Vizuál

Online látható Korda Sándor sokáig elveszettnek hitt némafilmje

2022.05.03. 11:50
Ajánlom
Május 4-ig szabadon hozzáférhető a francia filmmúzeum, a La Cinémathèque française online mozicsatornáján Korda Sándor egyetlen fennmaradt némafilmje, Az aranyember. Az 1918-ban készült igényes kiállítású film Jókai Mór történetnek egzotikumát és kalandos elemeit hangsúlyozza. 

A FIAF (a Nemzetközi Filmarchívumok Szövetsége) Budapesten tartotta éves kongresszusát április 24. és 29. között az Uránia Filmszínházban. Ebből az alkalomból vetíti a HENRI, azaz a La Cinémathèque française online mozicsatornája Korda Sándor egyetlen fennmaradt némafilmjét, az 1918-ban készült Az aranyembert. A Magyarországról is elérhető filmről így írnak oldalukon:

A sokáig elveszettnek hitt Az aranyember a magyar némafilm egyik legszebb teljesítménye, amely jelentős technikai kihívást jelentett a filmes stáb számára. Korda művészi eszköztára teljes pompájában megjelenik ebben a hatalmas produkcióban, amely eredetileg több mint 6 ezer méteres (közel négyórás) volt.”

Jókai Mór regényének első filmes feldolgozását sokáig hitték elveszettnek, 1983-ban került elő a Bundesarchiv Filmarchiv koblenzi gyűjteményéből, melynek katalógusában A vörös félhold címen szerepelt. A filmet először 1995-ben újították fel, majd 2018-ban a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésével készült el a film teljeskörű, 4K restaurálása. Az új változat premierje a 2018-as Budapesti Klasszikus Film Maratonon volt, amelyhez a zenét a Müpa zeneműpályázatának díjnyertes alkotója, Farkas Bence szerezte.

Korda Sándor az első világháború utolsó évének nehéz körülményei között forgatta Az aranyembert, mely szervezési és technikai szempontból is nagy kihívást jelentett - olvasható a Filmarchívum oldalán, ahol a film további érdekességeiről is beszámolnak. A forgatókönyvet Vajda László írta, aki a regény mellett Jókai színpadi változatát is felhasználta, s mivel a drámában Kacsuka kapitány nevét Jókai Kadisára változtatta, a filmszereplő is ezt a nevet kapta. Az operatőr Kovács Gusztáv, a minden részletében kidolgozott díszlet tervezője Márkus László volt.

A főbb szerepekben igazi némafilmes sztárok, Beregi Oszkár, Rajnay Gábor, Lenkeffy Ica, Berky Lili és az első komolyabb szerepében itt bemutatkozó Makay Margit láthatók.

A forgatás érdekessége, hogy a budapesti Corvin műterem mellett eredeti helyszíneken, többek között az Al-Dunán, a Vaskapunál és Komáromban zajlott. A kópia csodálatos színeit a virazsírozásnak nevezett eljárással állították elő. Korda Sándor később elhagyta az országot és a nemzetközi filmgyártásban Alexander Kordaként szerzett hírnevet, és ő lett az első filmművész, akit érdemeiért lovaggá ütöttek.

A film május 4-ig ingyenesen megtekinthető online a HENRI csatornáján.

Via: filmarchiv.hu 

Fejléckép: jelenet Az aranyember c. filmből (1918) / forrás: NFI - Filmarchívum 

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Lemondta a Putyin-párti zongoraművész, Valentina Lisitsa fellépését a Margitszigeti Színház

Az intézmény a művész politikai szerepvállalása miatt döntött úgy, hogy megválik tőle, miután az ukrán nagykövetségtől tudomást szerzett a mariupoli megszállókat éltető koncertjéről.
Klasszikus

A nagyok titkai

Vezető karmesterük, Kirill Petrenko vezényletével adta elő a Berlini Filharmonikusok Csajkovszkij Pikk dáma című operáját, saját koncerttermében, Berlinben. Az április 21-i, koncertszerű előadáson megpróbáltuk kideríteni, mit tudhat az a dirigens, akit egy ilyen jelentőségű zenekar mindenáron magának akart.
Könyv

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor kapta a Libri irodalmi elismeréseit

2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.
Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Klasszikus

Elhunyt Cser László hegedűművész

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagjától Gál-Tamási Mária hegedűművész búcsúzott a zenekar közösségi oldalán, és megható sorokkal idézte fel mindazt a támogatást, amit az együttes a muzsikustól kapott.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.
Vizuál hír

A Néprajzi Múzeum műtárgyainak mintáiból alkothatunk saját dizájnt ezzel az alkalmazással!

A Múzeumok Világnapján bemutatott motívumalkotó applikációban ezer darab vektorizált díszítmény és motívum közül válogathatunk.