Vizuál

Pénteken érkezik a Netflixre Noah Baumbach abszurd vígjátéka

2022.12.29. 10:00
Ajánlom
Az Oscar-jelölt rendező története egy amerikai család hétköznapjairól szól, akik egy katasztrófa miatt kénytelenek szembenézni azzal, hogy a világ közel sem olyan biztonságos, mint amilyennek a médián keresztül megismerték. A Fehér zaj című film alapjául szolgáló regény a közelmúltban jelent meg magyarul.

Ismét összeállt Adam Driverrel Noah Baumbach, akinek új filmje, a Fehér zaj december 30-tól lesz látható a Netflixen. A rendező nagy sikerű Házassági történet című, 2019-es drámájában dolgozott már együtt a színésszel, akkor összesen 6 Oscar-jelölést sikerült összehozniuk. Drivert a legjobb férfi főszereplőnek jelölték, Scarlett Johanssont pedig a legjobb női főszereplőnek, míg Baumbach a legjobb forgatókönyv és a legjobb film kategóriában volt érintett. Az arany szobrocskát végül Laura Dern tudta elhódítani a legjobb női mellékszereplőnek járó alakításáért.

Baumbach ezúttal egy abszurd vígjátékkal jelentkezett, amelyben

egy fiktív egyetem Hitler tanszékének németül nem beszélő vezetőjét ismerjük meg,

valamint a családját és annak hétköznapjait. A történetben később egy váratlan katasztrófa is bekövetkezik, amelynek eredményeként főhősünk rádöbben, hogy a világ, amelyet a médián keresztül oly biztonságosnak hitt, közel sem veszélytelen.

A film másik főszerepében Greta Gerwig lesz látható, aki nem mellesleg az éppen készülő Barbie című filmet rendezi, amely az első teaser alapján igazán különleges élmény lesz.

A Fehér zaj alapjául Don DeLillo kultikus regénye szolgált, amely 1985-ben elnyerte a Nemzetközi Könyvdíjat, és a Time a magazin az indulása óta megjelent 100 legjobb könyv közé válogatta. A Jelenkor Kiadó a közelmúltban jelentette meg ismét magyarul Bart István fordításában.

Fejléckép: Jelenet a Fehér zaj című filmből (forrás: Netflix)

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Kapcsolódó

Vádirat az üdvözítő mártíromság dicsőítése ellen – kritika A csoda című filmről

Ha egy összetett mondatra kellene lecsupaszítanunk a Netflix új filmdrámájának gondolatát, ez lenne az: morálisan elfogadhatatlan tudatosan bűntudatra nevelni ártatlan embereket, és végignézni, ahogy önmagukat pusztítják el vezeklésként – különösen egy kisgyermek esetében.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Klasszikus

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.
Vizuál hír

Ők kapták a 2022-es Barcsay-díjakat

Január 26-án átadták a 2022-es Barcsay-díjakat, ezzel egy időben pedig megnyitották a három díjazott, Krizbai Gergely Krizbo képzőművész, M. Kiss Márti és Szabó Franciska festőművészek kiállítását a szentendrei ÚjMűhely Galériában.
Vizuál hír

Hátrányos helyzetű fiataloknak szerveznek ingyenes vetítést a Larry készítői

Bernáth Szilárd filmje szemléletformáló hatású lehet a nehéz sorsú tinédzserek számára. A vetítésen való részvétel regisztrációhoz kötött, a programra intézményvezetők, illetve nevelők jelentkezhetnek.
Vizuál ajánló

Kern András előtt tiszteleg a FILMIO

A Nemzeti Filmintézet streaming platformján négy napig ingyenesen láthatunk három, Kern András főszereplésével készült magyar filmet.