Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

2021.05.13. 14:00
Ajánlom
Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

Kovásznai György egyetlen egész estés filmje az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán, amely mára komoly rajongótáborra tett szert. A Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek szóló, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, egyben ez volt az első, eredeti forgatókönyv alapján készülő, felnőtteknek szóló egészestés magyar animációs film is. Mi több, a harmadik egészestés magyar animációs film a János vitéz (1973) és a Lúdas Matyi (1976) után. 

Kovásznai György jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült rajzfilmjét 1980-ban mutatták be, de burjánzó, pop-art-os világát a korabeli nézők értetlenül fogadták.

A szakmát is megosztotta a film és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról, ugyanakkor formabontó stílusa miatt a mai napig erős hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

Kovásznai és az avantgárd

A Habfürdőt kivételessé tevő avantgárd stílust expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjeiben érlelte ki a rendező, amelyek már a 60-as, 70-es években túl léptek az itthon megszokott műfaji tradíciókon. Az általa „anima verité”-nek keresztelt módszerrel, a valóságot dokumentáló élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani az eredetileg festőművésznek készülő rendező. 

Kovásznai György merész stílusú, jelenben játszódó, kísérleti musicalében számos műfaj keveredik: egyszerre szociológiai dokumentumfilm, romantikus vígjáték és musical, olyan jazzénekesek közreműködésével, mint Bontovics Kati. 

Érdekesség, hogy a dalszövegeket maga a rendező írta. A kifejezetten felnőtt közönségnek készült film, a szereplők saját társadalmi helyzetükkel való elégedetlenségén keresztül a hetvenes évek fiatal nemzedékének kiábrándultságát egyszerre szórakoztató, groteszk módon és – dokumentarista megoldásai révén – szociográfiai igénnyel jeleníti meg.

HABFURDO_03-143154.jpg

Habfürdő (Fotó/Forrás: © NFI Filmarchívum Igazgatóság)

Zenés trükkfilm szívdobbanásra

A karakterek valós modellek alapján készültek, ám mozgatásukban a realizmustól a teljes absztrakcióig terjedő ábrázolásmód érvényesül. Kovásznai dokumentarista hatást ért el azzal, hogy a film fikciós szövetébe interjúfelvételeken alapuló, animált szocioriportokat applikált, amelyek egy valóságos anya- és csecsemőgondozó várótermében készültek. A film alcíme szerint „zenés trükkfilm szívdobbanásra”. Betétdalait a fiatal Másik János komponálta, aki ekkor debütált filmzeneszerzőként.

A budapesti belvárosban játszódó szerelmi háromszög története szerint Zsolt, a kirakatrendező esküvője napján lelép, és védőnőként dolgozó vonzó, háztartásbeli szerepre készülő nagyvilági menyasszonya, Klári kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el.

A digitális restaurálás

A Habfürdő teljeskörű, 4K felbontású felújítását a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak mintegy harminc munkatársa készítette el négy hónap alatt. A film a harmadik egész estés magyar rajzfilm, amelynek restaurálása az NFI filmfelújítási és digitalizációs programja keretében valósult meg ebben az évben az ACE és a Creative Europe támogatásával. 

Egy olyan különleges film esetében, mint Kovásznai György rajzfilmje, még fokozottabban merültek fel a restaurálás etikai kérdései.

A burjánzó elemekkel dolgozó látványvilág, a hullámzó vonalakból kreált figurák, a zene ritmusára pulzáló pop artos fények és színek más filmeknél még fokozottabban állították kihívás elé a restaurátorokat.

Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segítette a restaurálási munkát.

2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában nyílt Kovásznai-életműkiállításhoz kapcsolódóan készült a Riportré: Kovásznai 2010 című animációs rövidfilm, amelyben művészettörténészek, képzőművészek, írók beszélnek Kovásznai György alkotásainak jelentőségéről. Igor Lazin és Török Ferenc kisfilmje formailag a Riportré című filmet eleveníti fel. 

 

Az 1980-ban bemutatott Habfürdő 4K felbontású felújított változatát május 15-én este hét órától tűzi műsorra a Nemzeti filmintézet - Filmarchívum, az ismétlés másnap ugyancsak este hét órától lesz látható YouTube csatornájuk élő közvetítésében. Az online premier után a kultikus film május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér a Pannónia Entertainment forgalmazásában.

 

Fejléckép: Habfürdő / Fotó: © nfi filmarchívum igazgatóság

 

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Jazz/World

Jazzstandardek műfajközi fényben: Tigran Hamasyan koncertje a Müpában

2015-ös sikerkoncertje után május 20-án újra a Müpa színpadára lép napjaink egyik legkeresettebb jazz-zongoristája és -zeneszerzője, Tigran Hamasyan, hogy bemutassa április végén megjelent StandArt című új lemezét. A klasszikus jazzstandardek megfogalmazásában teljesen friss értelmezést nyernek.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Az új Róma: New York – ősszel forgatja új filmjét Francis Ford Coppola

Adam Driver, Forest Whitaker, Nathalie Emmanuel, Jon Voight és Laurence Fishburne játssza Francis Ford Coppola Megalopolis című, ősztől forgó filmjének főszerepeit. A 83 éves alkotó Róma sorsát láttatja a modern világ emblémájává vált New Yorkban.
Vizuál hír

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A klímakrízis madarai

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, jó-e vagy rossz kócsagot látni a Balatonnál.
Vizuál ajánló

Magyarok a láthatáron – Michael von Graffenried fotókiállítása a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Michael von Graffenried svájci fotós bejárta egész Magyarországot, hogy lencsevégre kapja a magyarság esszenciáját. Nagyméretű panorámafotói a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Városháza Park szabadtéri kiállításán láthatóak.
Vizuál hír

Beszéljünk a filmekről! – Filmes kalauz az oktatásban

Hónapról-hónapra bővül a Nemzeti Filmintézet oktatási projektje. Már 460 magyar filmről érhető el izgalmas tartalom ingyenesen, online az Alapfilmek platformon, és 100 film nézhető az oktatási intézményekben. A cél, hogy a magyar filmek beépüljenek a közismereti tantárgyakba.