Vizuál

Online látható Korda Sándor sokáig elveszettnek hitt némafilmje

2022.05.03. 11:50
Ajánlom
Május 4-ig szabadon hozzáférhető a francia filmmúzeum, a La Cinémathèque française online mozicsatornáján Korda Sándor egyetlen fennmaradt némafilmje, Az aranyember. Az 1918-ban készült igényes kiállítású film Jókai Mór történetnek egzotikumát és kalandos elemeit hangsúlyozza. 

A FIAF (a Nemzetközi Filmarchívumok Szövetsége) Budapesten tartotta éves kongresszusát április 24. és 29. között az Uránia Filmszínházban. Ebből az alkalomból vetíti a HENRI, azaz a La Cinémathèque française online mozicsatornája Korda Sándor egyetlen fennmaradt némafilmjét, az 1918-ban készült Az aranyembert. A Magyarországról is elérhető filmről így írnak oldalukon:

A sokáig elveszettnek hitt Az aranyember a magyar némafilm egyik legszebb teljesítménye, amely jelentős technikai kihívást jelentett a filmes stáb számára. Korda művészi eszköztára teljes pompájában megjelenik ebben a hatalmas produkcióban, amely eredetileg több mint 6 ezer méteres (közel négyórás) volt.”

Jókai Mór regényének első filmes feldolgozását sokáig hitték elveszettnek, 1983-ban került elő a Bundesarchiv Filmarchiv koblenzi gyűjteményéből, melynek katalógusában A vörös félhold címen szerepelt. A filmet először 1995-ben újították fel, majd 2018-ban a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak együttműködésével készült el a film teljeskörű, 4K restaurálása. Az új változat premierje a 2018-as Budapesti Klasszikus Film Maratonon volt, amelyhez a zenét a Müpa zeneműpályázatának díjnyertes alkotója, Farkas Bence szerezte.

Korda Sándor az első világháború utolsó évének nehéz körülményei között forgatta Az aranyembert, mely szervezési és technikai szempontból is nagy kihívást jelentett - olvasható a Filmarchívum oldalán, ahol a film további érdekességeiről is beszámolnak. A forgatókönyvet Vajda László írta, aki a regény mellett Jókai színpadi változatát is felhasználta, s mivel a drámában Kacsuka kapitány nevét Jókai Kadisára változtatta, a filmszereplő is ezt a nevet kapta. Az operatőr Kovács Gusztáv, a minden részletében kidolgozott díszlet tervezője Márkus László volt.

A főbb szerepekben igazi némafilmes sztárok, Beregi Oszkár, Rajnay Gábor, Lenkeffy Ica, Berky Lili és az első komolyabb szerepében itt bemutatkozó Makay Margit láthatók.

A forgatás érdekessége, hogy a budapesti Corvin műterem mellett eredeti helyszíneken, többek között az Al-Dunán, a Vaskapunál és Komáromban zajlott. A kópia csodálatos színeit a virazsírozásnak nevezett eljárással állították elő. Korda Sándor később elhagyta az országot és a nemzetközi filmgyártásban Alexander Kordaként szerzett hírnevet, és ő lett az első filmművész, akit érdemeiért lovaggá ütöttek.

A film május 4-ig ingyenesen megtekinthető online a HENRI csatornáján.

Via: filmarchiv.hu 

Fejléckép: jelenet Az aranyember c. filmből (1918) / forrás: NFI - Filmarchívum 

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az Örkény falaiban benne van az egész életem – születésnapi beszélgetés Für Anikóval

„I did it my way” – énekli Frank Sinatra, és ezt mondja Für Anikó is, aki február 27-én ünnepli hatvanadik születésnapját. Ráadásul az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze kettős jubileumot ül az idén, mert a teátrum, amelynek alapító tagja, idén húszéves.
Színház

Bemutatták A vágy villamosát Budaörsön

Az Ördög Tamás által rendezett előadás főszerepében Takács Katalin pályája egyik legerősebb alakítását nyújtja Blanche DuBois-ként.  
Színház

Erősen álmodók – beszélgetés Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával

KV Társulat. Két színésznő, egy csapat. Két vélemény, ami hol közös, hol különböző, ahogy a nevük is mutatja. A két nézet néha találkozik, máskor összecsap, hogy utána összefusson valahol, egy kompromisszumos középpontban.
Színház

Elhunyt Hunyadkürti György, a kaposvári színház örökös tagja

72 éves korában, váratlan hirtelenséggel elhunyt Hunyadkürti György Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló művész, a Csiky Gergely Színház örökös tagja – tudatta az intézmény.
Klasszikus

Eötvös Péter és Csiba Lajosné Emődi Györgyi is Életműdíjat kapott a Cziffra Fesztiválon

Február 25-én a Zeneakadémián adták át az idei Cziffra Fesztivál elismeréseit. Az életműdíjasok mellett Tehetség-díjjal jutalmazták Abouzahra Amira hegedűművészt, Lukács Gergely tubaművészt és Vida Mónika Ruth zongoraművészt is. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál kritika

Denis Villeneuve már a tökéletességet ostromolja – megnéztük a Dűne második részét

Az első fejezethez hasonlóan a Dűne: Második rész ugyancsak összművészeti remekmű lett, amelyben a szórakoztatás és a művészi koncepció varázslatos összhangba került. Denis Villeneue nagyeposza egy valódi audiovizuális orgia, amely minden alkotóelemében a tökéletességre törekszik.
Vizuál hír

Ingyenes művészettörténet kurzust indít a Képzőművészeti Egyetem középiskolásoknak

A tanfolyam márciusban indul, és május végéig folyamatosan be lehet kapcsolódni. A fiataloknak csupán regisztrálniuk szükséges a részvételhez.
Vizuál hír

Csák János: Demeter Szilárd hat intézményt összefogó közgyűjteményi központot vezet majd

Az M5 közszolgálati csatornának adott interjúban a kulturális és innovációs miniszter részletesebben is megindokolta, miért Demeter Szilárdot választotta a Magyar Nemzeti Múzeum élére, illetve bejelentette a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét.
Vizuál hír

Márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum

Bő fél éves felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien. Az ikonikus épületet környezet- és látogatóbaráttá alakították, továbbá felfrissítették az állandó tárlatot is.
Vizuál ajánló

Gergye Krisztián hasított emlékei az Artusban

„Ezek a képek nekem fontosak. Talán átdereng belőlük, ahogy a világot látom, vagy látni szeretem” – fogalmaz az alkotó. A kiállítás megtekinthető február 27-től az Artus Stúdióban.