Vizuál

Petíció a Városliget megvédéséért

2014.07.01. 16:10
Ajánlom
Tiltakozik a Levegő Munkacsoport a Városliget beépítése és a százéves fák kivágása ellen. Mint írják, indokolatlan és pazarló múzeumokat költöztetni a területre.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 30-ai ülésén elfogadta a városligeti építési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés, amelynek egyik alapját a területen új múzeumok létesítését tartalmazó Liget Budapest projekt képzi.

A Levegő Munkacsoport közleménye:

A Városliget megvédésére felszólító rövidfilm készült a Levegő Munkacsoport megbízásából. A civil szervezet szerint ugyanis megengedhetetlen Európa egyik legrégebbi közparkjának beépítése. A múzeumoknak és más intézményeknek a Ligetbe telepítését élesen ellenzi sok budapesti lakos, köztük építészettel és urbanisztikával foglalkozó szakemberek is.

"Budapest az európai nagyvárosok között az egyik legrosszabb helyen áll az egy lakosra jutó zöldfelületek tekintetében. Például épp a Városligettel határos VI. kerületben kevesebb, mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával. A Városliget nem csak a környék lakóinak jelent pihenési, felüdülési lehetőséget: még a főváros távolabbi részeiről is sokan járnak ide élvezni a természetet" - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Indokolhatatlan és pazarló, hogy múzeumokat költöztessenek a Városligetbe több mint 160 milliárd forintos költséggel. A Levegő Munkacsoport álláspontja az, hogy a Nemzeti Galéria a legjobb helyen van jelenleg, így elhibázott lépés lenne innen azért áttelepíteni, hogy a volt királyi palota - többek között - kormányzati hivataloknak adja át a helyét.

Egy 2013-ban végzett felmérés szerint a Városligetet látogatók a park fás-ligetes jellege miatt szeretnek itt kikapcsolódni, és nem a rendezvényeket hiányolják, hanem a park megfelelő karbantartását. Ez utóbbi viszont a tervezett beruházások költségének a töredékéért megvalósítható lenne.

A Levegő Munkacsoport arra kér mindenkit, hogy írja alá a petíciót a Városliget megóvásáért: http://www.levego.hu/varosliget

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.
Klasszikus

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál instagram

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Vizuál múzeumok éjszakája

Múzeumban eddig soha nem látott Munkácsy-kép Szegeden

Az Egy tál meleg leves című festmény egy magángyűjtemény része. Egyelőre csupán a Múzeumok Éjszakáján láthatja a közönség.
Vizuál kulisszatitkok

„Itt mindenki beavatott lesz”

Interjú Turnai Tímeával, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményvezetőjével, a Kulisszatitkok, színház kívül-belül tárlat és programsorozat kurátorával.
Vizuál múzeumok éjszakája

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Vizuál india

Nézze élőben, hogy készül egy festmény!

Egész héten a Hopp Ferenc Múzeum kertjében fest Abhishék Szingh indiai művész, aki nemcsak szívesen veszi a látogatókat, de be is vonja őket az alkotásba.