Vizuál

Öt rendhagyó karácsonyi alkotás magyar képzőművészektől

2022.12.23. 12:10
Ajánlom
Három lecsupaszított karácsonyfacsonk, koponyák díszítette ünnepi fenyőfa és a magyar zászló színeivel megtöltött bejglik – néhány bizarr alkotás, amely nem illik bele a megszokott, giccses karácsonyi képek sorozatába. Szubjektív válogatásunkban olyan művészek munkáit mutatjuk be, akik alkotásaikkal görbetükröt tartanak elénk, még karácsony idején is.

Gerber Pál: Három használt 1994-es karácsonyfa (1995)

Gerber Pál használt karácsonyfáival be kell valljam, elfogult vagyok. Az egyik legzseniálisabb kortárs, konceptuális műnek tartom, amely egyetlen képben, groteszk módon és a Gerbertől megszokott fekete humorral, esszenciálisan sűríti a modern társadalom hulladékhoz való hozzáállását. A három, használt karácsonyfa sok mindent jelképez, például a fogyasztásra buzdítás egyre durvuló hiábavalóságát, a mértéktelenséget, és az embernek a természetben végzett önkényes, kizsákmányoló pusztítását:

megcsonkítjuk a természetet, és otthonaikba cipeljük a fákat, hogy néhány hétig fénypompában nézegethessük, majd használat után kidobjuk őket a kuka mellé.

Pont ezért Gerber utcára tett karácsonyfáiban van valami esendő és törékeny, ami szinte személyiséggel ruházza fel az élettelen facsonkokat. Ha rájuk nézünk, megsajnáljuk kopasz ágaikat, együttérzünk velük. Pláne úgy, ha ismerjük a mű keletkezésének történetét: Gerber a feleségével sétált hazafelé 1995 januárjában, amikor ráakadt a kidobott fákra egy óbudai bérház tövében.

Azonnal felkapta és hazavitte a megtépázott fenyőket, hogy legyen, aki szeresse őket.

Mi más lehetne a szeretet ünnepének üzenete, ha nem ez.

gerber-134613.jpg

Gerber Pál: Három használt 1994-es karácsonyfa (1995) (Fotó/Forrás: Glódi Balázs/Ludwig Múzeum )

Pinczehelyi Sándor: Karácsonyi lap (1982)

Kenyér, szőlőfürt, paprika, kukorica és az elmaradhatatlan karácsonyi bejgli – csak néhány étel, amelyet Pinczehelyi a magyar zászló színeibe öltöztetett. Az 1979-es meghökkentő sorozatot kísérletnek szánta a művész, amelynek eredményeit szitanyomatokon és fotókon rögzítette.

A három bejgli csak első ránézésére tűnik átlagos karácsonyi csemegének.

Ha jobban megnézzük, láthatjuk, hogy piros, fehér és zöld töltelék díszeleg a tekercsekben dió és mák helyett. Pincehelyi Magyar kenyér című műve sem kevésbé groteszk: a pirosban úszó kenyérből piros, fehér, zöld zászlók állnak ki, mindegyik a maga színéhez tartozó szeletből. A különös kompozíciókhoz nem véletlenül választott kifejezetten hungarikumokat a művész: ezzel szeretett volna mintegy görbetükröt tartani az akkori társadalomnak, ami 1979-ben bátor művészeti akciónak számított.

pinczehelyi_karacsonyilap-134853.jpg

Pinczehelyi Sándor: Karácsonyi lap (1979) (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

ef Zámbó István: Rohanó karácsonyfa (2004/2000)

A Rohanó karácsonyfa egy furcsa, arc nélküli figura. Ágain pöttyös labdák, piros-fehér cukorkán csúszó hal és koponyák díszelegnek.

A labda és a hal abszolút beleillik a képbe, a koponyák, mint fenyőfadíszek azonban meglehetősen szürreális elemek.

Csakúgy, mint a fafigura szívéből és fejéből kinövő groteszk, vérvörös kezek, vagy legyenek akármik is. Nem ez az egyetlen, karácsonyi/vallásos ihletésű, bizarr akvarellje a Szentendrén élő képzőművész-zenésznek: művei között megtaláljuk például a Krisztus születése, a Jézus megkeresztelkedése és a Lázár feltámadása című computer printeket is, melyek mindegyike merített papírra készült 2013-ban. A műfajt kedvelőknek jó hír, hogy mindhárom mű megvásárolható, ef Zámbó pedig a Rohanó karácsonyfa című alkotást kék háttérrel is elkészítette, amely szintén elérhető még.

ef-zambo-rohano-karacsonyfa_ok-135540.jpg

ef Zámbó István: Rohanó karácsonyfa (2004) egyedi beavatkozású print 30 x 20 cm (Fotó/Forrás: ef Zámbó István)

Ország Lili: Hírnök (1958 körül)

Ország Lili montázsai kevésbé ismertek, nem szignálta, nem datálta, sőt nem is engedte kiállítani ezen műveit, pedig már az ötvenes években elkezdett ezzel a technikával dolgozni, végigkísérte munkásságát. Így csak sejtéseink lehetnek, mikor készíthette az alábbi művet, amelyet a Kiscelli Múzeum idei adventi kalendáriumába is beválogattak a december 6-ai napra. Ahogy a posztban írják, a montázs, témája alapján, az első ikonos képekkel hozható párhuzamban, így a művész feltehetőleg 1958 körül alkothatta a képet.

Mintha egy groteszk, harsonás angyalt látnánk szárnyakkal, és a figurát alaposabban megnézve vesszük csak észre, hogy a fejet valószínűleg egy biológiakönyvből kivágott illusztráció alkotja,

amely jól elkülönül a test többi részétől. Ország Liliről levelezéseiből tudjuk, hogy rabul ejtették pravoszláv templomokban látott orosz és balkáni ikonok, 1956 és 1959 között – Bulgáriába és a Szovjetunióba – tett utazásai során. A képzőművész azonban soha nem törekedett a szentek hiteles megjelenítésére, inkább elvont gondolatokat akart kifejezni művein. 

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Kapcsolódó

Ország Lili elfeledett tévéfelvétele – Különleges felfedezéssel zárult a Fidelio kutatása

Mostanáig senki nem tudott annak a negyvenöt évvel ezelőtt készült televíziós riportnak a létezéséről, ami a Fidelio kutatásának köszönhetően került elő Ország Liliről. A hosszas kutatómunka eredményeként meglelt felvételt a művész születésének évfordulója alkalmából tárjuk a nyilvánosság elé.

orszaglili_hirnok-135711.jpg

Ország Lili: Hírnök, tempera, olaj, kollázs, papír, 86 x 176 mm, 1958 körül 2 (Fotó/Forrás: Kiscelli Múzeum)

Réti István: Bohémek karácsonyestje idegenben (1893)

„A millenniumi ünnepségek mámoros lármájában - Hollósyval mintegy húszan - ... kis csapat, hitünk szerint a modern művészet honfoglalói itthon... a múltakra visszatekintő önünneplés közepette éreztük, hogy a mi arcunk előrefordul... Egyedül állunk, erőseknek éreztük magunkat... a mi lelkünket az töltötte el, ami lesz... amit mi csinálunk meg” – írta festményéről Réti István. Erről a különös, komor, ám színeiben mégis meleg hangulatú képről sok minden eszünkben jutna, csak a karácsony nem. Hiányzik ugyanis az összes, tipikus karácsonyi kellék: a hóesés, a fenyőfa, az ünnepi menü, de még egy gyertya sem világít a szobában. A nagybányai művésztelep egyik alapítója, Réti, a Képzőművészeti Társulat 1893-as kiállításán mutatta be a festményt, nagy sikert aratva vele: a Magyar Nemzeti Galéria meg is vásárolta néhány nappal a megnyitó után.

A mű keletkezésének körülményeiről tudni lehet, hogy Réti nem Münchenben, a Hollósy Simonnál töltött tanulóévek alatt festette, hanem Nagybányán,

nagynénjének Széchenyi-liget melletti villájában: (...) „Ez egészen biztosan így történt, mert az asztal mellett széken ülő modell én voltam VI. gimnazista koromban. Velem szemben Haracsek Béla osztálytársam ül, az álló alak Réti istván unokaöccse: Smidt Sándor” – olvasható Blaskovics György 1957-ben írt visszaemlékezésében.

reti_istvanbohemekkaracsonyaidegenben-135041.jpg

Réti István: Bohémek karácsonya idegenben, 1893, olaj, vászon, 145,5 x 121 cm (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)


Fejléckép: Pinczehelyi Sándor: Karácsonyi lap (1982) (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Kapcsolódó

Öt híres művész, akiket megihletett a karácsony

Ki gondolná, hogy Andy Warhol imádta a karácsonyt, olyannyira, hogy egyenesen a Karácsony Királyának nevezték, Salvador Dalí pedig egy időben karácsonyi lapok tervezésére adta a fejét? Szubjektív válogatásunkban öt képzőművész karácsonyhoz kapcsolódó művét ajánljuk, az ünnepre hangolódva. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Hozzátok térek vissza, mert ide tartozom – beszélgetés Hámori Gabriellával

Hámori Gabriella rengeteget forgatott a színház mellett, kipróbálta, milyen kergetni az amerikai álmot, és színpadi játékában is keresi a filmes jelenlétet. Az Örkény Színház Jászai-díjas színművészével készítettünk interjút.
Vizuál

Átadták a 20. Verzió Filmfesztivál díjait

A jubileumi szemlén idén öt kategóriában versenyeztek a filmek. A Nemzetközi versenyben két díjat is osztottak. A fesztivál a nyertes filmekkel a mozikban november 29-ig, online pedig december 10-ig folytatódik.
Vizuál

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál

Rangos németországi fesztiválon díjazták az Elfogy a levegő című magyar filmet 

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon.
Vizuál

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Rekordárról indul a licit egy Rippl-Rónai-képre

Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változatának licitje 180 millió forintról indul a Kieselbach Galéria december 17-én 18 órakor rendezendő téli aukcióján a Hotel Marriottban; ekkora kikiáltási árra nem volt példa magyar műtárgyaukción.
Vizuál ajánló

Fotókiállítás nyílt az MMA-ösztöndíjasok alkotásaiból

Február 25-ig a Pesti Vigadóban látható a Generációk című kiállítás, amely hűen tükrözi a fiatal fotóművész-nemzedékek vizuális érzékenységét. 
Vizuál ajánló

A klímaváltozás kérdéseivel foglalkozik a PIM új Madách-kiállítása

A múzeum tárlatának fókuszában az Az embert tragédiája Eszkimó színe áll. A disztópikus jövőkép vizuális megidézése mellett a szervezők szakértők megszólaltatásával keresnek válaszokat a Madách által felvetett, de a ma viszonyokra is érvényes kérdésekre. 
Vizuál ajánló

Hayao Miyazaki új filmjével kezdődik a 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál

A hatnapos budapesti szemlén a közönség a legújabb szórakoztató, illetve művészi animációs alkotások legjavát láthatja. A szervezők emellett kisiskolásoknak és kiskamaszoknak szóló versenyprogrammal is várják a családokat.
Vizuál ajánló

Ismét hazánkban láthatóak a holokausztot túlélő Bokor Miklós festményei

November 30-án, a Nemes Galériában nyílik meg a Reflexiók című tárlat, ahol hosszú évtizedek után láthatjuk ismét Magyarországon a 2019-ben elhunyt művész munkáit.