Vizuál

Pikáns titkot rejtő ékszerek a 18. századból

2017.09.22. 09:43
Ajánlom
Mi lehet izgatóbb egy György-korabeli nemes úr számára, mint egy titkos viszony, főleg ha a nyílt színen hivalkodhatnak vele a lebukás veszélye nélkül? Maga az angol uralkodó hozta divatba a szerelmi zálogoknak ezt a mára szinte elfeledett változatát.
Richard Cosway egy másik portréja IV. Györgyről (1780–82)

Richard Cosway egy másik portréja IV. Györgyről (1780–82) (Fotó/Forrás: National Portrait Gallery London / Wikipedia)

A szeretteikről készült apró személyes portrék évszázadokon keresztül igen népszerű formája volt az érzelmek kifejezésének, a szemekről készült miniatűrök, vagy 

"szerelmes szemei" azonban újdonságnak számítottak, csak a György-korban váltak divatossá.

A különleges ékszer első darabjai a francia forradalom idején tűntek fel, de igen rövid idő alatt terjedtek el a Csatorna mindkét partján.

A divathullám forrása pontosan ismert: a divat egy koronás főnek köszönhető. 

A divatdiktátor nem volt más, mint a walesi herceg, a későbbi IV. György király. Ő szöges ellentétben híresen hűséges természetű édesapja, III. György erkölcsi elveivel,

hihetetlen gyakorisággal talált rá az igaz szerelemre különböző ifjú hölgyek személyében.

Egyik leghírhedtebb afférja az 1780-as évek elején kezdődött, amikor fülig belebolondult a férjezett és ráadásul katolikus Maria Fitzherbertbe. A hölgy ezen felül hat évvel idősebb is volt a férfinél és már kétszeresen özvegy.

miniatűr

miniatűr (Fotó/Forrás: Metropolitain Museum)

Az 1701-es Örökösödési törvénymegtiltja az angol királyi család tagjainak - különös tekintettel az anglikán egyház jövendő fejére -, hogy katolikusokkal kössenek házasságot. Annak ellenére, hogy a körülmények nyilvánvalóan ellenük dolgoztak, 

György elsöprő lelkesedéssel udvarolt Mariának bevetve drága ajándékot és egy megjátszott öngyilkosságot is.

Ezen kívül a herceg utasította a brit miniatúrafestőt, Richard Cosway, hogy fessen egy képet a szeméről és ezt egy házassági ajánlat kíséretében elküldte szerelmének. 

Maria végül szintén csináltatott egy képet a saját szeméről és elküldte a hercegnek (akit állítólag utolsó kívánsága szerint ezzel a medállal a nyakában temették  el 1830-ban bekövetkezett halálakor). A pár hamarosan összeházasadott a törvény ellenére. III. György hamarosan elválasztotta őket egymástól és hozzákényszerítette a fiát egy német hercegnőhöz. Annak ellenére, hogy Mariaval kötött frigy rövidéletűnek bizonyult, a walesi herceg példáját követve kitört a szem-miniatúrák divatja.

Napjainkban mindössze ezer darab létezik belőlük,

valamennyit az 1780-as és 1830-as évek között készítették Amerikában, Nyugat-Európában és Oroszországban.

A Metropolitain Museum gyűjteményében található szem-miniatűrök

A Metropolitain Museum gyűjteményében található szem-miniatűrök (Fotó/Forrás: Laura Blanchard)

Az előkelőségek gyűrűn, brossokon vagy medálként viselték ezeket a gyakran elefántcsontra festett csecsebecséket. A szerelmi zálognak ezt a formája igen diszkrét volt, csak viselője és a portré alanya tudhatta a miniatúrán szereplő személy kilétét, ettől még intimebbé vált a dolog.

Sokat elárult az is, hogy hol viselték a képecskét: a csuklón, esetleg a szívhez közel.

"Az ékszer tapintható kapcsolatot teremtett a tulajdonosa és a szerelmese között, ami a kettejük közötti érzelmi közelséget tükrözte" - írja Jennifer Horn művészettörténész a The Power of Objects in Eighteenth-Century British America (A tárgyak ereje a XVIII. századi Amerikában) című munkájában.

A modern művészettörténészeknek komoly nehézségeket okozhat az apró portrék tárgyának zonosítása, mivel csupán a szemekből, szemöldökből és néhány fürt hajból tudnak kiindulni.

Ha valaki különösen közel állt egy rokonához, akkor a szerelmes szem egy szeretett családtagot is ábrázolhatott. Egy XVIII. századi darabon egy barna szem látható felhők alatt, ez a kilencévesen elhunyt Margaret Wardlaw emlékét őrzi.

Metropolitain Museum

Metropolitain Museum

Más darabokat a könnyek szimbolumával, gyöngyökkel vettek körbe, ami szintén azt jelentette, hogy az illető már nem él. Ilyen példákra bukkanhatunk Dr. David Skier és felesége, Nan gyűjteményében. A szemészorvost a 2000-es évek elején egy aukción bűvölte el egy "szerelmes szem", olyannyira, hogy azóta közel száz darabból álló kollekciót gyűjtött össze, a legnagyobbat ebben a témakörben. 

A gyűjteményt 2012-ben az alabamai Birmingham Museum állította ki, az azóta bezárt kiállításon kívül találhatóak még "szerelmes szemek" a Metropolitan Múzeumban, New Yorkban, a philadelphiai és a bostoni szépművészeti műzeumban is.

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.