Vizuál

Párhuzamos történetek

2014.12.10. 09:59
Ajánlom
A budai várnegyed legújabb kiállítótere az egykori Honvédelmi Főparancsnokság területén kapott helyet. A Zsolnay - egy zseniális család című kiállítás egyszerre nyújt betekintést a Zsolnay család történetébe, munkásságába és a modern magyar szépművészetben, építészetben és iparban betöltött szerepébe. KRITIKA

A neoreneszánsz stílusú épület sokáig a Dísz tér meghatározó egysége volt, de a második világháború után funkció nélkül maradt így fokozatosan elvesztette régi fényét. Most azonban Deák Gábor építész tervei alapján újjáépítették és egy igazán autentikus kiállítással nyitották meg kapuit a nyár folyamán.

A Zsolnay - egy zseniális család című kiállítás egyszerre nyújt betekintést a Zsolnay család történetébe, munkásságába és a modern magyar szépművészetben, építészetben és iparban betöltött szerepébe. A tárlaton egyaránt helyet kapott a pécsi Zsolnay Múzeum gyűjteményének egy része, egy magánkollekció - amelyet a Párisi Galéria kezel -, valamint néhány jellegzetes épületkerámia is. A Zsolnay-kerámiák kiemelkedő szerepét a magyarság történetében az is jelzi, hogy ebben az évben hungarikummá nyilvánították.

A kiállítás kurátorai igazán átfogó képet igyekeztek nyújtani ennek a nem mindennapi családnak a történetéről. A kiállított tárgyak mellett dokumentumfilmekkel, és rövid - kifejezetten a kiállításhoz készült - rövidfilmekkel mutatják be a Zsolnay család szerepét. Ezekben a kisfilmekben megelevenedik Zsolnay Vilmos alakja, aki "saját szavaival" meséli el a gyárhoz és a magyarsághoz fűződő viszonyát. Hitvallása szerint az embereknek mindig arra kell törekedniük, hogy a tehetségükhöz és képességeikhez mérten a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, hiszen ezzel tehetnek igazán sokat önmagukért és a magyarságért is. Zsolnay számára nemcsak a magyarság és magyarságtudat volt fontos, hanem a város, amelyben élt és alkotott. Nemcsak azt tartotta fontosnak, hogy a magyar értékeket megismertesse a világgal, hanem hogy hírnevet szerezzen hőn szeretett városának, Pécsnek is.

Talán ennek a lelkesedésnek és tenni akarásnak az eredménye az is, hogy 2010-re a Zsolnay gyár épületei új szerepet kaptak a város szövetében és Zsolnay Negyed néven egy egész kulturális komplexum jött létre. Ennek köszönhetően mára Pécs és a Zsolnay Negyed is megkerülhetetlen tényezővé vált, akárcsak a Pécsi Filharmonikusok, akik már több mint 200 éve vannak jelen a magyar komolyzenei életben.

A várnegyedben látható tárlat kiállított műveit körbejárva furcsa időtlenségben találja magát a látogató. A kiállított művek nagyobb része az 1800-as évekből származik, mégis a kimunkáltságuk, a minőségi anyaghasználat, a megmunkálás, valamint a motívumok gazdagsága miatt az idő vasfoga nem hagyott nyomot rajtuk. Pont olyan hatást keltenek, mintha éppen csak most kerültek volna ki a "gyárból". A tárlaton főleg vázák, kerámiák, dísztálak és kisebb szobrok kaptak helyet, de a lenyűgöző formavilág miatt mindez egyáltalán nem válik egysíkúvá, hiszen minden kiállított tárgy olyan már-már végletesen kidolgozott, hogy érdemes hosszabb ideig elidőzni a vitrinek mellett újabb és újabb apró részletek után kutatva.

A kiállítás betekintést enged a különböző technológiák közötti különbségekbe és azok megismerésébe, amelyeket a Zsolnay család kísérletezett ki az évek alatt. Láthatóak színekben gazdag porcelánok, magas tüzű díszítéssel dekorált, kézzel festett termékek. Azonban nemcsak a művészi kivitelezés folyamatos fejlesztése és megújítása jellemzi a Zsolnay tárgyakat, hanem a technológiai újítások is. Elsőként kísérleteztek azzal, hogy a termékeket pirogránitból állítsák elő, ami a gránittal megegyező keménységű, jól használható anyag. A pirogránit anyag sav- és fagyálló, ezért sem a nedvesség és hideg, sem pedig a városok gázokkal szennyezett levegője nem támadja meg, alkalmas épületdíszkő kerámiák, tetőcserepek, bel - és kültéri dísztárgyak, enteriőr továbbá kályhák - és kandalló készítésére. Emellett egy másik jellemző újítása volt a családnak az eozin nevű anyag újra felfedezése. Ez olasz eredetű kerámiamáz jellemzően zöld színű a fénytörésnek köszönhetően, így minden darabja egyedi és megismételhetetlen.

A kiállításon igyekeztek bemutatni azt is, hogy a Zsolnay családnak köszönhetően nem csak a dísztárgyak művészi igényű kimunkálása vett új irányt, hiszen ezeket a technológiákat és anyagokat előszeretettel kezdték el használni a városi építészetben is. Így például sok reprezentatív épület homlokzatán is Zsolnay cserepek láthatóak. Lechner Ödön és Komor Marcell is meglátta a lehetőséget ezekben az újításokban például, ha az Iparművészeti Múzeum szecessziós épületére gondolunk vagy a Mátyás Templom és a Földtani Intézet homlokzatára.

A kiállítás egyik legnagyobb érdeme azonban, hogy önkéntelenül is felkelti a látogató érdeklődését, hogy még többet akarjon tudni és látni a család történetéről, és még több helyen fedezhesse fel a Zsolnay gyár műveit. Így invitál meg észrevétlenül arra, hogy újra felfedezzük magunknak Pécs városát újabb és újabb alkotások után kutatva, akár a városban, akár a Zsolnay Negyedben. Ha már arra járunk, akkor semmiképpen ne mulasszuk el meglátogatni a Kodály Központot sem, mely mindig kiváló programokat kínál. Többek között a Pécsi Filharmonikus Zenekar is rendszeresen fellép ezen a helyszínen. A zenekar története, múltja és jelene pedig legalább annyira része a város és a magyarság kultúrájának, akárcsak a Zsolnay-kerámiák és -porcelánok.

Még december 31-ig látogatható a budai várnegyedben a kiállítás, középpontjában egy nem mindennapi családdal és egy nem mindennapi emberrel, akinek sokkal többet jelentett az, ha munkáját itthon ismerték el, mint a sok-sok külföldi díj és megrendelés, és aki igazi hazafiként, valódi nemzet-tudattal élte életét.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Jazz/World

Jazz, punk attitűddel: itt a Barabás Lőrinc Quartet új lemeze!

A világ nyitott tér a játékra a Barabás Lőrinc Quartet új lemezén, amelyet nem utolsósorban Miles Davis fúziós hangja ihletett. Hallgassa meg az Open című album dalait!
Plusz

A felújított Rumbach utcai zsinagóga a Zsidó Kulturális Fesztivál új helyszíne

„Éljük át újra!” - mottóval öt helyszínen, több mint húsz programot kínál a Zsidó Kulturális Fesztivál augusztus 22. és 30. között Budapesten. A fesztivál új helyszíne a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Liszt Ferenc miniszobra díszíti Szöul főutcáját

Új miniszobrot készített Kolodko Mihály, aki ezúttal egészen Ázsiáig repült, hogy leleplezze legújabb alkotását.
Vizuál interjú

A magyar animáció világhírű műhelye - interjú Mikulás Ferenccel

1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Pazar Vaszary-válogatás a Kieselbach Galéria nyári tárlatán

Vaszary Jánostól nyolc kiváló olajfestmény és több jelentős grafika is látható a Kieselbach Galéria A legnagyobbak - Főművek és fontos képek Munkácsytól Kondorig címmel nyílt reprezentatív nyári tárlatán.
Vizuál hír

Astra Filmland: Budapest London kihívója lehet?

A filmipar csúcstechnológiáit felvonultató, Európa egyik legnagyobb filmparkja épülhet fel Mogyoródon. A hazai befektetők fejlesztésével megvalósuló új központ mintegy 40 milliárd forintos, több ütemben megvalósuló beruházás, tovább erősítheti előkelő pozíciónkat a nemzetközi filmgyártásban.
Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.