Vizuál

Országszerte virraszthatunk a múzeumokban

2014.06.12. 09:59
Ajánlom
A Múzeumok éjszakája június 21-i rendezvényein a vidéki helyszínek kerülnek a programsorozat fókuszába - mondta el Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára június 11-én Kecskeméten, a Cifrapalotában tartott sajtótájékoztatón.

A vendégeket háromszáztizenhárom vidéki és százharminchárom budapesti múzeum, kiállítóhely mintegy négyezer programja várja - ismertette a helyettes államtitkár az év legrövidebb éjszakáján megrendezésre kerülő programsorozathoz kapcsolódó intézmények számát. Hammerstein Judit kiemelte, hogy a Múzeumok éjszakáját Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedig alkalommal szervezik meg. A helyettes államtitkár emlékeztetett a vidéki kulturális intézményrendszer átalakítására, melynek egyik legfontosabb célja volt, hogy erősítse a helyi kötődéseket, a lokális értékek megőrzését. Ebben a folyamatban különleges jelentősége van az olyan rendezvényeknek, mint a Múzeumok éjszakája - tette hozzá. Megfogalmazása szerint, a rendezvény 2014-ben hangsúlyozottan is lehetőséget teremt arra, hogy településeink múzeumai mintegy hálózati központként működjenek, programjaikkal az együttműködés legkülönbözőbb formáinak adjanak teret.

Az idén Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak és Sátoraljaújhely kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. Hammerstein Judit kiemelte Kecskemétet, amelyet mintául szolgáló városnak nevezett, ahol negyvenegy helyszínen várják a látogatókat, az egyesületektől az egyházakig szinte mindenkit bevontak a programba.

A helyettes államtitkár beszámolt arról, hogy 2013-ban a Múzeumok éjszakáján az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága önkéntesek bevonásával látogatói felmérést készített, amely ezerhétszáz ötven látogató megkérdezésén alapult. A felmérés egyik fontos megállapítása az volt, hogy a rendezvény látogatóinak mintegy fele már több alkalommal részt vett a Múzeumok éjszakáján. A budapesti megkérdezettek mintegy hatvan százaléka ugyanakkor azt állította: szívesen látogatna vidékre a rendezvény alkalmából, amennyiben vonzó ajánlatot kapna múzeumi programokra és a turisztikai-szolgáltatási csomagokra. Kiemelte: a program, költségvetése negyven millió forint, amelyből már nemcsak a kommunikációra, hanem programfinanszírozásra is jut. Hammerstein Judit fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek nagy számban vesznek részt a programsorozatban.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi és Dél-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon sok a vidéki program, melyhez kapcsolódva hosszú hétvégére szóló szállásajánlatokat állítottak össze. Pacz Béla, a MÁV-START Zrt. szegedi Területi Személyszállítási és Vontatási Központ technológiai vezetője a vasúttársaság alapvető érdekének nevezte, hogy a fesztiválokhoz, kulturális rendezvényekhez minél több embert szállítsanak. Ismertette, hogy június 21-től 24-ig ötven százalékos menettérti kedvezményt adnak a Budapestre, Szolnokra, Pécsre, Kecskemétre, Debrecenbe, Hatvanba, valamint Miskolcra a Múzeumok éjszakája rendezvényre vonattal utazók számára. A sajtótájékoztatón elhangzott: 2013-ban háromszázötven hatezren vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.
Vizuál liget

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.