Vizuál

Pikáns titkot rejtő ékszerek a 18. századból

2017.09.22. 09:43
Ajánlom
Mi lehet izgatóbb egy György-korabeli nemes úr számára, mint egy titkos viszony, főleg ha a nyílt színen hivalkodhatnak vele a lebukás veszélye nélkül? Maga az angol uralkodó hozta divatba a szerelmi zálogoknak ezt a mára szinte elfeledett változatát.
Richard Cosway egy másik portréja IV. Györgyről (1780–82)

Richard Cosway egy másik portréja IV. Györgyről (1780–82) (Fotó/Forrás: National Portrait Gallery London / Wikipedia)

A szeretteikről készült apró személyes portrék évszázadokon keresztül igen népszerű formája volt az érzelmek kifejezésének, a szemekről készült miniatűrök, vagy 

"szerelmes szemei" azonban újdonságnak számítottak, csak a György-korban váltak divatossá.

A különleges ékszer első darabjai a francia forradalom idején tűntek fel, de igen rövid idő alatt terjedtek el a Csatorna mindkét partján.

A divathullám forrása pontosan ismert: a divat egy koronás főnek köszönhető. 

A divatdiktátor nem volt más, mint a walesi herceg, a későbbi IV. György király. Ő szöges ellentétben híresen hűséges természetű édesapja, III. György erkölcsi elveivel,

hihetetlen gyakorisággal talált rá az igaz szerelemre különböző ifjú hölgyek személyében.

Egyik leghírhedtebb afférja az 1780-as évek elején kezdődött, amikor fülig belebolondult a férjezett és ráadásul katolikus Maria Fitzherbertbe. A hölgy ezen felül hat évvel idősebb is volt a férfinél és már kétszeresen özvegy.

miniatűr

miniatűr (Fotó/Forrás: Metropolitain Museum)

Az 1701-es Örökösödési törvénymegtiltja az angol királyi család tagjainak - különös tekintettel az anglikán egyház jövendő fejére -, hogy katolikusokkal kössenek házasságot. Annak ellenére, hogy a körülmények nyilvánvalóan ellenük dolgoztak, 

György elsöprő lelkesedéssel udvarolt Mariának bevetve drága ajándékot és egy megjátszott öngyilkosságot is.

Ezen kívül a herceg utasította a brit miniatúrafestőt, Richard Cosway, hogy fessen egy képet a szeméről és ezt egy házassági ajánlat kíséretében elküldte szerelmének. 

Maria végül szintén csináltatott egy képet a saját szeméről és elküldte a hercegnek (akit állítólag utolsó kívánsága szerint ezzel a medállal a nyakában temették  el 1830-ban bekövetkezett halálakor). A pár hamarosan összeházasadott a törvény ellenére. III. György hamarosan elválasztotta őket egymástól és hozzákényszerítette a fiát egy német hercegnőhöz. Annak ellenére, hogy Mariaval kötött frigy rövidéletűnek bizonyult, a walesi herceg példáját követve kitört a szem-miniatúrák divatja.

Napjainkban mindössze ezer darab létezik belőlük,

valamennyit az 1780-as és 1830-as évek között készítették Amerikában, Nyugat-Európában és Oroszországban.

A Metropolitain Museum gyűjteményében található szem-miniatűrök

A Metropolitain Museum gyűjteményében található szem-miniatűrök (Fotó/Forrás: Laura Blanchard)

Az előkelőségek gyűrűn, brossokon vagy medálként viselték ezeket a gyakran elefántcsontra festett csecsebecséket. A szerelmi zálognak ezt a formája igen diszkrét volt, csak viselője és a portré alanya tudhatta a miniatúrán szereplő személy kilétét, ettől még intimebbé vált a dolog.

Sokat elárult az is, hogy hol viselték a képecskét: a csuklón, esetleg a szívhez közel.

"Az ékszer tapintható kapcsolatot teremtett a tulajdonosa és a szerelmese között, ami a kettejük közötti érzelmi közelséget tükrözte" - írja Jennifer Horn művészettörténész a The Power of Objects in Eighteenth-Century British America (A tárgyak ereje a XVIII. századi Amerikában) című munkájában.

A modern művészettörténészeknek komoly nehézségeket okozhat az apró portrék tárgyának zonosítása, mivel csupán a szemekből, szemöldökből és néhány fürt hajból tudnak kiindulni.

Ha valaki különösen közel állt egy rokonához, akkor a szerelmes szem egy szeretett családtagot is ábrázolhatott. Egy XVIII. századi darabon egy barna szem látható felhők alatt, ez a kilencévesen elhunyt Margaret Wardlaw emlékét őrzi.

Metropolitain Museum

Metropolitain Museum

Más darabokat a könnyek szimbolumával, gyöngyökkel vettek körbe, ami szintén azt jelentette, hogy az illető már nem él. Ilyen példákra bukkanhatunk Dr. David Skier és felesége, Nan gyűjteményében. A szemészorvost a 2000-es évek elején egy aukción bűvölte el egy "szerelmes szem", olyannyira, hogy azóta közel száz darabból álló kollekciót gyűjtött össze, a legnagyobbat ebben a témakörben. 

A gyűjteményt 2012-ben az alabamai Birmingham Museum állította ki, az azóta bezárt kiállításon kívül találhatóak még "szerelmes szemek" a Metropolitan Múzeumban, New Yorkban, a philadelphiai és a bostoni szépművészeti műzeumban is.

(via Atlas Obscura)

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Röhrig Géza karanténban - Élőben New Yorkból

Nyáry Krisztián online sorozata nem ismer országhatárokat. Ezúttal a New Yorkban élő költőt kérdezi arról, mit olvas a kényszerű otthonlét alatt.
Színház

Így mennek tovább a budapesti színházak - itt a megállapodás és néhány vélemény

Hosszú hetek egyeztetései után ma megállapodott a kormány és a Fővárosi Önkormányzat a színházak működtetéséről.
Plusz

Horgas Eszter: „Prés alatt vagyunk mindannyian”

Csak ülünk és teázunk. Két különböző lakásban, a monitor két oldalán. Hiába, az ember olyan könnyen megszokja a személyes találkozások luxusát. Interjú karantén idején – a gépeken keresztül – Horgas Eszter fuvolaművésszel.
Vizuál

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Könyv

Gergely Ágnes: „Egyszer csak újra eszméletéhez tér a világ”

A napokban jelentették be: a Tiszatáj folyóirat 2019-es díját Gergely Ágnesnek ítélték oda. A 87 éves Kossuth-díjas költőt, írót, műfordítót Karácsony Ágnes hívta föl telefonon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál gyász

Elhunyt Honor Blackman, egykori Bond-lány

A brit színésznőt 94 éves korában érte a halál, békésen, otthonában halt meg természetes okok következtében.
Vizuál magazin

A világ leghíresebb angyalai csak mellékszereplők Raffaello Sixtusi Madonnáján

A két kis kerub nagy karriert futott be, ahhoz képest, hogy épp csak ráfértek az 1512-ben festett műre. Alakjukhoz több anekdota is fűződik, festőjük ma 500 éve hunyt el.
Vizuál hír

„Nemcsak ez a helyzet kivételes, hanem az idei döntésünk is” - A MúzeumCafé idei díjazottjai

Mivel ez az időszak is rendhagyó – meg persze rendkívüli –, a MúzeumCafé című folyóirat idei díjkiosztása is csúszik a vészhelyzet feloldása utáni időkre. De már nyilvánosságra hozták, kinek ítélték oda 2020-ban a rangos MúzeumCafé-díjat.
Vizuál gyász

Elhunyt Shirley Douglas színésznő, Kiefer Sutherland édesanyja

A kanadai egészségbiztosítás megalapítójának lánya 86 éves volt. Fia azt közölte, tüdőgyulladással kapcsolatos komplikációk okozták az ünnepelt színésznő halálát, de nem a koronavírus-fertőzés.
Vizuál hír

Játékos műalkotások és művészi játékok - Pályázat fiatal képzőművészek számára

Művészet és játék címen ír ki fiatal alkotók számára képzőművészeti pályázatot a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a szentendrei MANK Galériában rendezendő kiállításon való részvételre.