Vizuál

Online premieren mutatják be a frissen felújított Habfürdőt

2021.05.13. 14:00
Ajánlom
Kovásznai György születésének 87. évfordulóján a Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum Igazgatósága videomegosztó csatornáján két alkalommal, május 15-én és 16-án este 7 órakor bemutatja a legendás animációs film restaurált változatát. 

Kovásznai György egyetlen egész estés filmje az egyik legkülönlegesebb színfolt a magyar és a nemzetközi animációs palettán, amely mára komoly rajongótáborra tett szert. A Habfürdő radikálisan szembement a korszak gyerekeknek szóló, klasszikus irodalmi alapanyagból készült rajzfilmjeivel, egyben ez volt az első, eredeti forgatókönyv alapján készülő, felnőtteknek szóló egészestés magyar animációs film is. Mi több, a harmadik egészestés magyar animációs film a János vitéz (1973) és a Lúdas Matyi (1976) után. 

Kovásznai György jelenben játszódó, felnőtt közönségnek készült rajzfilmjét 1980-ban mutatták be, de burjánzó, pop-art-os világát a korabeli nézők értetlenül fogadták.

A szakmát is megosztotta a film és pár hét alatt lekerült a mozik műsoráról, ugyanakkor formabontó stílusa miatt a mai napig erős hatással van a fiatal animációs rendezőgenerációkra.

Kovásznai és az avantgárd

A Habfürdőt kivételessé tevő avantgárd stílust expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjeiben érlelte ki a rendező, amelyek már a 60-as, 70-es években túl léptek az itthon megszokott műfaji tradíciókon. Az általa „anima verité”-nek keresztelt módszerrel, a valóságot dokumentáló élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani az eredetileg festőművésznek készülő rendező. 

Kovásznai György merész stílusú, jelenben játszódó, kísérleti musicalében számos műfaj keveredik: egyszerre szociológiai dokumentumfilm, romantikus vígjáték és musical, olyan jazzénekesek közreműködésével, mint Bontovics Kati. 

Érdekesség, hogy a dalszövegeket maga a rendező írta. A kifejezetten felnőtt közönségnek készült film, a szereplők saját társadalmi helyzetükkel való elégedetlenségén keresztül a hetvenes évek fiatal nemzedékének kiábrándultságát egyszerre szórakoztató, groteszk módon és – dokumentarista megoldásai révén – szociográfiai igénnyel jeleníti meg.

HABFURDO_03-143154.jpg

Habfürdő (Fotó/Forrás: © NFI Filmarchívum Igazgatóság)

Zenés trükkfilm szívdobbanásra

A karakterek valós modellek alapján készültek, ám mozgatásukban a realizmustól a teljes absztrakcióig terjedő ábrázolásmód érvényesül. Kovásznai dokumentarista hatást ért el azzal, hogy a film fikciós szövetébe interjúfelvételeken alapuló, animált szocioriportokat applikált, amelyek egy valóságos anya- és csecsemőgondozó várótermében készültek. A film alcíme szerint „zenés trükkfilm szívdobbanásra”. Betétdalait a fiatal Másik János komponálta, aki ekkor debütált filmzeneszerzőként.

A budapesti belvárosban játszódó szerelmi háromszög története szerint Zsolt, a kirakatrendező esküvője napján lelép, és védőnőként dolgozó vonzó, háztartásbeli szerepre készülő nagyvilági menyasszonya, Klári kolléganőjéhez, Annihoz menekül, aki épp az ötödik orvosi felvételijére készül albérleti szobájában. Zsolt ráveszi Annit, hívja fel aráját, és közölje vele, hogy meggondolta magát, mégsem veszi el.

A digitális restaurálás

A Habfürdő teljeskörű, 4K felbontású felújítását a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor igazgatóságainak mintegy harminc munkatársa készítette el négy hónap alatt. A film a harmadik egész estés magyar rajzfilm, amelynek restaurálása az NFI filmfelújítási és digitalizációs programja keretében valósult meg ebben az évben az ACE és a Creative Europe támogatásával. 

Egy olyan különleges film esetében, mint Kovásznai György rajzfilmje, még fokozottabban merültek fel a restaurálás etikai kérdései.

A burjánzó elemekkel dolgozó látványvilág, a hullámzó vonalakból kreált figurák, a zene ritmusára pulzáló pop artos fények és színek más filmeknél még fokozottabban állították kihívás elé a restaurátorokat.

Lossonczy Árpád, a Habfürdő operatőre és Másik János zeneszerző is segítette a restaurálási munkát.

2010-ben a Magyar Nemzeti Galériában nyílt Kovásznai-életműkiállításhoz kapcsolódóan készült a Riportré: Kovásznai 2010 című animációs rövidfilm, amelyben művészettörténészek, képzőművészek, írók beszélnek Kovásznai György alkotásainak jelentőségéről. Igor Lazin és Török Ferenc kisfilmje formailag a Riportré című filmet eleveníti fel. 

 

Az 1980-ban bemutatott Habfürdő 4K felbontású felújított változatát május 15-én este hét órától tűzi műsorra a Nemzeti filmintézet - Filmarchívum, az ismétlés másnap ugyancsak este hét órától lesz látható YouTube csatornájuk élő közvetítésében. Az online premier után a kultikus film május 27-től a magyarországi mozikba is visszatér a Pannónia Entertainment forgalmazásában.

 

Fejléckép: Habfürdő / Fotó: © nfi filmarchívum igazgatóság

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Új társulati tagok és jubiláló munkatársak a Vígszínházban

Díjátadóval és a jövő évad terveivel búcsúztatta a 2020/21-es évadot a Vígszínház társulata. A fennállásának 125. évét ünneplő teátrum vezetősége az eseményen köszöntötte a jövő évadtól társulati tagként ott játszó művészeket, valamint díjazta a kiemelkedő teljesítményt nyújtó munkatársakat.
Vizuál

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

A megfejthetetlen ember - Nagy Dénes rendező, a Természetes fényről

Sárban úszó táj, sebhelyes kezek, feszítő csend és kiismerhetetlen vidék. Egy magyar honvéd gyalogosegység a mocsaras vidéket járva, eldugott orosz falvakban szovjet partizánokat keres. A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatkozik be Nagy Dénes első filmje, az Ezüst medve-díjas Természetes fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.
Vizuál gyász

Elhunyt Perczel Anna, építész, városvédő

2021. június 13-án elhunyt Perczel Anna az Óvás! Egyesület alapítója, Belső-Erzsébetváros épített és kulturális örökségének védelmezője, a pesti zsidónegyed lelkiismerete - adta hírül facebook oldalán az Óvás! Egyesület.
Vizuál gyász

Június 22-én vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől

Június 22-én, kedden 14 óra 30 perckor a Farkasréti temetőben vesznek végső búcsút Jankovics Marcelltől - adta hírül a Magyar Művészeti Akadémia (MMA).