Vizuál

Országos szakmúzeum lett a Hopp Ferenc Múzeum

2014.11.20. 14:21
Ajánlom
Országos szakmúzeumi státuszt kapott a nevében is megújult Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, az Andrássy úti intézmény így novembertől - a fenntartó Szépművészeti Múzeum kezdeményezése alapján - nagyobb szakmai önállósággal és tudományos mozgástérrel működhet.

A Hopp Ferenc Múzeum eddig közérdekű muzeális gyűjteményként működött, a kultúráért felelős minisztérium döntésének köszönhetően azonban mostantól önállóan folytathat hazai és nemzetközi tudományos munkát Magyarország egyetlen, kizárólag az ázsiai művészetek bemutatására szakosodott múzeuma. Az intézmény Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum néven március 1-jei hatállyal került vissza az Iparművészeti Múzeum irányítása alól a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá. Az azóta eltelt időszakban a múzeum látványos megújuláson ment keresztül: hosszú idő után márciustól újra teljes nyitva tartással várja a látogatókat, megújultak a kiállítóterek, és jelentős előrehaladás történt az egyedülálló, orientális hangulatú múzeumi kert felújításában is.

Megnyílt továbbá a látogatók előtt a múzeum könyvtára, amely a jelentősen megnövekedett költségvetésnek köszönhetően újra tudja gyarapítani a gyűjteményét, valamint új restaurátorműhelyeket is kialakítottak az épületben. A http://www.hoppmuseum.hu címen elindult az intézmény saját honlapja, ahol naprakész információkat olvashatnak a látogatók a múzeumról, amely megjelent immár a közösségi médiában is. Mindezek mellett a megnövekedett dolgozói létszámnak köszönhetően a múzeum komoly hangsúlyt fordíthat a közönség és a szakmai programok szervezésére, gyűjteményei, kiállításai, múzeumpedagógiai programjai népszerűsítésére.

A Hopp Ferenc Múzeumban októberben nyílt meg a Szépség szíve című kiállítás, amely a múzeum csaknem 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást, bemutatva a kínai jáde-, porcelán- és lakktárgyak, festmények mellett nemcsak a kiállított darabok jelképrendszerét, rituális vagy világi használatát és készítéstechnikáját, hanem a művek létrehozásának eszmei hátterét is. November 22-én 15 órától a kiállításban Asztalos Zoltán restaurátor és Fajcsák Györgyi kurátor a kínai lakktárgyak készítésének technikáit és restaurálásuk rejtelmeit ismertetik meg a látogatókkal, akik - ha regisztráltak a hopprogram@hoppmuseum.hu címen - a különleges tárlatvezetés során kézbe vehetik a lakk faragásához használt szerszámokat, és többet tudhatnak meg a restaurálásnál alkalmazott műveletekről, keleti nyersanyagokról, így a titokzatos urushi-lakkról is.

Jövő év márciusában az Indológus indián - Baktay Ervin emlékezete címmel nyílik nagyszabású tárlat az Andrássy úti intézményben. A múzeum folytatja a  hagyományos ázsiai művészeti témákat és a kortárs művészeti alkotásokat egymás mellett bemutató kiállítás-sorozatát is. 2015 őszén Japán időutazás Genji herceg nyomában című kiállításán a kortárs fotográfiát és a társművészeteket (színház, irodalom) mutatja be együtt a hagyományos japán művészet anyagaival, 2016 elején pedig a délkelet-ázsiai textileket és ékszereket bemutató tárlaton kortárs magyar iparművészek munkái lesznek láthatók az ázsiai tárgyak mellett.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.