Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

2022.12.02. 14:55
Ajánlom
Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 

Henri Matisse: Szenteste

Az itt kiválasztott mű eredetileg egy ólomüveg ablak tervnek készült, ám soha nem valósult meg. Az alkotás az art sacré mozgalomhoz kapcsolódik, amely kísérletet tesz arra, hogy a nem feltétlenül vallásos művészek munkáit templomokban, szakrális helyeken mutassák be. 

Matisse-tól egyébként sem állt távol mindez: 1948 és 1951 között a vence-i Rózsafüzér Kápolna belső dekorációját és a berendezését egy részét is ő tervezte, köztük festett üvegablakokat, bútorokat és miseruhákat. A kápolna dekorációja volt az utolsó, nagyszabású műve. A munkát papírból kivágott modellekkel tervezte meg. A Szépművészeti Múzeum nemrég bemutatott Matisse-kiállításán a Halványkék üvegablakok című műve is látható volt, amely a kápolna déli falára szánt ablakok második, életnagyságú, 15 méter hosszú és 9 méter széles terveit tartalmazza.

Salvador Dalí szürreális fej nélküli angyala

Noha Salvador Dalít a szürrealizmus egyik atyjaként tartja számon a művészettörténet, a festő bizony tizenkilenc karácsonyi képeslapot is tervezett a Hallmarknak, amely az 1940-es évektől kért fel kortárs művészeket karácsonyi lapok designolására. A társaság 1959-ben szerződtette Dalít, aki kemény feltételeket szabott:

nincs határidő, nincs jogdíj és a tíz képeslaptervért 15 ezer dollárt kér előre, méghozzá készpénzben.

Így kerülhetett fej nélküli, lanton játszó angyal, pszichedelikus hatást keltő pillangókból álló karácsonyfa és fekete-pirosban úszó expresszív Szentcsalád-ábrázolás a Dalí által megálmodott szürreális karácsonyi laptervek közé. A cég végül csak két típusú Dalí-kártyát dobott a piacra, akkoriban nem sok sikerrel. Manapság viszont ritkaságnak számít, így meglehetősen sokat kereshet az, akinél lapul egy karácsonyi Dalí-kártya. 

 

Georgia O’Keeffe karácsonyi képeslapja 1963-ból

A világ egyik leghíresebb festője, Georgia O'Keeffe nem volt vallásos, de hitt a spiritualitásban. A barátaival ünnepelte a karácsonyt, és gyakran képeslapokat is küldött a szeretteinek, köztük például a Starlight Night című, 1917-ben készített remekművének a reprodukcióját 1963-ban. Az 1970-es években Agapita Lopez gondozta a művészt és egyúttal a titkára is volt, jelenleg pedig az O'Keeffe múzeum projektigazgatója. Lopez azt mesélte, hogy O'Keeffe farolitokat (a spanyolok által karácsonyi körmenetekben használt papírlámpás – a Szerk.) rakott a falra karácsonykor, sőt

egy üveg whisky-t is hagyott az asztalon Los Dias idejére,

amikor is a falu öregjei körbejárják a házakat és szerenáddal szórakoztatják az ott élőket. 

 

Andy Warhol, a „Karácsony Királya”

Noha a botrányairól ismert Andy Warholról talán senki nem gondolná, a művész imádta a karácsonyt. Mielőtt még híressé vált volna ikonikus Campbell konzerves dobozairól, a Tiffany-nál dolgozott 1956-tól, ahol a cipőreklámoktól kezdve a karácsonyi képeslapokon át mindennel foglalkozott. A Tiffany minden karácsonykor kiadta kártyáit, egészen 1962-ig. Karácsonyi képeslapjain művészien jelenít meg sellőket, kerubokat és kövér kis puttókat, akik összeráncolt szemöldökkel fújják a trombitát.

Warholt a „Karácsony Királyaként” is emlegették, annyira rajongott az ünnepért. 

1978-ban jó barátjával, Truman Capote-val együtt ünnepi hacukát öltve pózoltak a High Times magazin karácsonyi számának címlapján: Warhol Mikulásna öltözött, Capote pedig kisfiúnak. Az 1980-as években Warhol egy Mikulásvirág-festmény- és szitanyomat sorozattal is kedveskedett barátainak karácsonyra. 

 

Louise Bourgeois

Ezt a különleges képeslapot a világhírű művész, Louise Bourgeois alkotta 1938-ban. A művész 1938-1946 között saját kezűleg készítette el a később kereskedelmi forgalomba került nyomtatott ünnepi képeslapjait. Bourgeois a megfeketedett felületet borotvapengével kaparta le a nyomat készítésekor. Ahogy korábban naplókában írta,

azért is szeretett borotvanpengét használni a művek elkészítésekor, mert a kicsi és erős fémdarabkát tökéletesen lehet irányítani.

Ezzel úgy érezte, átvitt értelemben is megszerzi az irányítást a dolgok felett és így racionálisan is elemezhetővé alakíthatja át az érzelmi problémákat. A kép címe, „Pinus Sylvestris”, amely a karácsonykor leggyakrabban használt fa tudományos neve. Egy időre aztán felhagyott ezzel a tevékenységgel, és csak élete utolsó éveiben kezdett ismét nyomatokat készíteni, de akkor már csak szűk baráti körében osztogatta ajándékként a különleges alkotásokat. 

 


Fejléckép: Georgia O'Keeffe, Louise Bourgeois, Henri Matisse, Andy Warhol, Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Kapcsolódó

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.

Miért költözött el a fiatal Dalí Párizsba?

Miért költözött el a fiatal Dalí Párizsba?

A Salvador Dalí ifjúkora című dokumentumfilm a művész születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig tartó korszakot mutatja be. Exkluzív kísérőfilmként Salvador Dalí és Walt Disney Destino című, sokáig elveszettnek hitt animációs filmje is látható a mozikban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Meghalt Andrew Davis karmester

A világhírű angol karmestert, a Chicagói Lyric Opera korábbi zeneigazgatóját és számos neves operaház gyakori vendégét hosszú betegség után, nyolcvanéves korában érte a halál.
Klasszikus

Új operáján dolgozik Kurtág György

A kilencvennyolc éves zeneszerző a Klubrádiónak számolt be arról, hogy második operáját írja, amelyet a hetvenéves német szoprán, Maria Husmann számára komponál.
Színház

„A kutatóknak szükségük van inspirációt meríteni a művészetekből” – Karikó Katalin ellátogatott a Rózsavölgyi Szalon Nobel-díjról szóló előadására

Krausz Ferenc után újabb Nobel-díjas tudós, Karikó Katalin is megtekintette a Rózsavölgyi Szalon február közepén bemutatott A Díj című előadását, amely az „atombomba atyja és anyjaként” emlegetett Otto Hahn és Lise Meitner szenvedélyes párviadalát meséli el.
Színház

128. születésnapját ünnepli a Vígszínház – idén is megrendezik a Vígmajálist

Május 1-jén délután a Vígszínház meghirdeti a 2024/25-ös évad programját, majd a társulat tagjai részleteket adnak elő többek között olyan népszerű előadásokból, mint a Pinokkió, A Pál utcai fiúk, A padlás vagy A nagy Gatsby.
Könyv

Irodalom a Margitszigeten – jön a tavaszi Margó!

A fesztiválon mutatja be új kötetét mások mellett Háy János, Erdős Virág, Krusovszky Dénes és Cserna-Szabó András is. A közönség idén élő podcastfelvételeken is részt vehet a három nap során. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A hazai színjátszás kiválóságaival készül Herendi Gábor új filmje

A Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, Futni mentem című romantikus komédiája november 28-tól látható a mozikban. A közvetlen állami támogatás nélkül készülő produkciót rövid videóban jelentette be Udvaros Dorottya, Ember Márk és Lovas Rozi.
Vizuál hír

Megvannak az idei Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjasai

Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal.
Vizuál hír

Tiszteletbeli Arany Pálmát kap Cannes-ban Hajao Mijazaki animációs filmstúdiója

A világ legrangosabb szemléjének tiszteletbeli elismerését első alkalommal ítélik oda kollektíven. A legendássá vált Ghibli Stúdió nevéhez 1985-ös megalakulása óta számos felejthetetlen animációs film fűződik.
Vizuál ajánló

Ha május, akkor Artmozik éjszakája!

Oppenheimer, Szegény párák, Érdekvédelmi terület, Lefkovicsék gyászolnak, Magyarázat mindenre – néhány sikerfilm a közelmúltból, amelyet ismét átélhetünk az Artmozik éjszakáján, de a szervezők premier előtti vetítésekkel is készülnek.
Vizuál ajánló

Hamarosan megnyílik az Esterházy Art Dating díjazottjainak kiállítása

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor sikeres együttműködésének lenyomata a hamarosan nyíló NOT_FOUND című kiállítás, melynek középpontjában az a gondolat áll: miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket.