Vizuál

Országos szakmúzeum lett a Hopp Ferenc Múzeum

2014.11.20. 14:21
Ajánlom
Országos szakmúzeumi státuszt kapott a nevében is megújult Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, az Andrássy úti intézmény így novembertől - a fenntartó Szépművészeti Múzeum kezdeményezése alapján - nagyobb szakmai önállósággal és tudományos mozgástérrel működhet.

A Hopp Ferenc Múzeum eddig közérdekű muzeális gyűjteményként működött, a kultúráért felelős minisztérium döntésének köszönhetően azonban mostantól önállóan folytathat hazai és nemzetközi tudományos munkát Magyarország egyetlen, kizárólag az ázsiai művészetek bemutatására szakosodott múzeuma. Az intézmény Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum néven március 1-jei hatállyal került vissza az Iparművészeti Múzeum irányítása alól a Szépművészeti Múzeum felügyelete alá. Az azóta eltelt időszakban a múzeum látványos megújuláson ment keresztül: hosszú idő után márciustól újra teljes nyitva tartással várja a látogatókat, megújultak a kiállítóterek, és jelentős előrehaladás történt az egyedülálló, orientális hangulatú múzeumi kert felújításában is.

Megnyílt továbbá a látogatók előtt a múzeum könyvtára, amely a jelentősen megnövekedett költségvetésnek köszönhetően újra tudja gyarapítani a gyűjteményét, valamint új restaurátorműhelyeket is kialakítottak az épületben. A http://www.hoppmuseum.hu címen elindult az intézmény saját honlapja, ahol naprakész információkat olvashatnak a látogatók a múzeumról, amely megjelent immár a közösségi médiában is. Mindezek mellett a megnövekedett dolgozói létszámnak köszönhetően a múzeum komoly hangsúlyt fordíthat a közönség és a szakmai programok szervezésére, gyűjteményei, kiállításai, múzeumpedagógiai programjai népszerűsítésére.

A Hopp Ferenc Múzeumban októberben nyílt meg a Szépség szíve című kiállítás, amely a múzeum csaknem 8000 darabos kínai gyűjteményéből kínál reprezentatív válogatást, bemutatva a kínai jáde-, porcelán- és lakktárgyak, festmények mellett nemcsak a kiállított darabok jelképrendszerét, rituális vagy világi használatát és készítéstechnikáját, hanem a művek létrehozásának eszmei hátterét is. November 22-én 15 órától a kiállításban Asztalos Zoltán restaurátor és Fajcsák Györgyi kurátor a kínai lakktárgyak készítésének technikáit és restaurálásuk rejtelmeit ismertetik meg a látogatókkal, akik - ha regisztráltak a hopprogram@hoppmuseum.hu címen - a különleges tárlatvezetés során kézbe vehetik a lakk faragásához használt szerszámokat, és többet tudhatnak meg a restaurálásnál alkalmazott műveletekről, keleti nyersanyagokról, így a titokzatos urushi-lakkról is.

Jövő év márciusában az Indológus indián - Baktay Ervin emlékezete címmel nyílik nagyszabású tárlat az Andrássy úti intézményben. A múzeum folytatja a  hagyományos ázsiai művészeti témákat és a kortárs művészeti alkotásokat egymás mellett bemutató kiállítás-sorozatát is. 2015 őszén Japán időutazás Genji herceg nyomában című kiállításán a kortárs fotográfiát és a társművészeteket (színház, irodalom) mutatja be együtt a hagyományos japán művészet anyagaival, 2016 elején pedig a délkelet-ázsiai textileket és ékszereket bemutató tárlaton kortárs magyar iparművészek munkái lesznek láthatók az ázsiai tárgyak mellett.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.