Vizuál

Óriási fenék fogadja a Turner-kiállítás látogatóit

2016.10.09. 07:58
Ajánlom
Szeptember 27-én megnyílt az idei Turner-díjra nevezettek munkáiból álló kiállítás a Tate Britainben. A díjátadóra december 5-én kerül sor, és a BBC is közvetíti majd. A kiállító művészek idén engedélyezték a fotózást, csak annyit kértek, hogy a képek megosztásánál mindenki használja #turnerprize taget.

A Turner-díj, melyet 1984-ben alapítottak, az egyik legrangosabb brit kortárs képzőművészeti díj. Minden évben négy, 50 év alatti brit művészt jelölnek a díjra; a legkiemelkedőbb kiállítást, vagy más művészeti megnyilvánulást díjazzák az előző évből.

A 2016-os jelöltek; Michael Dean, Anthea Hamilton, Helen Marten és Josephine Pryde. A díjat minden évben más tagokból álló bizottság ítéli oda, viszont a bizottság elnöke mindig a Tate Britain igazgatója. A díj névadója egy 19. századi brit művész, bizonyos J.M.W. Turner, aki saját korában meglehetősen merésznek, újítónak és ellentmondásosnak számított. Turner egyébként maga is szeretett volna egy díjat alapítani fiatal művészek számára. A győztes 25.000 fontot kap, a másik három nevezett pedig fejenként 5000 fonttal lesz gazdagabb.

Az angol sajtó képviselői már bejárták a kiállítást, és a kritikusok meg is írták ítéletüket az aktuális tárlatról. A bbc.co.uk pedig összegyűjtötte a legfontosabb mondatokat.

A London's Evening Standard szerint; „A négy versenyző kiállított műve tökéletesen megragadja a művészet mai hangulatát.”

The Telegraph négy csillaggal honorálta a látottakat, és azt is hozzáteszi, hogy ez az egyik legerősebb kiállítás a Turner-kiállítások történetében. A Guardian kritikusa inkább úgy fogalmaz, hogy „talán ez a legkülönösebb és érthetetlenebb Turner-kiállítás”.

A The Times kritikusa viszont csak két csillagot adott rá; az ő kifogása az volt, hogy az alkotások nem érthetőek első ránézésre, és előbb kell elolvasni a leírást, majd azután beazonosítani, hogy a művész hogyan valósította meg az adott gondolatot. A kritikus Helen Martent látná győztesként a díjátadón.

Az Turner-kiállítás 2017. január 8-ig látogatható a Tate Britainben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Tánc

Vági Bence cirkuszrendezését dicsérik Skóciában

A hét ukrán artistát felvonultató My Land című produkció az Edingburh Fringe Fesztivál közönségét már meggyőzte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.