Vizuál

Ötödik Negyed6Negyed7

2012.11.13. 09:05
Ajánlom
Idén december 8. és 16. között a Klauzál térre koncentrál a hatodik és a hetedik kerület kulturális és közösségi tereit összekötő, Hanuka alkalmából rendezett fesztivál. A Marom Klub Egyesület és partnerei által szervezett esemény részeként fotópályázatot is kiírtak, a határidő november 22. éjfél.

A programok között cserepiac, installációk, kisiparosok nyílt napja, kiállítások, felolvasóestek és performanszok is lesznek. A képzőművészeti installációt a Marom szervezői a Social Action Exchange csoporttal közösen készíti a térre. A projekt célja, hogy a lakókkal készített interjúk és a beszélgetések által megelevenedett ötletek, emlékek, jövőképek kiállításra kerüljenek és információul szolgáljanak az ott élők és a teret látogatók számára is, megnyitva ezzel a párbeszéd és közös gondolkodás lehetőségét. A hanukai bolhapiac a tér és a környék lakóinak részvételével nyílik majd meg, ahol a portékák mellett gondolatok és ötletek is gazdát cserélhetnek. A téren működő kisiparosok, vendéglátóegységek és szolgáltatók bevonásával hosszabbított nyitva tartású nyílt nap kerül megrendezésre, ahol az áruk és az árusok mellett a kis üzletek történetét, múltját és jelenét is meg lehet ismerni.

A korábbi évekhez hasonlóan a Klauzál tér mellett a negyed szórakozóhelyein és közösségi tereiben kulturális és civil programok sokasága valósul meg, a városi séták során pedig a negyed szakrális helyszíneit is be lehet majd járni, megismerve a kerületek multikulturális vonatkozásait vagy éppen a helyben működő mesteremberek munkáját. A Negyed6Negyed7 Fesztivál pályázatot is kiírt: a Pict'Oral című fotópályázati felhívás arra hívja a jelentkezőt, hogy pótolja ki saját családja fotóalbumának hiányzó oldalait, képeit, vagy alkossa meg, rekonstruálja egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt, vagy élhetett volna. A pályamunkákat bemutató kiállítás december 8-16. között lesz látható a Massolit Books and Café-ban, a Nagydiófa utca 30. szám alatt. A leadási határidő: november 22. csütörtök éjfél, részleteket a fesztivál oldalán lehet találni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.