Vizuál

Óriási hüvelykujjal üzennek a Brexit után Londonban

2016.09.30. 11:22
Ajánlom
Új kortárs alkotást lepleztek le Londonban a Trafalgar téren, a Four Plinth elnevezésű helyen. Ezúttal David Shrigley, kortárs angol művész bazi nagy hüvelykujja került az ikonikus pillérre.

Az arra járók láthattak már óriás kék csirkétől (Kathaina Fritsch: “Hahn/Cock”, 2013) elkezdve egy üvegbe zárt hajómaketten (Yinka Shonbiare: “Nelson's Ship in a Bottle”, 2010) át egy női, terhes torzóig (Marc Quinn: “Alison Lapper Pregnant”, 2005). Pár napja, szeptember 27-én a tizenegyedik kortárs szobor is kikerült, ez pedig David Shrigley, kortárs művész alkotása, egy nagy hüvelykujj, melynek címe „Really Good”, vagyis „tényleg jó”. A hét méter magas ujj eddig a „legmagasabb és legpozitívabb” alkotás, ami megjárta a Negyedik Pillért. Bronzból készült, ezzel illeszkedik a téren álló történelmi szobrokhoz.

                         

A Fourth Plinth-en, vagyis a „negyedik lábazaton” eredetileg IV. Vilmos lovasszobra állt volna, de fedezethiány miatt végül semmi nem került oda. 150 évig vitáztak azon, hogyan hasznosítsák az egyik legfeltűnőbb helyet London egyik legfőbb turistalátványosságán, a Trafalgar téren, majd 1998-ban a Királyi Művészeti Társaság (Royal Society for the encouragement of Arts, Manufactures and Commerce)   megbízásából ideiglenesen három kortárs szobrot állítottak a kérdéses pillérre. Kicsivel később Chris Smith, az akkori kulturális államtitkár megbízásából készült egy közvélemény-kutatás, melyben a lakosságot kérdezték meg, hogy ők mire használnák a negyedik pillért. Az eredmény végül az lett, hogy egy állandó szobor helyett „vetésforgóban” kerüljenek ki kortárs művészeti alkotások. 2003-ban az eredetileg a Westminster városi tanács tulajdonában lévő tér átkerült London város tulajdonába, ezzel pedig megalakult a „Lábazati Bizottság” amely arról dönt, hogy mi kerüljön a negyedik pillérre.

David Shrigley Macclesfieldben született, és 2003-ban Turner-díjra is nevezték; merész rajzai és karikatúrái a 21. század társadalmát figurázzák ki maró gúnnyal és iróniával. A művész Brightonban él és dolgozik.

kek tyuk

kek tyuk

„Azt hiszem, hogy ez a munka arról szól, hogy jobb hellyé tegyem a világot, legalábbis ez volt a célom vele” - nyilatkozta Shrigley kedd reggel, a szobor „leleplezésén”. „Nyilvánvalóan ez egy nevetséges állítás, de azt gondolom, hogy ez egy jó vállalkozás. A műalkotások önmagukban élettelen tárgyak, szóval nem is tudnák jobbá tenni a világot. Mi vagyunk, aki viszont képesek vagyunk erre, úgyhogy magunktól kell megkérdeznünk, hogy hogyan tudnánk ezt elérni.”

The Fourth Plinth, Trafalgar Square, London (4656046804)

The Fourth Plinth, Trafalgar Square, London (4656046804)

'The Door' by David Shrigley from James Newport on Vimeo.

A mostani szobor egy német művész, Hans Haacke „Gift Horse” nevű szobrát váltotta a pilléren, a leleplezésen a londoni polgármester, Sadiq Khan is beszédet mondott; „Biztosra akartam menni, hogy a lehető legmagasabb művészt nyerjük meg a legmagasabb szoborral (a projektre – a szerk.), mert én öt láb hat inch (kb 167 cm - a szerk.) magas vagyok, - és megtaláltuk, David pedig megcsinálta” - mondta. „Azt akartam, hogy tényleg jó legyen és „Tényleg jó” lett. A legjobb az egészben, hogy mindannyian kritikusok lehetünk. David örömmel várja az önök kritikáit, dicséreteit és hozzászólásait.”

„Rendkívül fontos, amit a szobor képvisel; optimizmus, pozitivizmus, a legjobb belőlünk. Különösen a Brexit után a három legfontosabb szó, amit mondhatok; London nyitva áll. Ez a szobor azt mutatja a londoniaknak, a turistáknak, az uniós polgároknak és a bevándorlóknak, hogy London nyitva van.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.