Vizuál

Párbeszéd a falakon

2014.06.28. 08:00
Ajánlom
Ismét a kor nagy francia művészei kerültek a Szépművészeti Múzeum újrarendezett 19. századi tárlatának középpontjába. Munkáikkal néhány kortárs magyar festő művei "folytatnak párbeszédet".

Geskó Judit, a múzeum 1800 utáni gyűjteményének vezetője az újrarendezett kiállítás csütörtöki bemutatóján emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti mindig figyelmet fordított a kortárs anyag gyűjtésére, így kerülhettek a kollekcióba Picasso vagy Toulouse-Lautrec munkái már a 20. század első évtizedeiben. Courbet, Manet, Gauguin és társaik munkáival most Hollán Sándor és Keserü Ilona festményei lépnek párbeszédre, míg Konok Tamásnak A digitális agy anatómiája címmel nyílt kabinet-kiállítása csütörtökön a gyűjteményben.

Konok Tamás, bár absztrakt művésszé vált, rendkívüli módon kötődik a hagyományhoz - hangsúlyozta a szeptemberig látható kabinet-kiállítást kurátorként jegyző Geskó Judit. Mint felidézte, Konok Tamásnak Az elektronikus agy I-II. című diptichonjával egy veszprémi kiállításon találkozott és a tárlaton ezt állította szembe Hans Belting művészettörténésznek a számítógép és a múzeum átalakuló viszonyáról szóló soraival.

Kovács Anna Zsófia művészettörténész emlékeztetett arra, hogy a Szépművészeti Múzeum 19. századi állandó kiállítása a 2005-ös és 2012-es rendezést követően újul meg ismét. A friss állandó tárlatban a kor nagy francia alkotói - Courbet, Manet, Gauguin, Monet, Pissarro vagy Rodin - kerülnek középpontba; a kiállítás Delacroix-tól Puvis de Chavannes-ig, a romantikától a szimbolizmusig vezeti a látogatót.

Nem maradnak ki azonban Európa egyéb területeinek irányzatai sem: gazdag válogatás került a falakra például az osztrák biedermeier anyagból és szeptemberig Thorvaldsen ritkán látott gipszreliefjeivel is találkozhat a közönség. Ősszel nyílik a Szépművészetiben a Rembrandt és a holland művészet aranykora című időszaki kiállítás, így számos olyan munka is helyet kapott az új állandó tárlatban, amely a 17. századi németalföldi festészet hagyományait viszi tovább.

Két kabinetben szerepelnek a századforduló remekművei, mások mellett Carl Moll és Pekka Halonen szimbolista tájképei, Franz von Stuck, Arnold Böcklin és Akseli Gallen-Kallela allegorikus vásznai. A Szépművészeti Múzeum felújítása miatt 2015 februárjában a gyűjtemény elhagyja az épületet és két évig egy válogatáson keresztül lesz látható a Magyar Nemzeti Galériában. Az új állandó tárlat a múzeumi negyedben 2018-ra felépülő Új Nemzeti Galériában nyílik meg újra a Cézanne és az absztrakció című időszaki kiállítással együtt - közölték a kiállítás rendezői.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.