Vizuál

Peter Greenaway a Vatikánba megy

2010.04.01. 11:38
Ajánlom
Peter Greenaway fény show-t rendezhet a Sixtus-kápolnában.

Legalábbis ebben reménykedik az angol filmrendező, akinek filmes munkái mindig is merítettek a klasszikus képzőművészetből. Elég csak A Szakács, a Tolvaj, a Feleség és a Szeretője című filmjére vagy legutóbbi munkájára, a Rembrandt Éjjeli őrjárat című alkotásának címét viselő, és témáját feldolgozó, legutóbbi filmjére gondolnunk.
Greenaway, további 250 művésszel egyetemben, még decemberben látogatott a Vatikánba, a pápa meghívásának eleget téve. A találkozó célja az egyház és a művészek közötti párbeszéd fejlesztése volt. A rendező tervei szerint a látványos előadás helyszíne a Sixtus-kápolna lenne, a show pedig a világ legkiválóbb műalkotásaira, például a kápolna egyik oltárfreskójára épülne.

Az utóbbi években Greenaway keveset forgatott, ehelyett kísérleti videomunkákon és színpadi előadásokon dolgozott, amelyek korábbi munkásságának reciprokaként, nem a képzőművészetet csempészték a filmezésbe, hanem a filmezés eszközeit használták fel képzőművészeti és egyéb művészeti alkotásoknál.
De konkrétan ezen elképzelése sem előzmény nélküli, inkább kiterjesztése Kilenc festmény projektjének, aminek keretében modern szemmel kíván reflektálni a nyugati kultúra szerinte kilenc meghatározó festményére. Ennek a projektnek a keretében készült milánói fény show-ja, ahol az Utolsó vacsora adta az alapot míg a Velencei Biennálén Paolo Veronese Kánai mennyegzőjére készített hasonlóan látványos előadást. Ezen művek mellett hasonló "eljárás" vár Picasso Guernicájára Madridban, és egy Jackson Pollock képre New Yorkban. És még az is lehet, hogy a Sixtus-kápolna egy oltárképére is.

Forrás: Independent

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.
Vizuál plakát

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Vizuál színész

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál frida kahlo

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál pályázat

Indul a második Budapest Art Mentor Képzőművészeti Program

Július 7-ig lehet jelentkezni az ősszel induló képzésre, ahol a képzőművészeknek személyre szabott segítséget nyújtanak karrierjükben.