Vizuál

Picasso 80 éve megfestette, ami ma Szíriában zajlik

2016.11.05. 10:01
Ajánlom
Picasso kubista apokalipszise az őrület és az azt övező hazugságok elleni kiáltásként született. Ugyanolyan, civil életek ezreit követelő bombázások ihlették a képet, mint ami ma zajlik Aleppóban.

1937-ben a náci német hadsereg olasz harci repülőgépekkel kiegészülve bombázás alá vette a Spanyolországban, Baszkföldön található Guernica-t. A támadás több mint 1600 életet követelt. Ez a spanyol polgárháborúban elkövetett kegyetlenség pár évvel később mindennapossá vált, amikor kitört a második világháború.

Picassot a spanyol republikánus párt kérte fel a kép elkészítésére. A Guernica azóta a háború borzalmait bemutató egyik legismertebb festménnyé vált. "Amit Oroszország tesz az Egyesült Nemzetek Szervezetével, az pontosan ugyanaz, amit Olaszország és Németország tett a Nemzetek Szövetségével a 30-as években. Ami pedig Aleppóval történik, az a pontos mása annak, ami Guernicával történt" - hívta fel a figyelmet Andrew Mitchell egykori brit miniszter.

Picassot a spanyol republikánus párt kérte fel a kép elkészítésére. A Guernica azóta a háború borzalmait bemutató egyik legismertebb festménnyé vált.

Picassot a spanyol republikánus párt kérte fel a kép elkészítésére. A Guernica azóta a háború borzalmait bemutató egyik legismertebb festménnyé vált. (Fotó/Forrás: Bruce Bennett / Getty Images Hungary)

Bár a II. világháború bővelkedett bombázásokban és kegyetlen támadásokban, a Guernicával történt események mégis szimbolikussá váltak. Csak úgy mint Picasso képe, amit nemrégiben egy portugál karikaturista értelmezett újra: Vladimir Putin és Bashar el-Assad arcképét is beillesztette a festménybe, Picasso felnyársalt lovát pedig az Egyesült Államok allegóriájává alakította.

A Guernica ahelyett, hogy a valóságot imitálná, absztrakcióvá alakítja az erőszakot és fájdalmat. A bombázások szörnyűsége olyan sűrített tartalmú elemeken jelenik meg, mint egy halott csecsemő feje, vagy egy tűzben égő figura. Picasso viszont nem csak megdöbbenteni akart: fel akarta hívni a figyelmet a 30-as évek hazugságaira és propagandájára, amit a diktátorok irányítottak. A kép képviselte Spanyolországot az 1937-es párizsi Világkiállításon - ahol a náci Németország és a sztálinista Oroszország is hatalmas pavilonokkal volt jelen.

Az Aleppóban történteket ugyanúgy hazugságok és propaganda szövi át ma, mint annak idején a guernicai bombázásokat - ezért hívják fel egyre többen a figyelmet Picasso képére. Csak épp most nem Hitler és Sztálin, hanem Putyin vagy Trump hazugságain kell átlátnia az embereknek.

A portugál karikaturista újraértelmezése Vladimir Putin és Bashar el-Assad képével

A portugál karikaturista újraértelmezése Vladimir Putin és Bashar el-Assad képével (Fotó/Forrás: www.cartoonmovement.com/)

Itthon is feltűnt Picasso képe és annak üzenete: civilek szólaltak fel a népszavazás és gyűlöletkeltés ellen még szeptemberben. A demonstráció során egy Guernicára hajazó festményt feszítettek ki, amit 30 képzőművész készített a szíriai háború áldozataira emlékezve.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Végre többet tudunk az új Freddie Mercury-filmről

„A bandában csak egy hisztériás királynőnek van hely.” Kijött a Queen-film első igazi előzetese, és még többet ígér, mint a teaser.
Vizuál velencei biennálé

Képzelt kamerák a Velencei Biennále magyar pavilonjában

Szegedy-Maszák Zsuzsanna kurátor és Waliczky Tamás újmédiaművész képviselik Magyarországot jövőre a 58. Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Biennálén.
Vizuál videó

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Vizuál pompeji

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Vizuál galéria

Kiállítják az első bécsi női fényképész századeleji portréit

Művészek, arisztokraták és más hírességek a század elejéről Klimttől Picassóig a Madame d'Ora néven dolgozó Dora Kallmus fotográfiáin a bécsi Leopold múzeumban.