Vizuál

"Pasolinire minden bélyeget rányomtak"

2014.12.15. 11:07
Ajánlom
Pier Paolo Pasolini halálának negyvenedik évfordulója adott inspirációt a P.P.Pasoliniproject alkotói számára. A darabot Szemán Béla rendezésében mutatják december 17-én a Nemzeti Táncszínház szervezésében az intézmény egyik alternatív játszóhelyén, a Marczi Közösségi Tér színpadán. Pasolinit Szakály György Kossuth-, Liszt-díjas Érdemes és Kiváló művész alakítja, aki több mint tíz év után tér vissza ismét a színpadra. Nemes Zsófiával, a darab koreográfusával beszélgettünk.

 - A művészvilágban gyakran merítenek egymásból az alkotók. Számotokra hogyan jött az ötlet, hogy Pasolini-estet készítsetek?

- Pier Paolo Pasolini, vagy ahogy a világ leginkább ismeri: P.P.P. világhírű rendező, író, költő, nyelvész, teoretikus volt; egyike a 20. század legjelentősebb és legsokoldalúbb művészeinek, aki mind magánéletével, mind pedig művészeti tevékenységével örökös viták és támadások kereszttüzében állt. Filmjei megosztóak, felzaklatóak - kíméletlen őszinteséggel, tabukat nem ismerve ábrázolta a világot. Jövőre lesz 40 éve, hogy 1975-ben, 53 évesen, a november elsejéről másodikára virradó éjszakán a mai napig tisztázatlan körülmények között meggyilkolták a Róma melletti Ostia településen. Az előadás ennek az éjszakának az emlékére készült. Az est rendezőjére, Szemán Bélára Pasolini erőteljes hatást gyakorolt művészi értelemben, többször dolgozott a témával, legutóbb egy hétnapos fesztivállal emlékezett rá. Beszélgettünk egyszer, és felvetette, hogy megcsinálhatnánk ezt együtt. Innen indult a P.P.Pasolini project.

- Izgalmas csapat dolgozott az előadáson. Hogyan állt össze a stáb?

- Pasolini nyitott szellemiségű ember volt, ezt szerettük volna képviselni nem csupán az előadással, hanem azzal is, ahogyan létrehozzuk azt. Összegyűjtöttük az ötleteket, így került képbe a miskolci, egri, pécsi balett és a Nemzeti Táncszínház. Bár az egyeztetés bonyolulttá teszi a helyzetünket, nagyon jó élmény volt számomra megélni azt a fajta összefogást, amely összehozta a vidéki balett társulatokat. Elgondolkoztunk, ki tudná Pasolini szellemiségét hitelesen visszaadni, és felmerült Szakály György neve. Nagyon örültünk, mikor igent mondott, majd Zarnóczai Giza is vállalta a felkérésünket. Fantasztikus színpadi emberek, akik bármit csinálhatnának a színpadon, mert legapróbb mozdulataik is tánccá válnak. 

- Mivel számíthat az, aki jegyet vált az estre?

- Pasolini halálának estéjét látjuk majd megelevenedni. Az utolsó pillanatban filmként lepörög az élete, megjelennek a fontosabb személyek, képek, események. Még mindig lezáratlan az ügy: akit elítéltek a gyilkosságáért, nemrég szabadult, és kiderült, hogy ő csak magára vállalta az egészet, mert megfenyegették a családját. Most tárta nyilvánosság elé, mert nem él már senkije. Másnap drogot találtak nála, és visszazárták a börtönbe. Tizenhét éves volt a gyilkosság idején, húsz évet ült, egy napot volt kint, és megint börtönben van. Szeretnénk ezeket a Pasolinitől elválaszthatatlan mellékszálakat is jelezni, fókuszba helyezni. Pasolinire minden bélyeget rányomtak, míg ő maga éppen a bélyegek ellen harcolt. Törekszünk arra, hogy legyen benne humor, és átsüssön az az életszeretet, amely mindenek ellenére megvolt benne, és nagyon fontos volt számára. Úgy gondolom, az élet szépségeiről beszélt, még akkor is, amikor ezzel tabukat döngetett.

- Koreográfusként milyen táncokban gondolkodsz?

- A naturális szépséget keresem, ami a természetből és a testből fakad.  Szeretek játszani a mozdulatokkal, hagyom, hogy hasson rám a téma, és meglátjuk, mit ad ki mindez a mozdulat nyelvén. Azt próbálom megtalálni, hogy Pasolini művészetének dinamikáját hogyan lehet a tánc eszközeivel visszaadni, ami azért formálisabb dolog. A jelenetek fogják eldönteni, hogy mennyire lesz naturális vagy éppen formális a kifejezés. Másrészt arra is használom ezt a helyzetet, hogy bennem is nyisson meg dolgokat, hogy átvágja a kliséimet, bélyegeimet, hogy leoldjam azokat - amennyire tudom - magamról.  Valami nem tetszik, jó, de mi van akkor, ha nem tetszik?... Ezért is izgalmas számomra rendezővel dolgozni.

- Hogyan működik a stáb dinamikája? Érződik valamilyen hierarchia?

- Tisztelet van. Az az alázat, amivel például Gyuri egy készülő mű felé viszonyulni tud, példaértékű. Rengeteget tanulunk a vele együtt töltött pillanatokból. A fiatal alkotóknak is meghatározó lehet ezt látni. És biztos, hogy hat rájuk, ami nagyon fontos számomra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Psotás fények és árnyak

Öt évvel ezelőtt, 2016. február 25-én, 86 éves korában hunyt el a magyar színházművészet egyik legegyedibb és utánozhatatlan alakja, Psota Irén, akinek neve már életében fogalommá vált. Utolsó éveiben visszavonultan élt, elzárkózott a nyilvánosság elől, emiatt is különleges ez a 2009-ben készült beszélgetés, amelyben bepillanthatunk egy nagy művész hétköznapjaiba. Egy valódi, megismételhetetlen legendára emlékezünk ezzel az írással.
Klasszikus

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Könyv

Dragomán György Máglya című regényét méltatja a New York Times

Elbűvölőnek nevezi a rangos amerikai napilap kritikusa Dragomán György regényét. Ottilie Mulzet fordításában angolul is megjelent a Máglya, és máris dicsérő recenziót kapott.
Könyv

Innentől nem a gyerek hibája lesz, ha nem olvas

Az irodalom a szabadságról szól. Ha ezt a szabadságot nem adjuk meg az oktatással, ha nem mutatjuk meg a gyerekeknek, hogy talán éppen az olvasás az, amire ebben a számára is megterhelő, felgyorsult világban szüksége van, akkor tényleg nem az ő hibája lesz, hogy nem olvas. VÉLEMÉNY.
Klasszikus

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Pokoljárás

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a fia gimnáziumi intőjéről és Dante 27 bűnéről mesél.
Vizuál előzetes

Itt nézheti meg a Természetes fény első előzetesét!

Megérkezett a Závada Pál regényéből készült film első előzetese. Nagy Dénes filmje a Berlinale versenyprogramjában is szerepel. Egy II. világháborús alakulatról szól, amely a keleti fronton teljesít szolgálatot.
Vizuál gyász

Elhunyt Arturo Di Modica, a Wall Street bikájának szobrásza

A Wall Street ikonikussá vált Támadó bikájának alkotója 80 éves volt. Évek óta rákbetegséggel küzdött, szicíliai otthonában hunyt el.
Vizuál lapszemle

Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle

A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origónak Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki a cikkben szót ejtett a magyar filmipar fejlesztésében elért sikerekről is.
Vizuál hír

Anthony Hopkins kapta a Brit Független Filmdíjak legjobb főszereplőnek járó díját

A The Father című drámában nyújtott alakításáért a Brit Független Filmdíjak bizottsága Anthony Hopkinsnak ítélte oda a legjobb főszereplőnek járó díjat, de a film az online ceremónián több kategóriában is eredményesen szerepelt.