Vizuál

Petíció a Városliget megvédéséért

2014.07.01. 16:10
Ajánlom
Tiltakozik a Levegő Munkacsoport a Városliget beépítése és a százéves fák kivágása ellen. Mint írják, indokolatlan és pazarló múzeumokat költöztetni a területre.

Mint arról korábban beszámoltunk, június 30-ai ülésén elfogadta a városligeti építési szabályzatot a Fővárosi Közgyűlés, amelynek egyik alapját a területen új múzeumok létesítését tartalmazó Liget Budapest projekt képzi.

A Levegő Munkacsoport közleménye:

A Városliget megvédésére felszólító rövidfilm készült a Levegő Munkacsoport megbízásából. A civil szervezet szerint ugyanis megengedhetetlen Európa egyik legrégebbi közparkjának beépítése. A múzeumoknak és más intézményeknek a Ligetbe telepítését élesen ellenzi sok budapesti lakos, köztük építészettel és urbanisztikával foglalkozó szakemberek is.

"Budapest az európai nagyvárosok között az egyik legrosszabb helyen áll az egy lakosra jutó zöldfelületek tekintetében. Például épp a Városligettel határos VI. kerületben kevesebb, mint egy négyzetméter zöldterület jut egy lakosra a nemzetközileg ajánlott 21 négyzetméter helyett. Ezt az arányt nem szabad tovább rontani, különösen nem százéves fák kivágásával. A Városliget nem csak a környék lakóinak jelent pihenési, felüdülési lehetőséget: még a főváros távolabbi részeiről is sokan járnak ide élvezni a természetet" - mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

Indokolhatatlan és pazarló, hogy múzeumokat költöztessenek a Városligetbe több mint 160 milliárd forintos költséggel. A Levegő Munkacsoport álláspontja az, hogy a Nemzeti Galéria a legjobb helyen van jelenleg, így elhibázott lépés lenne innen azért áttelepíteni, hogy a volt királyi palota - többek között - kormányzati hivataloknak adja át a helyét.

Egy 2013-ban végzett felmérés szerint a Városligetet látogatók a park fás-ligetes jellege miatt szeretnek itt kikapcsolódni, és nem a rendezvényeket hiányolják, hanem a park megfelelő karbantartását. Ez utóbbi viszont a tervezett beruházások költségének a töredékéért megvalósítható lenne.

A Levegő Munkacsoport arra kér mindenkit, hogy írja alá a petíciót a Városliget megóvásáért: http://www.levego.hu/varosliget

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.
Vizuál

Eredeti művek – hamis kiállítás?

Lehet-e egy punkot klasszikus kiállításon bemutatni? Kifinomult bosszú a művészeti közegtől vagy egyszerű félreértelmezés?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Borsos Miklós emlékkiállítás az Országos Széchényi Könyvtárban

A rajzok olyan klasszikus magyar írók műveihez kapcsolódnak, mint Szenczi Molnár Albert, Babits Mihály, Arany János vagy Illyés Gyula.
Vizuál hír

A Netflix hozza Sophia Loren új filmjét

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből, Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait.
Vizuál hír

Tiltakoznak a dolgozók a múzeumok költöztetése ellen

Elfogadhatatlannak tartják, hogy államtitok lett egy közgyűjtemény költözésének részleteiből, a műtárgyakhoz pedig évekig még a szakértők sem férhetnek hozzá. "Költöző közgyűjtemények, veszélyeztetett értékek, bizonytalanságban tartott munkatársak..." címmel adtak hangot véleményüknek.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A napelemes poloska

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a klímaváltozásra reflektál.
Vizuál berlinale

Jeremy Ironsszal és politikai állásfoglalásokkal nyitott a Berlinale

A társadalmi, politikai kérdések iránt hagyományosan nyitott Berlini Nemzetközi Filmfesztivál csütörtök esti megnyitóján egyperces néma tiszteletadással emlékeztek meg a Hessen tartományi Hanauban előző nap történt lövöldözés áldozatairól.