Vizuál

Országszerte virraszthatunk a múzeumokban

2014.06.12. 09:59
Ajánlom
A Múzeumok éjszakája június 21-i rendezvényein a vidéki helyszínek kerülnek a programsorozat fókuszába - mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára június 11-én Kecskeméten, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón.

A vendégeket háromszáztizenhárom vidéki és százharminchárom budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja - ismertette a helyettes államtitkár az év legrövidebb éjszakáján megrendezésre kerülő programsorozathoz kapcsolódó intézmények számát. Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg. A helyettes államtitkár emlékeztetett a vidéki kulturális intézményrendszer átalakítására, melynek egyik legfontosabb célja volt, hogy erősítse a helyi kötődéseket, a lokális értékek megőrzését. Ebben a folyamatban különleges jelentősége van az olyan rendezvényeknek, mint a Múzeumok éjszakája - tette hozzá. Megfogalmazása szerint, a rendezvény 2014-ben hangsúlyozottan is lehetőséget teremt arra, hogy településeink múzeumai mintegy hálózati központként működjenek, programjaikkal az együttműködés legkülönbözőbb formáinak adjanak teret.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. Hammerstein Judit kiemelte Kecskemétet, amelyet mintául szolgáló városnak nevezett, ahol negyvenegy helyszínen várják a látogatókat, az egyesületektől az egyházakig szinte mindenkit bevontak a programba.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy 2013-ban a Múzeumok éjszakáján az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely ezerhétszáz ötven látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok éjszakáján. A budapesti megkérdezettek mintegy hatvan százaléka ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra. Kiemelte: a program, költségvetése negyven millió forint, amelyből már nemcsak a kommunikációra, hanem programfinanszírozásra is jut. Hammerstein Judit fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek nagy számban vesznek részt a programsorozatban.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok a vidéki program, melyhez kapcsolódva hosszú hétvégére szóló szállásajánlatokat állítottak össze. Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője a vasúttársaság alapvető érdekének nevezte, hogy a fesztiválokhoz, kulturális rendezvényekhez minél több embert szállítsanak. Ismertette, hogy június 21-től 24-ig ötven százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára. A sajtótájékoztatón elhangzott: 2013-ban háromszázötven hatezren vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein.

Programkereső

Legolvasottabb

Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.
Klasszikus

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Klasszikus

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Könyv

Halász Rita kapta a 2021-es Margó-díjat

A legjobb elsőkötetes prózaírónak járó elismerést ma délután adták át a Várkert Bazárban a Margó Irodalmi Fesztiválon. Halász Rita erős mezőnyben nyerte el a félmillió forintot, a próbafordítást, a tárcasorozatot, a jövő évi bemutatkozást a Liszt Ünnep programján és a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Postaládák

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a postaládák mögött megbújó történelemről mesélt.
Vizuál hír

Szintet lépett az HBO a hazai sorozatgyártásban

Az HBO új magyar sorozata, A besúgó világpremierje a Genfi Nemzetközi Filmfesztiválon lesz november 7-én. Szentgyörgyi Bálint, író-rendező, valamint Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezők nyolcrészes sorozata az első magyar sorozat, amelynek a világpremierje nemzetközi fesztiválon lesz.
Vizuál aukció

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál ajánló

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.
Vizuál gyász

111 évesen elhunyt a Hófehérke és a hét törpe animátora

Ruthie Tompson, a Disney legendás alkotója négy évtizedet dolgozott a stúdiónál.