Vizuál

Pestújhelyre érkezik a Mini ARC-kiállítás

2024.04.30. 09:25
Ajánlom
Helybe jönnek az ARC sokszor vicces, ám mindenképpen elgondolkodtató, merész és párbeszédet kezdeményező pályaművei – a 15. kerületben láthatja a mini-óriásplakátokat a közönség. Több vidéki nagyváros után a Pestújhelyi Közösségi Házba érkezik az országot járó Mini ARC-kiállítás, amelyen válogatás látható az elmúlt évek nagy visszhangot keltő képeiből.

Hét év kilencvennégy alkotása látható az ARC utazó minikiállításán, amelyet három vidéki város után a 15. kerületben, a Pestújhelyi Közösségi Házban állítanak fel. A szervezők azzal a céllal hozták létre az utaztatható kiállítást, hogy azok számára is elvigyék a szokásos éves rendezvény gondolatébresztő szellemiségét és sajátosan görbe tükröt tartó világlátását, akik esetleg nem tudnak eljutni Budára, a szokásos őszi helyszínre, a Bikás-parkba.

„Először akkor merült fel a vándorkiállítás gondolata, amikor veszélybe került az éves nagy kiállítás” – mondja Bakos Gábor, az ARC egyik alapítója. „Ha már nem tudjuk kiállítani a pályaműveket, milyen vicces lenne egy törpe óriásplakát-kiállítás – jutott eszünkbe. Szerencsére végül nem a kényszer vezetett ahhoz, hogy megvalósítottuk az ötletet, hanem hogy szerettük volna vidékre is elvinni a képeket.” A felvetést azután tett követte, így létrejött egy olyan válogatás az elmúlt évek díjazott plakátjaiból, amely nagyjából száz négyzetméteren bárhol felállítható. A képek egy egy terepasztal jellegű installáción láthatók, fedett térben, így a tárlat évszaktól függetlenül is látogathatók.

„Az ARC közérzeti pályázat és kiállítás több mint 20 éve a kreativitásról és a szabadságról szól. Arról, hogy a pályázók az alkotásaik segítségével mondhassák el, mit gondolnak az életükről, a mai magyar társadalomról vagy a bolygó dolgairól.

A Mini ARC-kiállítások célja, hogy Budapesten kívül, városról városra járva szélesebb körben is hozzáférhetővé tegye az így született alkotásokat, inspiráljon, kreativitásra sarkalljon és szabaddá tegyen

– fogalmazták meg célkitűzésüket a szervezők a kiállítás ismertetőjében.

Borzdij-ALEGKEDELYBORZOLOBBALKOTAS_KekesiDoraBaloghBiankaBodiZsofiaDozsaIvettEgnerEnikoHerczegLillaTothBlankaesmaraspajzbanvannak-140907.jpg

Kékesi Dóra, Balogh Bianka, Bódi Zsófia, Dózsa Ivett, Égner Enikő, Herczeg Lilla, Tóth Blanka: „...És már a spájzban vannak” (Borz-díj) (Fotó/Forrás: 22. ARC kiállítás)

Bár a Mini ARC-kiállítás létrejöttekor elsősorban a vidéki közönségre gondoltak az alkotók, Budapest nagy város, ahol szintén előfordulhat, hogy valaki nem jár olyan rendszerességgel Budán, hogy megnézhesse az éves kiállítást. „Kiderült, hogy Budapesten is vannak olyan helyszínek, ahol komoly érdeklődés mutatkozik az utazó kiállítás iránt. Kaptunk olyan jelzéseket is, hogy valaki lecsúszott a szokásos évi ARC-ról, pedig nagyon érdekelte volna” – mondja Bakos Gábor. A Pestújhelyi Közösségi Ház nem csupán abból a szempontból alkalmas helyszín, hogy elég tér áll rendelkezésre az installáció laza elrendezéséhez – fontos, hogy a látogatók kényelmesen körbe tudják járni a plakátcsoportokat –, hanem a helyi közösségben betöltött szerepe miatt is, így a szervezők bíznak benne, hogy sokakhoz eljut majd a kiállítás híre.

Milyen szisztéma szerint válogatták össze a kiállításon látható plakátokat? – kérdezem Bakos Gábort, mire elmondja: olyan praktikus szempontok is szerepet játszottak, mint például hogy az adott kép jól érvényesül-e kicsiben, nincs-e rajta olyan részlet, ami így már nem lesz látható.

Persze az is fontos, hogy az ARC-kiállításra mindig jellemző civil kurázsi itt is érvényesüljön.

De ez nem okozott nehézséget a válogatásban, hiszen az egész kezdeményezésnek ez a lényege: magánszemélyek nyilvánulnak meg, a közös dolgainkkal kapcsolatban” – teszi hozzá.

Mini ARC kiállítás

Megnyitó: május 9. 19:00
Pestújhelyi Közösségi Ház

Az eseményen Bakos Gábor beszélgetős tárlatvezetést is tart a kiállításon.

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Kiss László: Magyar égre magyar Betment! – UNFAKE! 18. ARC közérzeti kiállítás (forrás: ARC-kiállítás)

Csokonai Nonprofit Kft.

Ha szigorúan a jogszabályokból következő tényeknél maradunk, akkor a Csokonai Nonprofit Kft. a XV. kerület közművelődési, kulturális és kommunikációs gazdasági társasága. Rákospalotán, Pestújhelyen és Újpalotán ellátja a kötelező, valamint az önként vállalt közművelődési, kulturális és tájékoztatási feladatokat.

Szabadabban fogalmazva: a Csokonai Nonprofit Kft. az a cég, amely igyekszik a közművelődési, kulturális és kommunikációs területek integrációjával a 21. század kihívásaira közösségteremtő válaszokat találni. Úgy, hogy ezek körül minőségi, kortárs rendezvények jöjjenek létre.

A Csokonai Nonprofit Kft. tudja, hogy a társadalmi és gazdasági környezet körülöttünk olyan mértékben változik, amelyhez az elmúlt évtizedekben kialakult módszerek már nem képesek alkalmazkodni. Ezért új utakat keres annak érdekében, hogy egy jó múltú intézmény közép és hosszú távon ne csak megőrizhesse értékeit, megóvhassa kis közösségeit, hanem méltó helyet foglaljon el a Főváros kulturális térképén.

Jegyvásárlás

Legolvasottabb

Tánc

Abbahagyja a balettet, és búcsúzik a színpadtól Leblanc Gergely

A 31 éves balettművész az Operaház videójában beszélt arról, hogy elbúcsúzik a színpadtól, és a továbbiakban a háttérben fogja segíteni a Magyar Nemzeti Balett munkáját.
Klasszikus

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.
Klasszikus

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Vizuál

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Jazz/World

Ha uralod a csöndet, a tiéd lehet – beszélgetés João Camarero brazil gitárművésszel

João Camarero rendkívül kellemes beszélgetőpartner és hihetetlenül kifinomult játékú előadóművész, akiből a világ legtermészetesebb módján árad a zene. A brazil gitárművésszel a budapesti fellépését megelőző napon beszélgettünk.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros nyerte az idei Esterházy Art Dating pályázatot

Idén tavasszal tíz kurátor és húsz képzőművész ismerkedett egymással az Esterházy Art Dating során. A párosok végül bemutatták terveiket a kuratórium előtt, akik a Molnár Judit Lilla–Török Krisztián alkotta páros kiállításkoncepcióját találták a legkiemelkedőbbnek.
Vizuál ajánló

Trópusi depresszió – Kudász Gábor Arion fotókiállítása Szentendrén

Befejezetlen épületek, soha meg nem nyitott vasútvonalak, növényzet által benőtt romok, különös pózokban megfagyott emberek és csoportok. Kudász Gábor Arion vietnámi utazásának fotóanyagából nyílt kiállítás a szentendrei Vajda Múzeum PhotoLab kiállítóterében.
Vizuál magazin

Miért kellett saját példaképe elől az asztal alá rejtőznie Lars von Triernek?

Soha ne találkozz a hőseiddel, tartja a régi mondás. Úgy látszik, van, aki komolyan is gondolja ezt: a dán filmművészet egyik legnagyobb alakja ugyanis szó szerint elbújt, hogy elkerülje a találkozást – az amerikai filmművészet szintén egyik legnagyobb alakjával.
Vizuál hír

Enyedi Ildikó megkezdte új filmje, a Csendes barát forgatását

A németországi helyszínek felvétele után május 28-án Magyarországon folytatódik Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása. A most készülő, szerzői alkotás érzelmes utazás az időn keresztül, némi humorral fűszerezve.
Vizuál hír

Csütörtöktől vasárnap estig több ifjúsági film ingyen nézhető a FILMIO-n gyereknap alkalmából

A magyar filmek streaming platformja május utolsó hétvégéjén ingyenesen elérhetővé tesz olyan közönségkedvenc, kiváló minőségben felújított magyar filmklasszikusokat, mint a Keménykalap és krumpliorr vagy a Szeleburdi vakáció.