Vizuál

Párizsi lufi

2011.05.21. 10:48
Ajánlom
Anish Kapoor léggömbjei töltik meg a párizsi Grand Palais-t.

Anish Kapoor indiai születésű brit képzőművész monumentális méretű léggömb installációja alkotja a párizsi Grand Palais új kiállítását. A 75 ezer köbméternyi vérvörös színű gömbök szinte teljesen kitöltik az art nouveau stílusban épült Grand Palais üvegcsarnokát. A Leviathan című kiállítást Kapoor a kínai hatóságok által őrizetben tartott képzőművésztársának, Ai WeiWeinek ajánlotta.

A négy gömbből álló alkotás burka PVC-ből készült, és alig vastagabb, mint a gyerekek közkedvelt léggömbje. Egy keskeny, merev forgóajtón keresztül lehet bejutni a Jean de Loisy kurátor által furcsa szörnyetegnek nevezett gömbinstallációba. A mélyvörös tónusok és a sötétség érzete valóban azt az érzetet kelti a látogatóban, mintha valamiféle szörnyeteg gyomrában lenne. A Grand Palais üvegtetőjén keresztül behatoló napsugarak folyamatosan megváltoztatják a belső árnyakat, lenyűgözve a bennlévőket. A léggömbön lévő varrások pedig egyben útmutatást is adnak: a vonalakat követve az egyik gömb belsejében levő fekete lyukhoz vezetnek. A kurátor szerint az installáció olyan érzetet kelt, mintha a világ keletkezésénél lennénk. A gigantikus léggömböt azonban nem csak belülről fedezhetik fel az érdeklődők, hanem kívülről is körbejárhatják, megérinthetik az installációt.

A június 23-ig látható kiállítás a Grand Palais Monumenta sorozatának része, amelynek keretében a világ neves képzőművészei óriásméretű alkotásokat készítenek a párizsi kiállítócsarnok méreteit, felépítését figyelembe véve. Korábban Anselm Kiefer német és Richard Serra amerikai képzőművész alkotásait láthatta a sorozat keretében a nagyközönség.

Ide kattintva megtekinthetik a megnyitón készült videót, lenyügöző képekkel a Leviathanról.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.