Vizuál

Ötödik Negyed6Negyed7

2012.11.13. 09:05
Ajánlom
Idén december 8. és 16. között a Klauzál térre koncentrál a hatodik és a hetedik kerület kulturális és közösségi tereit összekötő, Hanuka alkalmából rendezett fesztivál. A Marom Klub Egyesület és partnerei által szervezett esemény részeként fotópályázatot is kiírtak, a határidő november 22. éjfél.

A programok között cserepiac, installációk, kisiparosok nyílt napja, kiállítások, felolvasóestek és performanszok is lesznek. A képzőművészeti installációt a Marom szervezői a Social Action Exchange csoporttal közösen készíti a térre. A projekt célja, hogy a lakókkal készített interjúk és a beszélgetések által megelevenedett ötletek, emlékek, jövőképek kiállításra kerüljenek és információul szolgáljanak az ott élők és a teret látogatók számára is, megnyitva ezzel a párbeszéd és közös gondolkodás lehetőségét. A hanukai bolhapiac a tér és a környék lakóinak részvételével nyílik majd meg, ahol a portékák mellett gondolatok és ötletek is gazdát cserélhetnek. A téren működő kisiparosok, vendéglátóegységek és szolgáltatók bevonásával hosszabbított nyitva tartású nyílt nap kerül megrendezésre, ahol az áruk és az árusok mellett a kis üzletek történetét, múltját és jelenét is meg lehet ismerni.

A korábbi évekhez hasonlóan a Klauzál tér mellett a negyed szórakozóhelyein és közösségi tereiben kulturális és civil programok sokasága valósul meg, a városi séták során pedig a negyed szakrális helyszíneit is be lehet majd járni, megismerve a kerületek multikulturális vonatkozásait vagy éppen a helyben működő mesteremberek munkáját. A Negyed6Negyed7 Fesztivál pályázatot is kiírt: a Pict'Oral című fotópályázati felhívás arra hívja a jelentkezőt, hogy pótolja ki saját családja fotóalbumának hiányzó oldalait, képeit, vagy alkossa meg, rekonstruálja egy olyan család elveszett fotóalbumát, mely a Klauzál téren élt, vagy élhetett volna. A pályamunkákat bemutató kiállítás december 8-16. között lesz látható a Massolit Books and Café-ban, a Nagydiófa utca 30. szám alatt. A leadási határidő: november 22. csütörtök éjfél, részleteket a fesztivál oldalán lehet találni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.