Vizuál

Pénteken későn kelnek a galeristák

2011.03.10. 08:48
Ajánlom
Jazz és titkolózás lesz a ráadás a 18. Műgyűjtők éjszakáján.

Sokan vannak, akik pironkodóan hessegetik el a saját gyűjtemény gondolatát, a kockázatra, az árakra vagy épp az ismeretek hiányára hivatkozva. Sőt, bármennyire is szereti valaki a szép grafikákat vagy a gondosan kivitelezett régi lámpákat, határozottság hiányában nem meri összezárni magát a galéria eladóival. Jó hírünk van, mindez gyógyítható.

Március 10-én, csütörtökön, immár tizennyolcadik alkalommal pezsdíti fel több ezer ember a Falk Miksa utcát és környékét, akik között nyilván akad majd tapasztalatra éhes, fürkésző tekintetű kezdő is. Aki már kívülről tudja az útvonalat, hogy hol kell vigyázni az ajtó mögött leselkedő lépcsőkkel vagy hol lehet jó üzleteket kötni, az pedig lelkes hallgatóságra találhat.

Fentiek mellett pedig számos ismert művész alkotásában gyönyörködhetünk - csak úgy. Rögtön a hetes szám alatt, a Prestige Galériában, Konok Tamás Kossuth-díjas festő üdítően színes, geometrikusan absztrakt képeit mutatják be. A 81 éves művész Mikrolodium sorozata, ami az elmúlt húsz évet öleli át, ötvenhárom, egységesen 30x30 cm-es keretbe foglalható válogatásban jelenik meg, amelyek hol a harmadik dimenzió, hol egészen az építészeti struktúrák érzetét keltik.

Lendületes, tipikusan kereskedelmi galériaként ismerjük a Balaton utcában levő B55-öt, ahol a német Dirk Rathke és a magyar Gál András zavarba ejtően minimalista alkotásait állítják ki. Gál András, aki a művészetben a keveset éppoly élvezetesnek tartja, mint a sokat, a Képzőművészeti Egyetemen diplomázott festő szakon és az elmúlt tíz évben rengeteg kiállításon vett részt nemcsak alkotóként, hanem kurátorként is. Képei, amelyek gyakorlatilag a faltól elemelt, monokróm festékrétegek, minden esetben magukon viselik az őket alakító eszközök nyomát. Dirk Rathke képobjektjei ezzel szemben simára eldolgozott, hullámzó olajfesték-felületek.

Nem szabad elfeledkezni a festmények mellett az antik és modern tárgyak avagy a praktikus művészettörténetre várakozó seregekről sem. Ezen műveket a megfelelő galériákban, a képekkel vegyesen vagy a pinceszinti raktárakban vizslathatják meg a látogatók. Ilyen az Artcore Antik & Design is, ahonnan legalább egy lakkozott fa íróasztal vagy egy faragott virágtartó ábrándjával indulhatunk tovább.

A kincsvadászat érzésére rátesz egy lapáttal a Kieselbach Galéria és a MissionArt, ahol nagy titkolózás övezi az esti programot. Utóbbiban annyit árultak el, hogy a meg nem nevezett magángyűjteményből kiállított művek nagy része a két világháború közötti magyar művészetet reprezentálja majd, olyan kiemelkedő alkotókkal, mint Aba-Novák Vilmos, Ferenczy Noémi és Kádár Béla. A gyűjtemény darabjairól 17 órakor Tóth Károly művészettörténész tart előadást.

Kezdőként érdemes számolni azzal is, hogy az emberben egyszer csak túlcsordulnak a vizuális ingerek, ilyenkor jól jön egy kis jazz, amit fél kilenctől a Grencsó és barátai formáció szolgáltat a Pintér Sonja Galériában.

A Műgyűjtők éjszakájának programjai március 10-én, csütörtökön, 17:00 órától éjfélig tartanak, és ingyenesen látogathatóak. A részletes programról itt olvashatnak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál hírek

Úgy tűnik, Banksy megfestette Orbánt

Lehetséges, hogy Budapesten járt a titokzatos, rendszerkritikus falfestményeiről híres Banksy. Erre utal a Dob és Rumbach Sebestyén utca sarkán megjelent, aláírással ellátott graffiti.
Vizuál karlovy vary

Csecsemőrablós magyar road movie debütál Karlovy Vary-ban

Csuja László első nagyjátékfilmje amatőr, de nem ismeretlen szereplőkkel készült - a cseh filmfesztivál után nemsokára a magyar nézők is láthatják!
Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.