Vizuál

Pagináltál már életedben?

2017.06.24. 09:49
Ajánlom
A tíz (plusz egy) legizgalmasabb programot kínáló budapesti múzeum szubjektív listájával segítünk a döntésben, hova érdemes ellátogatni június 24-én éjjel. Műsorfüzetünk a teljes programkínálattal hetvenkét oldalon sorolja a vidéki és fővárosi látnivalókat.

Vasarely Múzeum

Az agyam túl sok információt kap. Ezt nem panaszkodásképp írom, hanem ez egy programpont a felújított óbudai Vasarely Múzeumban a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én. A hétfőn újranyílt, felújított intézmény is várja a látogatókat az év egyik legizgalmasabb kultúréjszakáján. Az újrarendezett állandó kiállítás és a Nyílt Struktúrák Művészeti Egyesület időszakos OSAS – COME BACK című kiállítása egész este megtekinthető lesz, de emellett számos programot szerveztek a múzeum munkatársai, ezek egyike a Az agyam túl sok információt kap című „attrakció”: „A túlzott ingerlés hogyan terheli túl az agyat és miként okozza azt, hogy üres tereket zárt dobozokként látunk? A kinetikus művészet atyja, Victor Vasarely ezt egy varázslatos formával szemlélteti.” És ez csak egy a sok közül! A múzeumban alkotni is lehet, méghozzá sok-sok rombuszból hozhatunk ki bámulatos formákat, amiket még talán Vasarely is megirigyelne. Merítsünk inspirációt Vasarely műveiből és a kivágott színes rombuszok segítségével gördítsük gondolatainkat a valóságba. Belépés 16.30-tól, a programokon – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Az utolsó belépés várható ideje (karszalaggal rendelkezők számára is): 23.00 óra.

D NOE20170619014

D NOE20170619014 (Fotó/Forrás: Bruzák Noémi / MTI)

Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriuma

Szinte nincs olyan ember a földkerekségen, akit ne foglalkoztatna az időjárás, ha csak annyira is, hogy reggel kinézzen az ablakon, és annak megfelelően válassza ki az aznapi viseletét. Aztán persze sokan figyelik az időjárás-jelentéseket, és ha véletlenül nem jönnek be a jóslatok, szegény meteorológusokat szidja mindenki. Hogy egy kicsit közelebb kerüljünk ehhez a gyönyörű, de felelősségteljes szakmához, ellátogathatunk az Országos Meteorológiai Szolgálat Marczell György Főobszervatóriumába, a meteorológiai mérések fellegvárába, ahol a tanösvényen megismerkedhetünk a hagyományos műszerkert mérőeszközeivel, valamint a legkorszerűbb, automata meteorológiai állomással. Olyan dolgokat láthatunk, mint a radar, a villámdetektor vagy a cseppspektrum-mérő, és azt is megleshetjük, hogyan mérik és értékelik a levegőminőséget. Előzetes bejelentkezés szükséges! A csoportok 12 és 20 óra között óránként indulnak, a program nagyjából 2 órás.

Országos Meteorológiai Szolgálat

Országos Meteorológiai Szolgálat

Budapest Főváros Levéltára

„Pagináltál már életedben?” - szegezik nekünk a kérdést. Hogy mégis mi az ördögöt jelenthet a paginálás, azt megtudhatjuk a Teve utcában, Budapest Főváros Levéltárában, ahol természetesen nem csak erre a kérdésre kaphatunk kimerítő választ. Megnézhetjük közben azt is, hogy hogyan készül a sör – A pesti sörfőzéstől a sörgyártásig, A heidelbergi sörgyártás története című kiállítás keretein belül – és bolyonghatunk a Levéltár épületében is. Digitalizálás, restaurálás, a levéltár legrégebbi iratainak megismerése mellett kipróbálhatjuk a papírvasalást, hajtogatást és persze a paginálást! A Levéltári séták minden óra harminc perckor kezdődnek, a részvételi szándékot jelezni kell ezen az e-mailcímen: dekanyd@bparchiv.hu

Levéltár

Levéltár

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

Aki nem tud eljutni Délkelet-Ázsiába (gyanítom, elég sokan vagyunk így), viszont megismerkedne az ottani kultúrával, gasztronómiával, annak elég elmennie az Andrássy útra, ahol a gyönyörű múzeum még gyönyörűbb és bensőséges kertjében vigasztalódhat: a Nágák, elefántok, madarak – Viseletek Délkelet-Ázsia szárazföldi térségéből című kiállításhoz kapcsolódóan a Múzeumok Éjszakáján délkelet-ázsiai hangulatot teremtenek. Thai fagylalt, vietnámi kulturális előadás, buddhista mantra tánc, indiai táncdrámajáték, vietnámi étterem és persze kézműves foglalkozások mutatják be a délkelet-ázsiai kultúrát.

Knorr-villa (majd Hopp-villa) történeti kertje (Budapest 6, Andrássy út 103.)

Knorr-villa (majd Hopp-villa) történeti kertje (Budapest 6, Andrássy út 103.) (Fotó/Forrás: puffancs / Indafotó)

Goldberger Textílipari Gyűjtemény

Ha a nagy múzeumlátogatási hajszában valahogy Óbudára keverednénk, nem szabad kihagyni az Óbudai Múzeum textilipari gyűjteményét, ahol fantasztikusan érdekes programokon vehetünk részt. 18 órától kezdődik, és egészen éjfélig tart az Egy „éj” Botanikával – Festőnövényes alkotóműhely, ahol Hajgató Sára, a közkedvelt Botanika márka megálmodója nyújt betekintést munkájába. A festőnövényekkel való barátkozás után bojtos kulcstartót vagy táskadíszt is készíthetünk színes, növénnyel festett fonalakból és fagyöngyökből. Természetesen lesz tárlatvezetés is, ám nem a „megszokott” száraz stílusban, sokkal inkább egészen szubjektív, szórakoztató formában. Nem árt regisztrálni a programok@obudaimuzeum.hu címen!

Kiscelli Múzeum

A múzeum ezen az éjszakán megcsillogtatja főúri származását. A kastély titkai zseblámpás kriptatúra és épületséta közben tárulnak fel, de szombat éjjel a bútorraktárba is bejuthatnak azok, akik kíváncsiak a Mágnások lakberendezőjére. A kastélykertbe Szobrok a szabadban címmel indulnak vezetett séták. Akit az épület múltja mellett Budapesté is érdekel, az a fővárosi streetfotózást kezdeteitől napjainkig tartó KÉPLET kiállítást se hagyja ki! Az első séták délután négykor, az utolsó tizenegykor indul. A Múzeumok éjszakájának belépő karszalagját megéri itt beszerezni: az első száz vásárlót limonádéval és egy szabadon választott múzeumi katalógussal lepik meg.

Nagytétényi Kastély

Maradva az arisztokrácia köreiben: Nagytétényben Erzsébet királynő körül forog szinte minden. Műhelytitkok derülnek majd ki a császárné ruhájáról, sőt öltözékeiből divatbemutatót tartanak a helyszínen. A játékbabával érkező látogatók bábuit fel is öltöztetik Erzsébet stílusában. De keresik Sissi hasonmását is az est folyamán. Akiket kevésbé vonzz a divat, azok megpróbálhatnak igazodni a rangjelek és érdemrendek közt, vagy egy svájci órásmester kalauzolásával ismerkedhetnek az órakiállítással (Precízió és luxus). A legkíváncsibbak pedig egyszerűen végignyitogathatják a bútorokat a gótikától a biedermeierig, természetesen restaurátoroktól kísérve. Mivel több program is a kicsiket célozza meg, így már délután kettőkor elkezdődik a mulatság, ami tízkor zárul az utolsó bútornyitogatásokkal.

Petőfi Irodalmi Múzeum

Az előbbi két rokonától származásban nem marad el a Károlyi-palotában lakó PIM sem, ahol délután öttől tartanak a programok (két oldalon keresztül, legalábbis ami a programfüzetet illeti). A kertben Szabó Balázs Bandája, Karinthy-slam, Shakespeare- és Aray-darabok fogadják a szabadtéri irodalmárokat. A palotán belül kiderül, büdös-e a finnugor rokonság: Finnugor (halszagúúúúú :D ) atyafiság címmel Szörényi László professzor boncolgatja a témát. A múzeum három jelenlegi tárlatára olyan vezetőkkel indulhatnak szombat este, mint Szabó T. Anna, Fehér László és Kovács Ákos. Magával Arany Jánossal kelhetnek versenyre az önjelölt költők tiszta rímben, de Toldi Miklóssal is össze mérhetik erejüket. Abigélhez pedig kéréseket  intézhetnek a látogatók. Szabó Madga műveinek nem csak csodatévő szobra, de ruhái is megelevenednek egy bemutatón. A legelhivatottabb irodalomrajongóknak igazi csemegéket tartogat a Garázsvásár, ahonnan a múzeum korábbi, lebontott installációiból vihetnek haza tárgyakat. A PIM nem viccel az éjszakával: még éjjel egykor is kezdődnek programok.

Arany 200

Arany 200 (Fotó/Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum)

Róth Miksa Múzeum

A pesti Csikágó közepén található múzeumban a Bűnlabirintusából próbálhatnak meg kikeveredni a betérők. A Tolvajlabirintusba és a kis szellemvasútra mindenki csak a saját felelősségére léphet be! Az óránként kezdődő előadásokon szó esik a Legnagyobb műkincslopásokról, Nádasdy Ádám Dante Poklába száll alá a hallgatókkal, egy kriminológus a lopás és a nemzetek közti összefüggést kutatja, míg Heller Ágnes és Gábor György a 8. parancsolatról beszélgetnek majd. Szóba kerülnek még az ellopott családi gyűjtemények, az internetes tolvajok, kiderül hogy lopható a dallam és a divat, sőt, még a gasztronómiában is létezik lopás. A programok négytől egészkor, óránként, nyolctól fél óránként kezdődnek, a szervezők pontosságot kérnek az érkezőktől.

Rendőrmúzeum

Ezt követően esélykiegyenlítő jelleggel mutassuk be a másik oldalt is: a bűnüldöző szervek kutyás, intézkedéstaktikai, közelharc és önvédelmi bemutatókkal készültek, de bevetik Athost, a bűnmegelőzési robotot is. Minket már a Készenléti Rendőrség Zenekarának műsora is feldobott, de a csillámtetoválásnál úgy éreztük ez már nem fokozható. A múzeum épületében és előtte délután négytől éjfélig, illetve kilencig folyamatosan ki lehet próbálni számtalan eszközt és technikát. 

A témakörben maradva a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum -  PAM (!) programját egyszerűen kihagyhatatlannak ítéltük az összeállításunkból. Itt a kommandós kutyás bemutatókat keverik A magyar pénzügyigazgatás egyenruháinak 1850-től 1944-ig tartó történetével, a kiemelt adózók bemutatásával és az adózás kultúrtörténetével. Fellép a Pénzügyőr Big Band és megismerkedhetünk Kerékffy Gilbert - egy pénzügyőr karrierjével a 20. században. Kapunyitás ötkor, a program fél tizenegykor zárul egy különleges éjféli látogatással a Schiffer-villába - meglepetéssel!

Múzeumok éjszakája 2017

A fenti programok nem a képzelet szüleményei, valamennyi megtalálható a nyomtatott programfüzetben és a Múzeumok éjszakájának honlapján. További szürreális programokért böngéssze át a Port.hu gyűjtését.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Egy nem várt kudarc története

Vámos Miklós e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Még mindig a karanténból, Budapest, Magyarország. Ezúttal Benedek Szabolcs legújabb könyvéről ír.
Klasszikus

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Fidelio Tours

Kodály Zoltán gondolata ihlette Veszprém legújabb miniszobrát

A népszerű gerillaszobrász, Kolodko Mihály legújabb alkotása egy vagány utcazenész Veszprém egyik forgalmas pontján.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.
Vizuál gyász

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Vizuál hír

Görögország visszaköveteli a Parthenón szobrait

Az athéni Parthenón szobrait szeretné véglegesen visszakapni Görögország a British Museumtól a görög szabadságharc 200. évfordulójára, ezért nemzetközi bizottságot hozott létre - mondta el a kínai állami hírügynökségnek adott interjúban Lina Mendoni kulturális miniszter.
Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.