Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

2021.05.13. 14:00
Ajánlom
Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

Kovásznai György egyetlen egész estés filmje az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán, amely mára komoly rajongótáborra tett szert. A Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek szóló, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, egyben ez volt az első, eredeti forgatókönyv alapján készülő, felnőtteknek szóló egészestés magyar animációs film is. Mi több, a harmadik egészestés magyar animációs film a János vitéz (1973) és a Lúdas Matyi (1976) után. 

Kovásznai György jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült rajzfilmjét 1980-ban mutatták be, de burjánzó, pop-art-os világát a korabeli nézők értetlenül fogadták.

A szakmát is megosztotta a film és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról, ugyanakkor formabontó stílusa miatt a mai napig erős hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

Kovásznai és az avantgárd

A Habfürdőt kivételessé tevő avantgárd stílust expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjeiben érlelte ki a rendező, amelyek már a 60-as, 70-es években túl léptek az itthon megszokott műfaji tradíciókon. Az általa „anima verité”-nek keresztelt módszerrel, a valóságot dokumentáló élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani az eredetileg festőművésznek készülő rendező. 

Kovásznai György merész stílusú, jelenben játszódó, kísérleti musicalében számos műfaj keveredik: egyszerre szociológiai dokumentumfilm, romantikus vígjáték és musical, olyan jazzénekesek közreműködésével, mint Bontovics Kati. 

Érdekesség, hogy a dalszövegeket maga a rendező írta. A kifejezetten felnőtt közönségnek készült film, a szereplők saját társadalmi helyzetükkel való elégedetlenségén keresztül a hetvenes évek fiatal nemzedékének kiábrándultságát egyszerre szórakoztató, groteszk módon és – dokumentarista megoldásai révén – szociográfiai igénnyel jeleníti meg.

HABFURDO_03-143154.jpg

Habfürdő (Fotó/Forrás: © NFI Filmarchívum Igazgatóság)

Zenés trükkfilm szívdobbanásra

A karakterek valós modellek alapján készültek, ám mozgatásukban a realizmustól a teljes absztrakcióig terjedő ábrázolásmód érvényesül. Kovásznai dokumentarista hatást ért el azzal, hogy a film fikciós szövetébe interjúfelvételeken alapuló, animált szocioriportokat applikált, amelyek egy valóságos anya- és csecsemőgondozó várótermében készültek. A film alcíme szerint „zenés trükkfilm szívdobbanásra”. Betétdalait a fiatal Másik János komponálta, aki ekkor debütált filmzeneszerzőként.

A budapesti belvárosban játszódó szerelmi háromszög története szerint Zsolt, a kirakatrendező esküvője napján lelép, és védőnőként dolgozó vonzó, háztartásbeli szerepre készülő nagyvilági menyasszonya, Klári kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el.

A digitális restaurálás

A Habfürdő teljeskörű, 4K felbontású felújítását a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak mintegy harminc munkatársa készítette el négy hónap alatt. A film a harmadik egész estés magyar rajzfilm, amelynek restaurálása az NFI filmfelújítási és digitalizációs programja keretében valósult meg ebben az évben az ACE és a Creative Europe támogatásával. 

Egy olyan különleges film esetében, mint Kovásznai György rajzfilmje, még fokozottabban merültek fel a restaurálás etikai kérdései.

A burjánzó elemekkel dolgozó látványvilág, a hullámzó vonalakból kreált figurák, a zene ritmusára pulzáló pop artos fények és színek más filmeknél még fokozottabban állították kihívás elé a restaurátorokat.

Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segítette a restaurálási munkát.

2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában nyílt Kovásznai-életműkiállításhoz kapcsolódóan készült a Riportré: Kovásznai 2010 című animációs rövidfilm, amelyben művészettörténészek, képzőművészek, írók beszélnek Kovásznai György alkotásainak jelentőségéről. Igor Lazin és Török Ferenc kisfilmje formailag a Riportré című filmet eleveníti fel. 

 

Az 1980-ban bemutatott Habfürdő 4K felbontású felújított változatát május 15-én este hét órától tűzi műsorra a Nemzeti filmintézet - Filmarchívum, az ismétlés másnap ugyancsak este hét órától lesz látható YouTube csatornájuk élő közvetítésében. Az online premier után a kultikus film május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér a Pannónia Entertainment forgalmazásában.

 

Fejléckép: Habfürdő / Fotó: © nfi filmarchívum igazgatóság

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

„Ha sztrájkolunk, ha lejjebb kapcsolunk, nem lesz magyar operaéneklés” – interjú Ókovács Szilveszterrel

Új évadról, sztrájkról, szereposztásokról és az Eiffel Műhelyházról is kérdeztük Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki azt is elárulta, mit gondol az elmúlt időszak néhány olyan kínos ügyéről, amit felkapott a sajtó.
Klasszikus

Elhunyt Fekete Győr István

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett zeneszerző, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola zeneszerzés tanára 88 éves volt.
Plusz

Ugorjon fejest a szabadtéri szezonba a júniusi Fidelióval!

Részletes programbontásokkal, hírekkel, ajánlókkal és interjúkkal megjelent a 2024. júniusi Fidelio. Az ingyenes magazin megtalálható országszerte, az ismert terjesztési pontokon, és az online verzió is elérhető!
Jazz/World

Fedél nélkül – Simon Kornél zenekara ad koncertet a 6SZÍN-ben

Simon Kornél és Tótváradi Zsolt szerzőpáros együttese, a Boughris május 30-án tartja meg bemutatkozó estjét a terézvárosi játszóhelyen. A zenekar átmenetet képez a Pink Floyd és John Mayer stílusa között. 
Színház

A művészet szabaddá tesz – interjú Venyige Sándorral

Pest megye legnagyobb szabadtéri összművészeti fesztiválját kínálja Budapesttől mindössze 25 kilométerre a Mézesvölgyi Nyár. A fesztivál alapító-igazgatóját, Venyige Sándort kérdeztük az idei programokról.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

A Kádár-kocka hatástörténetével foglalkozik a Ludwig Múzeum legújabb kiállítása

A május 18. és augusztus 18. között látogatható, időszaki tárlat változatos művészeti médiumok és immerzív installációk segítségével mutatja be a jellegzetes kockaház történetét.
Vizuál ajánló

Egy minden irányba kritikus politikai kabaré – a közélet abszurditásait bemutató tárlat nyílt a XV. kerületben

Hogy a politika az elmúlt években teljességgel rátelepedett az emberek hétköznapjaira, jól jelzi, hogy már a kortárs design tárgyakon is találkozhatunk a legemlékezetesebb közéleti botrányokkal.
Vizuál hír

Elveszettnek hitt részletek kerültek elő az Egri csillagok 1923-as filmfeldolgozásából

Filmtörténeti szenzációt jelentő részletek kerültek elő az Egri csillagok bő száz éve forgatott némafilmváltozatából. Az életre kelthető apró szilánkokra Janikovszky Mara hagyatékában bukkantak rá.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A híd, ami megmaradt

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal az európai uniós csatlakozás kapcsán Budapest hídjainak történetét idézi fel.
Vizuál hír

„Úton lenni boldogság, megérkezni halál” – film készül a 80 éves Hobóról

Zenés road movie forgatása indul Földes László Hobo monumentális életművéről a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A mintegy nyolc évtizedes életutat megfilmesítő Nem lehet két hazád forgatókönyvírója Turczi István, rendezője pedig Szalay Péter.