Vizuál

Ötödik Negyed6Negyed7

2012.11.13. 09:05
Ajánlom
Idén december 8. és 16. között a Klauzál térre koncentrál a hatodik és a hetedik kerület kulturális és közösségi tereit összekötő, Hanuka alkalmából rendezett fesztivál. A Marom Klub Egyesület és partnerei által szervezett esemény részeként fotópályázatot is kiírtak, a határidő november 22. éjfél.

A programok között cserepiac, installációk, kisiparosok nyílt napja, kiállítások, felolvasóestek és performanszok is lesznek. A képzőművészeti installációt a Marom szervezői a Social Action Exchange csoporttal közösen készíti a térre. A projekt célja, hogy a lakókkal készített interjúk és a beszélgetések által megelevenedett ötletek, emlékek, jövőképek kiállításra kerüljenek és információul szolgáljanak az ott élők és a teret látogatók számára is, megnyitva ezzel a párbeszéd és közös gondolkodás lehetőségét. A hanukai bolhapiac a tér és a környék lakóinak részvételével nyílik majd meg, ahol a portékák mellett gondolatok és ötletek is gazdát cserélhetnek. A téren működő kisiparosok, vendéglátóegységek és szolgáltatók bevonásával hosszabbított nyitva tartású nyílt nap kerül megrendezésre, ahol az áruk és az árusok mellett a kis üzletek történetét, múltját és jelenét is meg lehet ismerni.

A korábbi évekhez hasonlóan a Klauzál tér mellett a negyed szórakozóhelyein és közösségi tereiben kulturális és civil programok sokasága valósul meg, a városi séták során pedig a negyed szakrális helyszíneit is be lehet majd járni, megismerve a kerületek multikulturális vonatkozásait vagy éppen a helyben működő mesteremberek munkáját. A Negyed6Negyed7 Fesztivál pályázatot is kiírt: a Pict'Oral című fotópályázati felhívás arra hívja a jelentkezőt, hogy pótolja ki saját családja fotóalbumának hiányzó oldalait, képeit, vagy alkossa meg, rekonstruálja egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt, vagy élhetett volna. A pályamunkákat bemutató kiállítás december 8-16. között lesz látható a Massolit Books and Café-ban, a Nagydiófa utca 30. szám alatt. A leadási határidő: november 22. csütörtök éjfél, részleteket a fesztivál oldalán lehet találni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.
Vizuál

100 millió dollárért is elkelhet Botticelli portréja a Sotheby's árverésén

Az alkotás egyike az itáliai reneszánsz mester mindössze tucatnyi portréjának, amelyek fennmaradtak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Október végén jelképes és szűkített formában megrendezik a cannes-i filmfesztivált

A koronavírus-járvány miatt májusban elhalasztott 73. fesztivált október végén egy, a szokásosnál kisebb és rövidebb formában mégis megrendezik a Croisette-en - jelentették be hétfőn Párizsban a szervezők.
Vizuál gyász

Elhunyt Kátai Mihály György képzőművész

Életének 85. évében, hétfőn elhunyt Kátai Mihály György Munkácsy-díjas festőművész, tűzzománc-készítő, szobrász, keramikus, író - közölte az MTI-vel a művész felesége, Kátainé Szilvay Ingrid.
Vizuál kult50

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Elárverezték Wladyslaw Szpilman holokauszttúlélő zongorista személyes tárgyait

Árverésre bocsátották az örökösök a Roman Polanski Oscar-díjas filmjéből is ismert holokauszttúlélő, lengyelországi zsidó zongoraművész, Wladyslaw Szpilman személyes tárgyait, köztük Steinway & Sons márkájú zongoráját - közölte a lengyel média.
Vizuál ajánló

Film készül a brit egészségügynek milliókat gyűjtő százéves katonáról

Film készül Sir Tom Moore-ról, a brit hadsereg százéves veteránjáról, aki tavasszal csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem segítésére.