Vizuál

Pedro Almodóvar-filmhéttel zárul a tavasz az Art+ Cinemában

2024.05.06. 11:50
Ajánlom
A spanyol filmművészet egyik legnagyobb alakjának filmjeit láthatja a közönség május 23. és 29. között, köztük olyan remekműveket, mint a Mindent anyámról, a Volver vagy a Beszélj hozzá!

A Pannónia Movie Kft. artmozijában egy héten keresztül minden este, 20:30-tól várják azokat, akik egy kis ibériai ízzel fordulnának rá a nyárra: május végén ugyanis Pedro Almodóvar 1983 és 2006 között készült filmjeit élhetjük át újra nagyvásznon az Art+ Cinemában.

Beszélj hozzá!

Május 23-án Almodóvar 2002-es drámája nyitja a hetet. A 112 perces moziban két férfi ideje nagy részét egy-egy kómában lévő nő mellett tölti egy kórteremben, és később akaratlanul is elmélyül ismeretségük, mivel szerelmeik felébredésére várva egyre többet beszélgetnek egymással. A film 2003-ban elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscar-díjat.

Volver

Május 24-én, pénteken a Penélope Cruz főszereplésével készült Volvert láthatja a közönség, amely Oscar- és SAG-jelölést is hozott a színésznőnek. A történet főhőse Rajmunda, aki telefonon értesül nénikéje haláláról. Bár nagyon szerette, a temetésen nem tud részt venni, így testvére képviseli őt, akivel szülővárosukban egy igen érdekes fejleményt közölnek: édesanyjuk szelleme visszatért a túlvilágról.

Mindent anyámról

Május 25-én a rendező 1998-as remekműve kerül terítékre. A film főszereplője Manuela, akinek fiát a szeme láttára gázolják halálra. A nő gyermeke naplójában keres vigaszt, amelyből rájön, hogy a fiúnak mennyire hiányzott apja, akinek kilétét Manuela hosszú éveken át titokban tartotta, mivel nem tudta, hogyan mondja el, hogy a férfi már nőként éli az életét.

Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén

A nehéz témák után könnyebb vizekre evezhetünk május 26-án, a filmhét ugyanis egy régi vágású szituációs dramedyvel folytatódik, azzal a filmmel, amely világhírt hozott Antonio Banderasnak. A másfél órás komédiában egy Pepa nevű színésznő és lakása áll központban. Élettársával szakítottak, mire kiderült: a nő terhes. Miközben azon ügyködik, hogy visszahódítsa szerelmét, egyre több hasonló sorsú nővel fut össze, ami nem várt helyzetkomikumokat szül, melyekben próbál nem ideg-összeroppanást kapni.

Eleven hús

Május 27-én egy felejthetetlen erotikus thrillerrel várják a közönséget, amelyben Penélope Cruz mellett Javier Bardem is feltűnik. Az Eleven hús főhőse Victor, aki egy egyéjszakás kaland után beleszeret egy lányba, Elenába. Amikor ismét találkozni akar vele, a nő a dílerét várja, helyette azonban a rendőrök érkeznek, így Victort börtönbe zárják. Elena közben összeházasodik egy rendőrrel, amit a férfi nem akar annyiban hagyni.

Titkom virága

Almodóvar 1995-ös drámáját hét Goya-díjra jelölték, valamint ez volt Spanyolország hivatalos Oscar-nevezettje. A főhős egy népszerű írónő, aki álnéven publikál romantikus regényeket, ám a valóságban már rég nem érez szerelmet férje iránt. Írói válságán az alkohollal próbál segíteni, végül kritikusi munkát vállal, ami kissé felpezsdíthetné életét, ám ekkor egy váratlan vendég látogatja meg.

Áldott mélységek

Május 29-én a sorozat a rendező egyik korai, 1983-as alkotásával zárul, amelynek középpontjában egy tanárból lett énekesnő, Yolanda áll, aki fellépéseivel tartja el kábítószerfüggő szeretőjét. Miután a férfi túladagolja magát, a nőt gyilkossággal gyanúsítják meg, így menekülnie kell. Rövidesen egy különös apácarendnél kap menedéket.

További részletek az Art+ Cinema oldalán.

Fejléckép: Penélope Cruz a Volver című filmben (Fotó/Forrás: Budapest Film / Port.hu)

Feltárulnak egy művész titkai – megjelent Pedro Almodóvar elbeszéléskötete

Kapcsolódó

Feltárulnak egy művész titkai – megjelent Pedro Almodóvar elbeszéléskötete

A spanyol filmművészet egyik legismertebb alakja ezúttal tizenkét elbeszélésen keresztül repíti olvasóját abba a furcsa, fekete humorral színezett álomvilágba, amelyet már megszokhattunk korábbi alkotásaiban. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus

Bach-estre készül Ránki Dezső és az Anima Musicae

A sűrű májusi koncertszezon igazi különlegességet tartogat még a hónap végére is: a Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp által megálmodott Csönd-zsák koncertek 14. hangversenyén J. S. Bach négy zongoraversenye csendül fel az Anima Musicae Kamarazenekarral közösen.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.