Vizuál

Párhuzamos történetek

2014.12.10. 09:59
Ajánlom
A budai várnegyed legújabb kiállítótere az egykori Honvédelmi Főparancsnokság területén kapott helyet. A Zsolnay - egy zseniális család című kiállítás egyszerre nyújt betekintést a Zsolnay család történetébe, munkásságába és a modern magyar szépművészetben, építészetben és iparban betöltött szerepébe. KRITIKA

A neoreneszánsz stílusú épület sokáig a Dísz tér meghatározó egysége volt, de a második világháború után funkció nélkül maradt így fokozatosan elvesztette régi fényét. Most azonban Deák Gábor építész tervei alapján újjáépítették és egy igazán autentikus kiállítással nyitották meg kapuit a nyár folyamán.

A Zsolnay - egy zseniális család című kiállítás egyszerre nyújt betekintést a Zsolnay család történetébe, munkásságába és a modern magyar szépművészetben, építészetben és iparban betöltött szerepébe. A tárlaton egyaránt helyet kapott a pécsi Zsolnay Múzeum gyűjteményének egy része, egy magánkollekció - amelyet a Párisi Galéria kezel -, valamint néhány jellegzetes épületkerámia is. A Zsolnay-kerámiák kiemelkedő szerepét a magyarság történetében az is jelzi, hogy ebben az évben hungarikummá nyilvánították.

A kiállítás kurátorai igazán átfogó képet igyekeztek nyújtani ennek a nem mindennapi családnak a történetéről. A kiállított tárgyak mellett dokumentumfilmekkel, és rövid - kifejezetten a kiállításhoz készült - rövidfilmekkel mutatják be a Zsolnay család szerepét. Ezekben a kisfilmekben megelevenedik Zsolnay Vilmos alakja, aki "saját szavaival" meséli el a gyárhoz és a magyarsághoz fűződő viszonyát. Hitvallása szerint az embereknek mindig arra kell törekedniük, hogy a tehetségükhöz és képességeikhez mérten a lehető legtöbbet hozzák ki magukból, hiszen ezzel tehetnek igazán sokat önmagukért és a magyarságért is. Zsolnay számára nemcsak a magyarság és magyarságtudat volt fontos, hanem a város, amelyben élt és alkotott. Nemcsak azt tartotta fontosnak, hogy a magyar értékeket megismertesse a világgal, hanem hogy hírnevet szerezzen hőn szeretett városának, Pécsnek is.

Talán ennek a lelkesedésnek és tenni akarásnak az eredménye az is, hogy 2010-re a Zsolnay gyár épületei új szerepet kaptak a város szövetében és Zsolnay Negyed néven egy egész kulturális komplexum jött létre. Ennek köszönhetően mára Pécs és a Zsolnay Negyed is megkerülhetetlen tényezővé vált, akárcsak a Pécsi Filharmonikusok, akik már több mint 200 éve vannak jelen a magyar komolyzenei életben.

A várnegyedben látható tárlat kiállított műveit körbejárva furcsa időtlenségben találja magát a látogató. A kiállított művek nagyobb része az 1800-as évekből származik, mégis a kimunkáltságuk, a minőségi anyaghasználat, a megmunkálás, valamint a motívumok gazdagsága miatt az idő vasfoga nem hagyott nyomot rajtuk. Pont olyan hatást keltenek, mintha éppen csak most kerültek volna ki a "gyárból". A tárlaton főleg vázák, kerámiák, dísztálak és kisebb szobrok kaptak helyet, de a lenyűgöző formavilág miatt mindez egyáltalán nem válik egysíkúvá, hiszen minden kiállított tárgy olyan már-már végletesen kidolgozott, hogy érdemes hosszabb ideig elidőzni a vitrinek mellett újabb és újabb apró részletek után kutatva.

A kiállítás betekintést enged a különböző technológiák közötti különbségekbe és azok megismerésébe, amelyeket a Zsolnay család kísérletezett ki az évek alatt. Láthatóak színekben gazdag porcelánok, magas tüzű díszítéssel dekorált, kézzel festett termékek. Azonban nemcsak a művészi kivitelezés folyamatos fejlesztése és megújítása jellemzi a Zsolnay tárgyakat, hanem a technológiai újítások is. Elsőként kísérleteztek azzal, hogy a termékeket pirogránitból állítsák elő, ami a gránittal megegyező keménységű, jól használható anyag. A pirogránit anyag sav- és fagyálló, ezért sem a nedvesség és hideg, sem pedig a városok gázokkal szennyezett levegője nem támadja meg, alkalmas épületdíszkő kerámiák, tetőcserepek, bel - és kültéri dísztárgyak, enteriőr továbbá kályhák - és kandalló készítésére. Emellett egy másik jellemző újítása volt a családnak az eozin nevű anyag újra felfedezése. Ez olasz eredetű kerámiamáz jellemzően zöld színű a fénytörésnek köszönhetően, így minden darabja egyedi és megismételhetetlen.

A kiállításon igyekeztek bemutatni azt is, hogy a Zsolnay családnak köszönhetően nem csak a dísztárgyak művészi igényű kimunkálása vett új irányt, hiszen ezeket a technológiákat és anyagokat előszeretettel kezdték el használni a városi építészetben is. Így például sok reprezentatív épület homlokzatán is Zsolnay cserepek láthatóak. Lechner Ödön és Komor Marcell is meglátta a lehetőséget ezekben az újításokban például, ha az Iparművészeti Múzeum szecessziós épületére gondolunk vagy a Mátyás Templom és a Földtani Intézet homlokzatára.

A kiállítás egyik legnagyobb érdeme azonban, hogy önkéntelenül is felkelti a látogató érdeklődését, hogy még többet akarjon tudni és látni a család történetéről, és még több helyen fedezhesse fel a Zsolnay gyár műveit. Így invitál meg észrevétlenül arra, hogy újra felfedezzük magunknak Pécs városát újabb és újabb alkotások után kutatva, akár a városban, akár a Zsolnay Negyedben. Ha már arra járunk, akkor semmiképpen ne mulasszuk el meglátogatni a Kodály Központot sem, mely mindig kiváló programokat kínál. Többek között a Pécsi Filharmonikus Zenekar is rendszeresen fellép ezen a helyszínen. A zenekar története, múltja és jelene pedig legalább annyira része a város és a magyarság kultúrájának, akárcsak a Zsolnay-kerámiák és -porcelánok.

Még december 31-ig látogatható a budai várnegyedben a kiállítás, középpontjában egy nem mindennapi családdal és egy nem mindennapi emberrel, akinek sokkal többet jelentett az, ha munkáját itthon ismerték el, mint a sok-sok külföldi díj és megrendelés, és aki igazi hazafiként, valódi nemzet-tudattal élte életét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Klasszikus

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.
Vizuál pesti vigadó

Kulisszatitkok – színház kívül-belül

Csoportos tárlat és programsorozat 70 színházi iparművész 150 különleges alkotásával a Vigadó Galériában.
Vizuál hollywood

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.