Vizuál

Percenként 3 millió maszkot dobál el a világ

2021.03.19. 12:35
Ajánlom
A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, milyen terheket ró a környezetre a maszkviselés, pontosabban a maszk eldobása. Amiből nem használunk keveset.

Nem tudom igazán az okát, de már tavaly májusban, amikor ezt a képet csináltam, valahol éreztem, hogy ebből még probléma lesz, bár nem számítottam rá, hogy Covid ügyben egy év elteltével pont ugyanott fogunk tartani, mint tavaly ilyenkor. Sőt, ha a kórházakban lévők és a halottak számát nézem, akkor sokkal rosszabb a helyzet, és momentán nem is látom a történet végét. Látom viszont az eldobált maszkokat az utcákon. Mostanság egy ilyen képet nem nagy kaland megcsinálni. Nekem se ez jelenti fotográfiai tevékenységem csúcsát. Az ember random helyen, random irányban kimegy az utcára, a harmadik lépés után lenéz a lába elé és megnyomja a gombot. Ennyi.

Pár éve egy tévéinterjúban azt bírta mondani nekem a műsorvezető, hogy nem volt nehéz dolgom Kínában maszkos embereket fényképezni, merthogy arrafelé már vagy egy évtizede mindenki maszkot hord a brutális légszennyezettség miatt. És tényleg! Ha valaki emberi drámát akar fotózni, akkor menjen háborúba vagy földrengés sújtotta területre, és nem lesz nehéz dolga. Mondtam neki, hogy én csak a postás vagyok. Kiviszem a levelet, de nem én írom meg. A fotósnak az a dolga, jobban mondva az is dolga, hogy dokumentálja a világot az aktuális állapotában. Nem alakítja, nem befolyásolja, csak megmutatja.

Egy évvel ezelőtt naivan még azt gondoltam, hogy egy járdán fetrengő maszk majd jó mementója lesz egy szörnyű időszaknak. Na, most ehhez képest jelenséggé, a jelenünk részévé vált, és nincs benne semmi különös. Leszámítva, hogy utálom. A minap olvastam, hogy a Dél-Dániai Egyetem kutatóinak felmérése szerint

havonta immár 129 milliárd arcmaszkot dobnak el világszerte, percenként mintegy 3 milliót.

„Az eldobott maszkok döntő többsége mikroszálakból készül, így a hulladék jelentős mennyiségben gyarapítja a világban egyébként is komoly problémát okozó műanyagszennyezést. Dán kutatók szerint elengedhetetlen, hogy a társadalom felismerje az eldobott maszkok potenciális környezeti veszélyét.”

maszkajardan2020majus-123615.jpg

Maszk a járdán (2020. május) (Fotó/Forrás: Hegedűs Ákos / morPhoto)

Lassan megszabadulunk az eldobált csikkektől, erre telibe kapjuk az eldobált maszkokat. Nem egy speciális, helyi jelenségről van szó, mert Magyarországon, Hollandiában vagy Dániában pont ugyanaz a helyzet. A dánok azt javasolják egyébként, hogy a hatóságok állítsanak fel a városokban maszkgyűjtő konténereket, ami akár jelenthet megoldást, de Magyarországon, ahol a szelektív hulladékgyűjtés így is gyenge lábakon áll bizonyos fejekben, nehezen képzelhető el, hogy ez működni fog. „Drágám, ne felejtsd el, hogy a lebomló maszkok jelentősen növelik a mikroműanyag koncentrációt, el ne dobd az utcán! A városháza előtt van maszkos konténer!” A dolog kábé esélytelen.

Azt inkább el tudom képzelni, hogy a szétdobált maszkok végül olyan mértékben halmozódnak fel, hogy a régészek évmilliók múltán, a talajrétegeket vizsgálva az úgynevezett maszkvonal alapján fogják beazonosítani ezt a korszakot.

Abban persze lehet bízni, hogy tényleg nem tart ez örökké, mert a szétszórt maszkok összefüggésben állnak életünk alakulásával. A maszk jelképezi a járványt, a korlátozásokat, a bezártságot. Remélem, hamarosan vége szakad az egésznek, de akárhogy is lesz, az már biztos, hogy az utcán szétdobált maszkok világa kitörölhetetlenül vésődik egy egész generáció agyába – függetlenül attól, hogy mely pontján él a bolygónak. Csak győzzük őket egyszer összeszedni! És akkor az eldobált gumikesztyűket még nem is számolták meg…

További érdekes fotókért és azok sztorijáért kattints ide>>>

 

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

Ők kapják idén a Baumgarten-emlékdíjat

Harmadik alkalommal jelentették be a Kukorelly Endre kezdeményezésére létrehozott elismerés díjazottjait. A teljes egészében közösségi adományokból finanszírozott Baumgarten-emlékdíjak átadására a vírushelyzet miatt később kerül sor.
Klasszikus

Kicsoda Oksana Lyniv, Itália első női zeneigazgatója?

A napokban kezdte meg a munkát a bolognai operaházban az ukrán Oksana Lyniv, aki az első női zeneigazgató Olaszországban. Neve a magyar közönségnek is ismerős lehet, hiszen járt már nálunk.
Színház

Anatolij Vasziljev osztályvezető lesz az SZFE-n

A világhírű orosz alkotó a színházrendező szakos hallgatók osztályvezetőjeként érkezik az intézménybe – közölte a Színház- és Filmművészeti Egyetem.
Könyv

Nyáry Krisztián tiltott szerelmekről ír

Február 14-én különleges kötet jelenik meg a Corvina Kiadó gondozásában. A Tiltott irodalom – Klasszikus irodalmi művek az azonos neműek közötti szerelemről című antológia a „Nem kötelező” sorozat második darabjaként kerül a könyvesboltok polcaira.
Színház

Némafilmek színházi köntösben

Egyedülálló produkció a színházi palettán: egy néma, fekete-fehér előadás, amely zenével és különlegesen izgalmas, a némafilmek stílusát idéző játékkal mesél, s közben a néző fantáziáját használja eszközként ahhoz, hogy kibontakozzon egy egyszerre mulatságos és megindító történet.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

„Járt-e Cecile a Török utcában?” - film készült a Kék rókából 

A megújuló Duna televízióban látható először Herczeg Ferenc legnépszerűbb művéből, a Kék rókából készült egészestés romantikus játékfilm. Pacskovszky József filmes adaptációja a '30-as évek Budapestjén játszódó izgalmas szerelmi történet közepébe, egy „modern házassági sokszögbe" repít vissza.
Vizuál gyász

Elhunyt Ricardo Bofill spanyol sztárépítész

A posztmodern mesterének tartott sztárépítészt 82 éves korában, pénteken, Barcelonában érte a halál.
Vizuál videó

Online nézhető az utóbbi évek egyik legszebb hazai természetfilmje

Tavaly került a mozikba Fehér Zoltán hazánk vadvizeit bemutató filmje, a Vad víz – Aqua Hungarica melyet most már otthonról is megtekinthet a közönség.
Vizuál hír

Még mindig kevés a nő a filmes szakemberek között

A filmrendezők kevesebb mint negyede nő az európai filmgyártásban - mutatott rá legújabb jelentésében az Európai Audiovizuális Megfigyelőközpont. A filmes szakemberek körében a legkevesebb nő éppen a zeneszerzők között található.
Vizuál hír

François Ozon új filmjével nyit a Berlinale

Élőben, de szigorú biztonsági megszorításokkal rendezik meg az idei Berlinalét. A nemzetközi filmfesztivál szakmai programja 6 napra rövidül, a mozikban felére csökkentik a nézőszámot, a vörös szőnyeges bevonulásokon csak a sajtó munkatársai vehetnek majd részt.