Vizuál

Peter Greenaway a Vatikánba megy

2010.04.01. 11:38
Ajánlom
Peter Greenaway fény show-t rendezhet a Sixtus-kápolnában.

Legalábbis ebben reménykedik az angol filmrendező, akinek filmes munkái mindig is merítettek a klasszikus képzőművészetből. Elég csak A Szakács, a Tolvaj, a Feleség és a Szeretője című filmjére vagy legutóbbi munkájára, a Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotásának címét viselő, és témáját feldolgozó, legutóbbi filmjére gondolnunk.
Greenaway, további 250 művésszel egyetemben, még decemberben látogatott a Vatikánba, a pápa meghívásának eleget téve. A találkozó célja az egyház és a művészek közötti párbeszéd fejlesztése volt. A rendező tervei szerint a látványos előadás helyszíne a Sixtus-kápolna lenne, a show pedig a világ legkiválóbb műalkotásaira, például a kápolna egyik oltárfreskójára épülne.

Az utóbbi években Greenaway keveset forgatott, ehelyett kísérleti videomunkákon és színpadi előadásokon dolgozott, amelyek korábbi munkásságának reciprokaként, nem a képzőművészetet csempészték a filmezésbe, hanem a filmezés eszközeit használták fel képzőművészeti és egyéb művészeti alkotásoknál.
De konkrétan ezen elképzelése sem előzmény nélküli, inkább kiterjesztése Kilenc festmény projektjének, aminek keretében modern szemmel kíván reflektálni a nyugati kultúra szerinte kilenc meghatározó festményére. Ennek a projektnek a keretében készült milánói fény show-ja, ahol az Utolsó vacsora adta az alapot míg a Velencei Biennálén Paolo Veronese Kánai mennyegzőjére készített hasonlóan látványos előadást. Ezen művek mellett hasonló "eljárás" vár Picasso Guernicájára Madridban, és egy Jackson Pollock képre New Yorkban. És még az is lehet, hogy a Sixtus-kápolna egy oltárképére is.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.
Tánc

A kiégett szerelemmel szembesít az izraeliek könyörtelen táncelőadása

Sharon Eyal legújabb koreográfiájában, a Love Chapter 2-ban azt az élményt foglalja táncba, amikor a szerelem már csak egy „utóbetegség, miután már minden elveszett”. Az előadás három alkalommal látható a Trafóban május 24. és 26. között.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál fotó

Egy kis napfény – Budapesti életképek 1945–1949

Budán még javában zajlott az ostrom, amikor Pesten már megnyílt az első mozi, a következő napon megindult az első villamosjárat, majd Buda felszabadulása után öt nappal fogadta vendégeit az első kávéház is. A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársai ezúttal az 1945 és 1949 közötti néhány békés évből válogattak fotókat.
Vizuál videó

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál rövidfilm

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Vizuál Film

Boksz, zene, Porrajmos - kezdődik a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivál

Hogyan él az európai romaság? Milyen a Porrajmos emlékezete? Kilencedik alkalommal rendezik meg csütörtöktől vasárnapig a Budapesti Nemzetközi Cigány Filmfesztivált - a Romani Film Festet az Art+ Cinema moziban Budapesten.
Vizuál hír

Brad Pitt, DiCaprio, Margot Robbie a vörös szőnyegen - Bemutatták Tarantino új filmjét Cannes-ban

Lelkes fogadtatásban részesült Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kedd este a 72. Cannes-i fesztiválon. Az idei fesztiválon eddig nem látott tömeg fogadta az alkotókat a Croisette-en.