Vizuál

Peter Greenaway a Vatikánba megy

2010.04.01. 11:38
Ajánlom
Peter Greenaway fény show-t rendezhet a Sixtus-kápolnában.

Legalábbis ebben reménykedik az angol filmrendező, akinek filmes munkái mindig is merítettek a klasszikus képzőművészetből. Elég csak A Szakács, a Tolvaj, a Feleség és a Szeretője című filmjére vagy legutóbbi munkájára, a Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotásának címét viselő, és témáját feldolgozó, legutóbbi filmjére gondolnunk.
Greenaway, további 250 művésszel egyetemben, még decemberben látogatott a Vatikánba, a pápa meghívásának eleget téve. A találkozó célja az egyház és a művészek közötti párbeszéd fejlesztése volt. A rendező tervei szerint a látványos előadás helyszíne a Sixtus-kápolna lenne, a show pedig a világ legkiválóbb műalkotásaira, például a kápolna egyik oltárfreskójára épülne.

Az utóbbi években Greenaway keveset forgatott, ehelyett kísérleti videomunkákon és színpadi előadásokon dolgozott, amelyek korábbi munkásságának reciprokaként, nem a képzőművészetet csempészték a filmezésbe, hanem a filmezés eszközeit használták fel képzőművészeti és egyéb művészeti alkotásoknál.
De konkrétan ezen elképzelése sem előzmény nélküli, inkább kiterjesztése Kilenc festmény projektjének, aminek keretében modern szemmel kíván reflektálni a nyugati kultúra szerinte kilenc meghatározó festményére. Ennek a projektnek a keretében készült milánói fény show-ja, ahol az Utolsó vacsora adta az alapot míg a Velencei Biennálén Paolo Veronese Kánai mennyegzőjére készített hasonlóan látványos előadást. Ezen művek mellett hasonló "eljárás" vár Picasso Guernicájára Madridban, és egy Jackson Pollock képre New Yorkban. És még az is lehet, hogy a Sixtus-kápolna egy oltárképére is.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Milyen anya a zsenimama? Online nézhető lányának dokumentumfilmje Martha Argerichről

Az EuroArts Channel YouTube-csatornáján, angol nyelven látható a 'Bloody Daughter' című dokumentumfilm, amely Martha Argerich hétköznapi arcát mutatja meg.
Fidelio Tours

A csodálatos Esztergom

Ismerje meg a Dunakanyar egyik gyöngyszemét, Esztergomot.
Fidelio Tours

Babits Mihály fecskefészke Esztergomban

Ma este, a Partitúra kulturális kalandtúra ismétlésében bejárhatjuk Esztergomot, virtuálisan megnézhetjük a Babits-ház híres autogramfalát is. 19 órakor kapcsoljanak a Fidelióra, a Facebook-oldalunkon is elérhető lesz a Partitúra, amelynek két műsorvezetője: Miklósa Erika és Batta András. Itt pedig most elmeséljük a Babits-nyaraló rövid történetét.
Zenés színház

Online, ingyenesen követhető az idei Wagner-napok

A Budapesti Wagner-napok 2006 óta páratlan nemzetközi sikerrel zajló eseménysorozata 2020-ban újabb jelentős mérföldkövéhez érkezik: a Müpa első alkalommal tesz mindenki számára ingyenesen elérhetővé egy teljes fesztiválnyi felvételt a Wagner-napok gazdag archívumából.
Könyv

13 millió forintért kelt el a szemétben talált Harry Potter-kötet

A szemfüles megtaláló egy iskolai könyvtár selejtezéséről mentett meg három első kiadású kötetet, köztük egy keménytáblásat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Háttériparosok

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Most a háttéremberekre irányítja a reflektort.
Vizuál Film

Film készül Emily Brontë írónőről

Emmy Mackey játssza Emily Brontë írónőt, az Üvöltő szelek szerzőjét egy új életrajzi fimben, amely egyúttal Frances O'Connor rendezői bemutatkozása lesz.
Vizuál Film

Az irodista bosszúja Deák Kristóf első mozifilmjében

Mire képes egy középosztálybeli, nagyvárosi "jófiú" akkor, amikor kénytelen kitörni a komfortzónájából, hogy rosszfiúk üldözésébe fogjon és igazságot szolgáltasson a szeretteinek? A Mindenki című rövidfilmjével Oscar-díjat nyerő rendező lehetőséget kap, hogy mozifilmmel is bizonyítson.
Vizuál hír

Egy teljes évvel csúsznak a Velencei Biennálék

Az augusztus végére áttolt időpontban sem nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennále. A koronavírus-járvány miatt csak 2021-ben rendezik meg az építészeti és 2022-ben a képzőművészeti seregszemlét.
Vizuál magazin

Domboldal Amawalkban - Hol nyugszik a világhírű haditudósító?

Hogyan lett Robert Capa nyughelye egy kvéker temető? Erről ír a FényképTár mai részében Fisli Éva, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának történész-muzeológusa.