Vizuál

Picasso illusztrációkat állítanak ki Münchenben

2010.11.28. 14:08
Ajánlom
A világhírű festő által illusztrált könyveket állít ki a Brandhorst Múzeum.

Picasso (1881-1973), a 20. század egyik legtermékenyebb alkotója 1905 és 1973 között több mint 150 könyvhöz készített illusztrációkat, amelyek közül 105 van a müncheni múzeum gyűjteményében, a tárlaton viszont helyhiány miatt csupán 85 rézkarccal, grafikával, litográfiával díszített könyvet láthat majd a közönség. „Nincs még egy olyan magángyűjtemény, amely ezzel büszkélkedhet, és attól tartok, egész Európában nincs ehhez fogható" ‒ vélekedett Armin Zweite, a múzeum igazgatója. Hozzátette: Picassótól több mint kétezer grafikai művet ismer a világ, ezek közül hozzávetőlegesen nyolcszáz látható könyvekben.

Picasso grafikái megtalálhatóak többek között, Max Jacob, Paul Éluard, Tristan Tzara, Pierre Reverdy köteteiben. A tárlaton látható az a rézmetszet is, amellyel a festő Honoré de Balzac Az ismeretlen remekmű című novelláját illusztrálta. A müncheni múzeumban hat teremben mutatják be az egyedülálló gyűjtemény darabjait.

A kiállítás 2011. március 6-ig látható a Brandhorst Múzeumban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.