Vizuál

Összeesküvés-elmélet vagy gyakorlat?

2016.08.23. 08:20
Ajánlom
Banksy Spy Booth című munkáját most ponyva takarja el Cheltenhamben; félő, hogy tönkretették - adta hírül a TheGuardian.com.

Kémbódé című falfestményét még 2014 áprilisában alkotta meg Cheltenham egyik házfalára. Három titkos ügynök barna ballonkabátban és kalapban éppen valakit lehallgat egy - valódi -telefonfülkénél állva.

Spy Booth - Banksy in Cheltenham

Spy Booth - Banksy in Cheltenham (Fotó/Forrás: Kathryn Yengel; flickr.com)

A ház pár utcányira van a GCHQ-tól, az Egyesült Királyság egyik titkosszolgálatának székhelyétől, amely hírszerzői tevékenységeket végez és felelős a brit kormány és a fegyveres erők információvédelméért. A mű pár hónappal a Snowden-féle lehallgatási ügy után került a falra.

Hétvégén aztán olyan képek jelentek meg a közösségi médiában, amelyek tanúsága szerint az alkotást ponyvák takarják el, és egy állványzatot is felállítottak a falfelület előtt. A fotókon az is látszik, hogy a falat tégláig visszabontották, az utcát pedig építési törmelék borítja.

Mindazonáltal továbbra sem tiszta, hogy a falfelületet, - melynek egyébként védett státusza van, - ledózerolták, vagy az alkotást a pusztítás előtt eltávolították-e.

A házat januárban 210.000 fontért árulták, és a hirdetésben megjegyezték, hogy sürgős felújításra szorul. Valószínűleg a falat lebontották, hogy munkához tudjanak látni. 2015 februárjában Cheltenham városi tanácsa egyébként visszamenőleges építési engedély mellett döntött, ami azt jelenti, hogy a városi tanács beleegyezése nélkül nem bonthatják el a kérdéses falfestményt.

Steve Jordan, a tanács vezetője elmondta; a felújítási munkák a ház vakolatát érintik, de nem tud arról, hogy a festményt eltávolították volna. Hozzátette: a munka az önkormányzat felszólítására kezdődött, amely még azelőtt keletkezett, hogy Banksy megfestette volna alkotását.

Banksy egyéb művei is okoztak már fejtörést. Egy legfelsőbb bírósági ítélet szerint egy Banksy által festett falfelületet kellett visszajuttatni eredeti helyére, Nagy-Britanniába az Egyesült Államokból, miután a ház tulajdonosai kivágták a művet, és magukkal vitték Amerikába.

2014-ben Banksy Mobile Lovers című, egy bristoli klub falára festett munkája is botrányt okozott. Jobban mondva inkább annak a bristoli klubnak a tulajdonosa, David Stinchcombe. Az úr ugyanis, hogy szórakozóhelyének bevételeit növelje, a bárjára festett alkotást valahogy leszedte, és a klubon belül helyezte el, majd pénzt kért a megtekintésért. Erre aztán halálos fenyegetéseket kapott. Banksy aztán írt egy levelet a tulajdonosnak, hogy amíg a kép gondját viseli, addig a klubé lehet a mű. Végül eladták egy gyűjtőnek 400.000 fontért, és a pénzből sikerült az ifjúsági klubot fenntartani és megvédeni a bezárástól.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.