Vizuál

Organikus és anatómiai párbeszéd – Nemes Anna kiállítása a Várfokban

2022.03.01. 16:50
Ajánlom
A Várfok Galéria állandó művészkörének legfiatalabb alkotója, Nemes Anna munkáiból nyílt kiállítás Egyszerű bonyolult címmel. A Bukta Imre tanítványaként végzett fiatal festőművész tárlata április 2-ig látható a Várfok Galériában.

Nemes Annát leginkább az emberi test megjelenítése vonzza, műveit újabban a fekete szín domináns használata határozza meg. Technikájára a nagymértékben oldott akrilfestés jellemző, melyet bravúrosan rétegez a vászon mozgatása által – ecset használata nélkül. A nagy mesterségbeli tudással és precizitással megalkotott művein a különböző színű festékfoltok, és azok organikus összekapcsolódásai alkotják a figurális kompozíciót. Festményein a finom rétegződésű, absztrakt festékfoltok és a figuratív ábrázolás lépnek különleges, teljesen egyedi dialógusba.

NemesAnna_Egyszerubonyolult2_-155856.jpg

Nemes Anna: Egyszerű bonyolult (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

A legújabb munkáinak gondolati hátterét a következőképp foglalja össze a művész: „A víz és a pigmentek az eróziónak engedelmeskedve mintázatokat hoznak létre. A kialakult organikus felületek amellett, hogy nagyobb léptékű természeti jelenségekre rímelnek, az emberi testben láthatatlanul jelen levő rendszerekre is emlékeztetnek. Habár a képeken az emberalakok materiális valójukban jelennek meg, a képek tárgyai ezek az örökké működő termodinamikai jelenségek.

Az organikus, vagyis absztrakt és a valódi, anatómiai ábráról felismerhető részletek között zajlik a párbeszéd a figurákon belül.”

Nemes Anna 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, a mestere Bukta Imre volt. Két évvel később csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez, ahol jelenleg ő a legfiatalabb művész. Több egyéni és csoportos kiállításon mutatta be alkotásait nagy sikerrel itthon és külföldön egyaránt. 2019-ben három egyéni tárlata nyílt külföldön: Stuttgartban, Varsóban és Regensburgban. Festményei jelentős magyar és külföldi magángyűjtemények mellett a krakkói MOCAK Kortárs Képzőművészeti Múzeum gyűjteményét is gazdagítják.

NemesAnna_Egyszerubonyolult3-155855.jpg

Nemes Anna: Egyszerű bonyolult (Fotó/Forrás: Várfok Galéria)

Az alkotó képzőművészeti munkássága mellett filmezéssel is foglalkozik. Csuja Lászlóval közös filmje, a Szelíd (Gentle) 2019-ben megkapta az egyik legnívósabb nemzetközi forgatókönyvírói workshop, a Sam Spiegel International Film Lab nagydíját, valamint első magyar nagyjátékfilmként bekerült a Sundance Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.

2022. március 5-én, 16:00 órától Nemes Anna személyesen mutatja a kiállítást. Az eseményre előzetes bejelentkezés nem szükséges, a részvétel ingyenes.

Nemes Anna: Egyszerű bonyolult

2022. február 24.–április 2.
Várfok Galéria

Fejléckép: Nemes Anna: Cím nélkül / fotó: Várfok Galéria

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Napfény a dörzspapíron” – Szakácsi Sándor, a nyughatatlan lélek

Szakácsi Sándort, bár már gyerekkorában nagy jövőt jósoltak neki a színészi pályán, kisebb korában gúnyolták iskolatársai, felnőttként pedig alkoholproblémákkal küzdött, magát La Mancha lovagjának, szélmalomharcosnak nevezte. Saját bevallása szerint a szerepeiből merített erőt a folytatáshoz.
Jazz/World

Csak betyárosan: lemezbemutatót és turnézáró koncertet és táncházat tart a Góbé a Fonóban

Online már korábban megjelent, fizikai formájában tavasszal jött ki a Góbé Élem című lemeze, az első nagylemez, amelyet a zenekar megújult felállásában jelentetett meg. A csapat május 28-án turnézáró koncertet, lemezbemutatót tart a Fonóban, amit egy táncházzal fejelnek meg.
Klasszikus

Ne féltsük a kortárs zenét!

Maratoni hosszúságú diplomakoncerten mutatkoztak be május 6-án este a Zeneakadémia harmadéves zeneszerzés és alkalmazott zeneszerzés szakos hallgatói. A rendkívül gazdag és sokszínű programban számos stílus és műfaj szerepelt.
Színház

Kiss Mari visszatér Szombathelyre

Kihirdette jubileumi, 15. évadának új előadásait a szombathelyi Weöres Sándor Színház: 10 bemutatót tartanak a következő szezonban. Új tagokkal is bővül a társulat: Mari Dorottya és Domonkos Zsolt mellett újra az alkotógárdát erősíti majd a teátrum egyik alapítótagja, Kiss Mari.
Zenés színház

„Csipike történetén keresztül nekünk is megadatik az önmagunkra találás lehetősége” – beszélgetés Molnár Levente operaénekessel

Csipikének, a fontoskodó, de jószándékú törpének kalandos történetei számos gyermek és felnőtt szívét meghódították már. Fodor Sándor meséje a Coopera gondozásában hamarosan egy családi opera formájában elevenedik majd meg. A készülő mű ötletgazdájával és művészeti vezetőjével, Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekessel beszélgettünk egyebek mellett arról, milyen fejlődésen megy keresztül a történet során, és mi mindenre tanít meg bennünket is ez az erdélyi gyerekek és felnőttek körében egyaránt ismert és kedvelt kis mesehős.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Borban az igazság! – Aquincumba került a legújabb Kolodko-miniszobor

A részeg római légiós május 21-e óta a katonai amfiteátrumon üldögél a harmadik kerületben.
Vizuál magazin

KÉP-regény: A színpadon Robbie Williams!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról mesél, miért hiúsult meg kis híján Robbie Williams koncertjének fotózása.
Vizuál ajánló

Hegedűs Ákos morpho koncertfotóiból nyílik kiállítás a Kispont galériában

Olvasóink hétről hétre megismerhetik állandó vendégszerzőnk, Hegedűs Ákos morpho képeit, aki mindig egy kis történet vagy háttéranyag kíséretében osztja meg velünk alkotásait. A művész most ’90-es évekbeli koncertfotóit tárja a nagyközönség elé.
Vizuál ajánló

Meteoritok és egyéb költemények – Geszler Mária Garzuly jubileumi kiállítása

A Kossuth-díjas keramikusművész, Geszler Mária nem egyedül ünnepli jubileumát. A Pesti Vigadóban most látható tárlaton nyolc fiatalabb alkotóval osztja meg nemcsak a teret, de a művészetről, világról vallott elképzeléseit is. A kiállítás július 24-ig tekinthető meg.
Vizuál ajánló

Grunwalsky Ferenc kapja a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál életműdíját

Május 24. és 28. között rendezik meg a szegedi operatőrfesztivált, amelynek idei életműdíjasa Grunwalsky Ferenc operatőr, rendező, forgatókönyvíró. Az eddig 73 filmet jegyző Kossuth- és Balázs Béla-díjas alkotó Jancsó Miklós barátja és munkatársa volt, az 1999-ben induló Pepe-Kapa filmek jó részét közösen forgatták.