin dalokra és operaáriákra épülő koncertjének műsoráról, a zenei sokoldalúságról és a társadalmi felelősségvállalásról is beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A magyar zenetörténet csillagai is bekerülnek a Zene Háza új, dívákról szóló kiállításába

Marton Éva, Zsédenyi Adrienn Zséda, Rúzsa Magdi, Koncz Zsuzsa és még sok más díva személyes történetét is bemutatja a Magyar Zene Háza május 17-én nyíló, új kiállítása, a Dívák & Ikonok.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Teljes KO

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy különösen csavaros nap eseményeit idézi fel, amely során ki akarták rúgni munkahelyéről. De vajon mi köze ehhez Kovács „Kokó” Istvánnak?
Vizuál hír

Mohos Márton és Erdős Dénes vehette át a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat fődíjait

A pályázat legjobb fényképeiből nyílt tárlatot június 2-ig láthatja a közönség a budapesti Robert Capa Központban. A díjátadón Balogh László fotóriporteri életműdíjat vehetett át.
Vizuál hír

Nyilvános a 2024-es Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramja – George Lucas tiszteletbeli Arany Pálmát kap

Mások mellett Francis Ford Coppola, Jórgosz Lánthimosz, Kirill Szerebrennyikov, David Cronenberg, Paul Schrader és Jacques Audiard is a világ legrangosabb szemléjén mutathatja be új filmjét.
Vizuál ajánló

Kortárs magyar designkiállítás nyílik Berlinben

A Collegium Hungaricum Berlin a Berlin Design Week 2024 keretében szervezett csoportos kiállításán a magyar designerek legfiatalabb nemzedékének alkotásaival ismerkedhet meg a közönség.