Vizuál

Pagináltál már életedben?

2017.06.24. 09:49
Ajánlom
A tíz (plusz egy) legizgalmasabb programot kínáló budapesti múzeum szubjektív listájával segítünk a döntésben, hova érdemes ellátogatni június 24-én éjjel. Műsorfüzetünk a teljes programkínálattal hetvenkét oldalon sorolja a vidéki és fővárosi látnivalókat.

Vasarely Múzeum

Az agyam túl sok információt kap. Ezt nem panaszkodásképp írom, hanem ez egy programpont a felújított óbudai Vasarely Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A hétfőn újranyílt, felújított intézmény is várja a látogatókat az év egyik legizgalmasabb kultúréjszakáján. Az újrarendezett állandó kiállítás és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület időszakos OSAS – COME BACK című kiállítása egész este megtekinthető lesz, de emellett számos programot szerveztek a múzeum munkatársai, ezek egyike a Az agyam túl sok információt kap című „attrakció”: „A túlzott ingerlés hogyan terheli túl az agyat és miként okozza azt, hogy üres tereket zárt dobozokként látunk? A kinetikus művészet atyja, Victor Vasarely ezt egy varázslatos formával szemlélteti.” És ez csak egy a sok közül! A múzeumban alkotni is lehet, méghozzá sok-sok rombuszból hozhatunk ki bámulatos formákat, amiket még talán Vasarely is megirigyelne. Merítsünk inspirációt Vasarely műveiből és a kivágott színes rombuszok segítségével gördítsük gondolatainkat a valóságba. Belépés 16.30-tól, a programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): 23.00 óra.

D NOE20170619014

D NOE20170619014 (Fotó/Forrás: Bruzák Noémi / MTI)

Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriuma

Szinte nincs olyan ember a földkerekségen, akit ne foglalkoztatna az időjárás, ha csak annyira is, hogy reggel kinézzen az ablakon, és annak megfelelően válassza ki az aznapi viseletét. Aztán persze sokan figyelik az időjárás-jelentéseket, és ha véletlenül nem jönnek be a jóslatok, szegény meteorológusokat szidja mindenki. Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ehhez a gyönyörű, de felelősségteljes szakmához, ellátogathatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumába, a meteorológiai mérések fellegvárába, ahol a tanösvényen megismerkedhetünk a hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint a legkorszerűbb, automata meteorológiai állomással. Olyan dolgokat láthatunk, mint a radar, a villámdetektor vagy a cseppspektrum-mérő, és azt is megleshetjük, hogyan mérik és értékelik a levegőminőséget. Előzetes bejelentkezés szükséges! A csoportok 12 és 20 óra között óránként indulnak, a program nagyjából 2 órás.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Meteorológiai Szolgálat

Budapest Főváros Levéltára

„Pagináltál már életedben?” - szegezik nekünk a kérdést. Hogy mégis mi az ördögöt jelenthet a paginálás, azt megtudhatjuk a Teve utcában, Budapest Főváros Levéltárában, ahol természetesen nem csak erre a kérdésre kaphatunk kimerítő választ. Megnézhetjük közben azt is, hogy hogyan készül a sör – A pesti sörfőzéstől a sörgyártásig, A heidelbergi sörgyártás története című kiállítás keretein belül – és bolyonghatunk a Levéltár épületében is. Digitalizálás, restaurálás, a levéltár legrégebbi iratainak megismerése mellett kipróbálhatjuk a papírvasalást, hajtogatást és persze a paginálást! A Levéltári séták minden óra harminc perckor kezdődnek, a részvételi szándékot jelezni kell ezen az e-mailcímen: dekanyd@bparchiv.hu

Levéltár

Levéltár

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Aki nem tud eljutni Délkelet-Ázsiába (gyanítom, elég sokan vagyunk így), viszont megismerkedne az ottani kultúrával, gasztronómiával, annak elég elmennie az Andrássy útra, ahol a gyönyörű múzeum még gyönyörűbb és bensőséges kertjében vigasztalódhat: a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján délkelet-ázsiai hangulatot teremtenek. Thai fagylalt, vietnámi kulturális előadás, buddhista mantra tánc, indiai táncdrámajáték, vietnámi étterem és persze kézműves foglalkozások mutatják be a délkelet-ázsiai kultúrát.

Knorr-villa (majd Hopp-villa) történeti kertje (Budapest 6, Andrássy út 103.)

Knorr-villa (majd Hopp-villa) történeti kertje (Budapest 6, Andrássy út 103.) (Fotó/Forrás: puffancs / Indafotó)

Goldberger Textílipari Gyűjtemény

Ha a nagy múzeumlátogatási hajszában valahogy Óbudára keverednénk, nem szabad kihagyni az Óbudai Múzeum textilipari gyűjteményét, ahol fantasztikusan érdekes programokon vehetünk részt. 18 órától kezdődik, és egészen éjfélig tart az Egy „éj” Botanikával – Festőnövényes alkotóműhely, ahol Hajgató Sára, a közkedvelt Botanika márka megálmodója nyújt betekintést munkájába. A festőnövényekkel való barátkozás után bojtos kulcstartót vagy táskadíszt is készíthetünk színes, növénnyel festett fonalakból és fagyöngyökből. Természetesen lesz tárlatvezetés is, ám nem a „megszokott” száraz stílusban, sokkal inkább egészen szubjektív, szórakoztató formában. Nem árt regisztrálni a programok@obudaimuzeum.hu címen!

Kiscelli Múzeum

A múzeum ezen az éjszakán megcsillogtatja főúri származását. A kastély titkai zseblámpás kriptatúra és épületséta közben tárulnak fel, de szombat éjjel a bútorraktárba is bejuthatnak azok, akik kíváncsiak a Mágnások lakberendezőjére. A kastélykertbe Szobrok a szabadban címmel indulnak vezetett séták. Akit az épület múltja mellett Budapesté is érdekel, az a fővárosi streetfotózást kezdeteitől napjainkig tartó KÉPLET kiállítást se hagyja ki! Az első séták délután négykor, az utolsó tizenegykor indul. A Múzeumok éjszakájának belépő karszalagját megéri itt beszerezni: az első száz vásárlót limonádéval és egy szabadon választott múzeumi katalógussal lepik meg.

Nagytétényi Kastély

Maradva az arisztokrácia köreiben: Nagytétényben Erzsébet királynő körül forog szinte minden. Műhelytitkok derülnek majd ki a császárné ruhájáról, sőt öltözékeiből divatbemutatót tartanak a helyszínen. A játékbabával érkező látogatók bábuit fel is öltöztetik Erzsébet stílusában. De keresik Sissi hasonmását is az est folyamán. Akiket kevésbé vonzz a divat, azok megpróbálhatnak igazodni a rangjelek és érdemrendek közt, vagy egy svájci órásmester kalauzolásával ismerkedhetnek az órakiállítással (Precízió és luxus). A legkíváncsibbak pedig egyszerűen végignyitogathatják a bútorokat a gótikától a biedermeierig, természetesen restaurátoroktól kísérve. Mivel több program is a kicsiket célozza meg, így már délután kettőkor elkezdődik a mulatság, ami tízkor zárul az utolsó bútornyitogatásokkal.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Az előbbi két rokonától származásban nem marad el a Károlyi-palotában lakó PIM sem, ahol délután öttől tartanak a programok (két oldalon keresztül, legalábbis ami a programfüzetet illeti). A kertben Szabó Balázs Bandája, Karinthy-slam, Shakespeare- és Aray-darabok fogadják a szabadtéri irodalmárokat. A palotán belül kiderül, büdös-e a finnugor rokonság: Finnugor (halszagúúúúú :D ) atyafiság címmel Szörényi László professzor boncolgatja a témát. A múzeum három jelenlegi tárlatára olyan vezetőkkel indulhatnak szombat este, mint Szabó T. Anna, Fehér László és Kovács Ákos. Magával Arany Jánossal kelhetnek versenyre az önjelölt költők tiszta rímben, de Toldi Miklóssal is össze mérhetik erejüket. Abigélhez pedig kéréseket  intézhetnek a látogatók. Szabó Madga műveinek nem csak csodatévő szobra, de ruhái is megelevenednek egy bemutatón. A legelhivatottabb irodalomrajongóknak igazi csemegéket tartogat a Garázsvásár, ahonnan a múzeum korábbi, lebontott installációiból vihetnek haza tárgyakat. A PIM nem viccel az éjszakával: még éjjel egykor is kezdődnek programok.

Arany 200

Arany 200 (Fotó/Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

Róth Miksa Múzeum

A pesti Csikágó közepén található múzeumban a Bűnlabirintusából próbálhatnak meg kikeveredni a betérők. A Tolvajlabirintusba és a kis szellemvasútra mindenki csak a saját felelősségére léphet be! Az óránként kezdődő előadásokon szó esik a Legnagyobb műkincslopásokról, Nádasdy Ádám Dante Poklába száll alá a hallgatókkal, egy kriminológus a lopás és a nemzetek közti összefüggést kutatja, míg Heller Ágnes és Gábor György a 8. parancsolatról beszélgetnek majd. Szóba kerülnek még az ellopott családi gyűjtemények, az internetes tolvajok, kiderül hogy lopható a dallam és a divat, sőt, még a gasztronómiában is létezik lopás. A programok négytől egészkor, óránként, nyolctól fél óránként kezdődnek, a szervezők pontosságot kérnek az érkezőktől.

Rendőrmúzeum

Ezt követően esélykiegyenlítő jelleggel mutassuk be a másik oldalt is: a bűnüldöző szervek kutyás, intézkedéstaktikai, közelharc és önvédelmi bemutatókkal készültek, de bevetik Athost, a bűnmegelőzési robotot is. Minket már a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora is feldobott, de a csillámtetoválásnál úgy éreztük ez már nem fokozható. A múzeum épületében és előtte délután négytől éjfélig, illetve kilencig folyamatosan ki lehet próbálni számtalan eszközt és technikát. 

A témakörben maradva a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum -  PAM (!) programját egyszerűen kihagyhatatlannak ítéltük az összeállításunkból. Itt a kommandós kutyás bemutatókat keverik A magyar pénzügyigazgatás egyenruháinak 1850-től 1944-ig tartó történetével, a kiemelt adózók bemutatásával és az adózás kultúrtörténetével. Fellép a Pénzügyőr Big Band és megismerkedhetünk Kerékffy Gilbert - egy pénzügyőr karrierjével a 20. században. Kapunyitás ötkor, a program fél tizenegykor zárul egy különleges éjféli látogatással a Schiffer-villába - meglepetéssel!

Múzeumok éjszakája 2017

A fenti programok nem a képzelet szüleményei, valamennyi megtalálható a nyomtatott programfüzetben és a Múzeumok éjszakájának honlapján. További szürreális programokért böngéssze át a Port.hu gyűjtését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Klasszikus

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Vizuál

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.
Jazz/World

Borbély Mihály: "Pénzért vagy egoizmusból nincs értelme zenélni"

A több hangszeren és műfajban jártas Borbély Mihály minden zenei és emberi szituációban az átjárhatóságot kutatja. Legközelebb A népzene ünnepén hallhatjuk őt február 23-án a Müpában, tavasszal pedig új jazzlemezét is bemutatja saját formációjával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál beethoven

Teljesen megújul a bonni Beethoven-ház

Bezár február végén a bonni Beethoven-ház, hogy teljesen megújult tárlattal nyisson ki újra decemberre, a zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából meghirdetett emlékév kezdetére.
Vizuál ajánló

Aki a kaposvári katonaélményeiből csinált karriert New Yorkban – Halász András

A művész neve mára legendává vált, elsősorban azért mert már a 70-es években az új képzőművész-generáció egyik meghatározó vezéralakja volt, művei pedig rangos magyar és nemzetközi múzeumi és magángyűjteményekben szerepelnek. A kiállításon kiemelkedik az 1983-ban készült, a személyi számítógépek korát megelőző, első computer-grafikai sorozatának a 2015-ben újragondolt, hatásos festményei.
Vizuál ajánló

Picassót vagy egy applikációt könnyebb restaurálni?

Ezen a héten nyílik a Ludwig Múzeum 30 éves fennállását ünneplő kiállítássorozat második, Eszközök című tárlata, amely az elmúlt 20 év médiaművészeti alkotásait mutatja be a múzeum gyűjteményéből.
Vizuál galéria

Így buliztak régen a sztárok az Oscaron

Közeledik az idei Oscar díjátadó, felkészülésnek megmutatjuk, ki kivel mulatott vagy épp sutyorgott a szünetekben az ötvenes évektől a kilencvenesig. Galéria!
Vizuál magazin

Bálványozta a közönség, bolondokházában végezte – 175 éve született Munkácsy Mihály

Stílusát romantikus realizmusnak nevezik, amelyre nem hatottak lényegesen a modern festészeti irányzatok. Első sikerét 1869-ben aratta Az ásító inas című képpel, amelynek témáját saját korábbi életéből vette.