Vizuál

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

2022.12.02. 14:55
Ajánlom
Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 

Henri Matisse: Szenteste

Az itt kiválasztott mű eredetileg egy ólomüveg ablak tervnek készült, ám soha nem valósult meg. Az alkotás az art sacré mozgalomhoz kapcsolódik, amely kísérletet tesz arra, hogy a nem feltétlenül vallásos művészek munkáit templomokban, szakrális helyeken mutassák be. 

Matisse-tól egyébként sem állt távol mindez: 1948 és 1951 között a vence-i Rózsafüzér Kápolna belső dekorációját és a berendezését egy részét is ő tervezte, köztük festett üvegablakokat, bútorokat és miseruhákat. A kápolna dekorációja volt az utolsó, nagyszabású műve. A munkát papírból kivágott modellekkel tervezte meg. A Szépművészeti Múzeum nemrég bemutatott Matisse-kiállításán a Halványkék üvegablakok című műve is látható volt, amely a kápolna déli falára szánt ablakok második, életnagyságú, 15 méter hosszú és 9 méter széles terveit tartalmazza.

Salvador Dalí szürreális fej nélküli angyala

Noha Salvador Dalít a szürrealizmus egyik atyjaként tartja számon a művészettörténet, a festő bizony tizenkilenc karácsonyi képeslapot is tervezett a Hallmarknak, amely az 1940-es évektől kért fel kortárs művészeket karácsonyi lapok designolására. A társaság 1959-ben szerződtette Dalít, aki kemény feltételeket szabott:

nincs határidő, nincs jogdíj és a tíz képeslaptervért 15 ezer dollárt kér előre, méghozzá készpénzben.

Így kerülhetett fej nélküli, lanton játszó angyal, pszichedelikus hatást keltő pillangókból álló karácsonyfa és fekete-pirosban úszó expresszív Szentcsalád-ábrázolás a Dalí által megálmodott szürreális karácsonyi laptervek közé. A cég végül csak két típusú Dalí-kártyát dobott a piacra, akkoriban nem sok sikerrel. Manapság viszont ritkaságnak számít, így meglehetősen sokat kereshet az, akinél lapul egy karácsonyi Dalí-kártya. 

 

Georgia O’Keeffe karácsonyi képeslapja 1963-ból

A világ egyik leghíresebb festője, Georgia O'Keeffe nem volt vallásos, de hitt a spiritualitásban. A barátaival ünnepelte a karácsonyt, és gyakran képeslapokat is küldött a szeretteinek, köztük például a Starlight Night című, 1917-ben készített remekművének a reprodukcióját 1963-ban. Az 1970-es években Agapita Lopez gondozta a művészt és egyúttal a titkára is volt, jelenleg pedig az O'Keeffe múzeum projektigazgatója. Lopez azt mesélte, hogy O'Keeffe farolitokat (a spanyolok által karácsonyi körmenetekben használt papírlámpás – a Szerk.) rakott a falra karácsonykor, sőt

egy üveg whisky-t is hagyott az asztalon Los Dias idejére,

amikor is a falu öregjei körbejárják a házakat és szerenáddal szórakoztatják az ott élőket. 

 

Andy Warhol, a „Karácsony Királya”

Noha a botrányairól ismert Andy Warholról talán senki nem gondolná, a művész imádta a karácsonyt. Mielőtt még híressé vált volna ikonikus Campbell konzerves dobozairól, a Tiffany-nál dolgozott 1956-tól, ahol a cipőreklámoktól kezdve a karácsonyi képeslapokon át mindennel foglalkozott. A Tiffany minden karácsonykor kiadta kártyáit, egészen 1962-ig. Karácsonyi képeslapjain művészien jelenít meg sellőket, kerubokat és kövér kis puttókat, akik összeráncolt szemöldökkel fújják a trombitát.

Warholt a „Karácsony Királyaként” is emlegették, annyira rajongott az ünnepért. 

1978-ban jó barátjával, Truman Capote-val együtt ünnepi hacukát öltve pózoltak a High Times magazin karácsonyi számának címlapján: Warhol Mikulásna öltözött, Capote pedig kisfiúnak. Az 1980-as években Warhol egy Mikulásvirág-festmény- és szitanyomat sorozattal is kedveskedett barátainak karácsonyra. 

 

Louise Bourgeois

Ezt a különleges képeslapot a világhírű művész, Louise Bourgeois alkotta 1938-ban. A művész 1938-1946 között saját kezűleg készítette el a később kereskedelmi forgalomba került nyomtatott ünnepi képeslapjait. Bourgeois a megfeketedett felületet borotvapengével kaparta le a nyomat készítésekor. Ahogy korábban naplókában írta,

azért is szeretett borotvanpengét használni a művek elkészítésekor, mert a kicsi és erős fémdarabkát tökéletesen lehet irányítani.

Ezzel úgy érezte, átvitt értelemben is megszerzi az irányítást a dolgok felett és így racionálisan is elemezhetővé alakíthatja át az érzelmi problémákat. A kép címe, „Pinus Sylvestris”, amely a karácsonykor leggyakrabban használt fa tudományos neve. Egy időre aztán felhagyott ezzel a tevékenységgel, és csak élete utolsó éveiben kezdett ismét nyomatokat készíteni, de akkor már csak szűk baráti körében osztogatta ajándékként a különleges alkotásokat. 

 


Fejléckép: Georgia O'Keeffe, Louise Bourgeois, Henri Matisse, Andy Warhol, Salvador Dalí (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Kapcsolódó

Amikor Andy Warhol még jazzborítókat tervezett

Persze nem akármilyeneket: többek között a jó ízléséről híres Blue Note kiadó albumaihoz adta kézjegyét, később pedig több pop és rockelőadó lemezén díszelgett műve.

Miért költözött el a fiatal Dalí Párizsba?

Miért költözött el a fiatal Dalí Párizsba?

A Salvador Dalí ifjúkora című dokumentumfilm a művész születésétől a szürrealista mozgalomhoz való csatlakozásig tartó korszakot mutatja be. Exkluzív kísérőfilmként Salvador Dalí és Walt Disney Destino című, sokáig elveszettnek hitt animációs filmje is látható a mozikban.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

Zoboki Gábor: „A művészeti intézményeknek általában Kelet-Európában az a legnagyobb bajuk, hogy művészemberek állnak az élén”

Hosszú interjúban nyilatkozott a ma hatvanéves Zoboki Gábor építészi munkájáról, zenei kötődéseiről, és azt is elárulta, miért gondolja, hogy egy építész ideális jelölt lenne a Magyar Állami Operaház főigazgatói posztjára.
Zenés színház

Közeleg az Operaház Prokofjev-bemutatója, a Háború & béke

Január 28-án mutatja be a Magyar Állami Operaház Prokofjev monumentális operáját, a Háború & békét. A Genfi Nagyszínházzal koprodukcióban készült előadást a katalán rendező, Calixto Bieito állította színre.
Zenés színház

„Minden színésznő álma egy igazi nadrágszerep” – interjú Lévai Enikővel a Mária főhadnagy bemutatója kapcsán

Lévai Enikő századik születésnapját ünneplő színháza centenáriumi gálaestjén lép színpadra február közepén, egy hónappal később pedig a Mária főhadnagy címszerepében mutatkozik be.
Vizuál

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.
Vizuál

Cate Blanchett, Steven Spielberg és Martin McDonagh is esélyes az Oscarra – Megvannak az idei jelöltek

A sziget szellemei, A Fabelman család, a Tár és a Minden, mindenhol, mindenkor is nagyot nyerhet a március 13-i Oscar-gálán. Az amerikai filmakadémia közzétette a rangos filmes elismerés jelöltjeit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.
Vizuál hír

John Williams Oscar-történelmet írt

A Fabelman család filmzenéjéért ismét megnyerheti az arany szobrocskát a legendás zeneszerző, aki immár a legidősebb ember, akit valaha Oscar-díjra jelöltek.
Vizuál ajánló

Maradandót alkotni – a 100 éve született Berekméri Zoltán fotóiból nyílt kiállítás a Mai Manóban

Száz éve született a magyar fotográfia történetének egyik legjelentősebb alakja, Berekméri Zoltán, aki az 1940-es évektől a ’80-as évek végéig alkotott.
Vizuál hír

A Capa Központban búcsúztatják Móricz-Sabján Simon fotográfust

A tavaly év végén, 42 éves korában elhunyt, Capa-nagydíjas fotográfus búcsúztatása február 5-én, vasárnap 15 órától lesz a Nagymező utcai Capa Központban.
Vizuál kritika

Túl a barátságon – kritika A sziget szellemeiről

Martin McDonagh új filmje a tisztességről szól. Arról, hogy bárhogy is viseljük a ránk mért sorsot, egymással szemben nem szabad kegyetlennek lennünk. A sziget szellemei joggal érdemelte ki a kilenc Oscar-jelölést.