Vizuál

Pilinszky és Richter – Last minute kiállítások november végére

2021.11.25. 09:25
Ajánlom
Hóvégi válogatásunkban hamarosan záruló budapesti kiállításokat ajánlunk, legtöbbjük már csak néhány napig látható. A kortárs festészet, design, médiaművészet kiválóságai mellett Pilinszky János fotói is bekerültek a válogatásba.

Csáki Róbert kiállítása

A KMFA Galéria legújabb tárlatán rokokó hölgyek, rebbenő drapériák, a négyes metró építészeti struktúrája, rejtélyes és szövevényes vízi világ, elmosódó, kissé horrorisztikus hatású portrék nyűgözik le a látogatókat. Csáki Róbert semmihez sem hasonlítható festészete sajátos álom- és érzelemvilágot mutat, mely örök harcban áll a valósággal, kaput nyit az európai festészet sűrűjébe, és párbeszédet folytat az elmúlt évszázadok nagymestereivel. Velazquez, Bacon, Monet, és akár Gulácsy látomásos álomvilága is felfedezhető képein, legújabb alkotásain kilép a természetbe, és mintha az impresszionisták hatását oldaná bele képeibe. Az újonnan készült alkotások mellett a művész személyes (nem egyszer befejezhetetlen) kedvencei is bemutatásra kerülnek a kiállításon.

CsakiRobertsoloexhibition-101436.jpg

Csáki Róbert kiállítása a KMFA Galériában (Fotó/Forrás: KMFA Galéria)

Megtekinthető: 2021. november 26. (előzetes regisztráció alapján)

KMFA Galéria

Az esetlegesség rétegei | Pilinszky János fényképei

Pilinszky Jánosról kevésbé ismert, hogy nagyon szeretett fotózni. Főként külföldi útjain készült fotóiból válogat a kiállítás, ahol gyakran fényképezett szakrális épületeket, tárgyakat, műemlékeket, de utcai pillanatképeket is, például az 1967-es londoni útján – amikor a Beatles Bors őrmester című albuma újdonság volt – több alkalommal megörökítette a kor fiataljait. Mindezeken felül készített fotósorozatot életének egyik legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrerről is. Pilinszky képi érzékenységének, állóképekhez való vonzódásának hű lenyomatai a Műcsarnokban most kiállított, ritkán látható képek.

Pilinszky_Mucsarnok-121948.jpg

Pilinszky János felvétele (Fotó/Forrás: Műcsarnok)

Megtekinthető: 2021. november 28.

Műcsarnok

Gerhard Richter. Valós látszat

A nagy sikerre való tekintettel két héttel meghosszabbították az ősz sztárkiállítását a Nemzeti Galériában, amely az első ilyen nagyszabású, Richter életművének valamennyi korszakából válogató anyag Magyarországon. A bemutatott közel 80 műalkotás között négy nagyobb, többrészes sorozat is megtekinthető, a művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim, külön a budapesti tárlatra készített ceruzarajzokig terjednek.

Betty-114654.jpg

Gerhard Richter: Betty (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

Megtekinthető: 2021. november 28.

Magyar Nemzeti Galéria

Baranyai_retrospektiv_Mucsarnok1-121907.jpg

Baranyai András retrospektív kiállítása (Fotó/Forrás: Műcsarnok)

Részben az egész | Baranyay András kiállítása

Baranyay András életműve a kortárs magyar képzőművészet meghatározó, sőt klasszikusnak mondható fejezete, ugyanakkor a szélesebb művészetkedvelő közönség számára kevésbé közismert. Művészete sajátos, vizuális párbeszéd olyan filozófusokkal, zeneszerzőkkel, írókkal, mint Kierkegaard, Erik Satie vagy Tandori Dezső. A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas művész átfogó életmű-kiállítása a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét. Az ikonikus munkák mellett számos, eddig a nagyközönség előtt ismeretlen alkotás is látható a hagyatékból. Baranyay András az embert kutatta, ugyanakkor munkáiban az arcok láthatatlanok, az önarcképein is rejtőzködve jelenítette meg saját magát. A kiállításban látható Jane Morris fotójával összemontírozott önarckép-animációs filmje is.

Megtekinthető: 2021. december 5.

Műcsarnok

Határtalan Design

Aki szereti a szép és okos új bútorokat, textileket, ékszereket és mindennemű tárgyakat, az a Kiscelli Múzeum kiállításán 16 országból érkező, több mint 160 alkotó művét csodálhatja meg, köztük több világhírű designer munkáját is. Ahogy a címe is utal rá, a tárlat a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, megismerhetjük a szlovén dizájn legújabb törekvéseit, a lengyel „must have” design pályázat díjnyertes tárgyait, vagy a kortárs ékszertervezők progresszív munkáit. A kiállítás kurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás belsőépítész, kiemelten fontosnak tartják a különböző művészeti ágak alkotói közötti kommunikációt is, ezért zenei és táncművészeti programokkal felvezetett kurátori tárlatvezetések és önálló koncertek is lesznek a záró hétvégén.

Megtekinthető: 2021. november 28.

Kiscelli Múzeum

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Jó alkalom a 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületének meglátogatására és a restaurált Lotz-freskók megcsodálására a Barcsay Teremben nyílt nagyszabású kiállítás, amelynek fókuszában az emberi test áll. A tárlat festményeken, rajzokon, grafikákon és szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, illetve az aktuális társadalmi problémákat. A kiállításon keveredik múlt és jelen, hiszen a kortárs alkotók – mint például Lakner László, Birlás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László és Kristóf Krisztián – mellett olyan nagy elődök művei is helyet kaptak, mint Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla Major János vagy Székely Bertalan. A központi anyag mellett hallgatói kiállítás is látható Adták uram az esőt, de nincs köszönet benne címmel. A tárlat performanszokon és videó-installációkon keresztül vizsgálja, hogy a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg a Képzőművészeti Egyetem mindennapjait és a művészetoktatást.

Anatomia-tanterem1920as_evekbenMKE-174355.jpg

Anatómia tanterem az 1920-as években (Fotó/Forrás: MKE)

Megtekinthető: 2021. december 4.

MKE, Barcsay Terem

Fejléckép: Gerhard Richter: Absztrakt festmény (részlet) (forrás: Magyar Nemzeti Galéria, Gerhard Richter 2021)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A Baker Streeten kísért a múlt

Londonban úgy tartják, hogy a Baker Street 221 B a világ egyik legismertebb címe, és tényleg: aki valaha is olvasta vagy látta filmen Sherlock Holmes egy-egy kalandját, tudja, hogy itt lakott a nyomózók archetípusa, valamint segítője, Watson doktor. A házban 1990 óta Sherlock Holmes kalandjait és „életét” felidéző múzeum várja a látogatókat.
Vizuál hír

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Vizuál videó

Osztálytalálkozó a Roxfortban – újra együtt a Harry Potter szereplői

20 évvel ezelőtt gördült ki a 9 és háromnegyedik vágányról a Roxfort Expressz, amely elrepítette Harry Pottert, és vele együtt egy egész generációt J. K. Rowling varázslatos világába. A HBO Max most arra vállalkozott, hogy még egyszer összehozza a kultfilm szereplőit.
Vizuál előzetes

Az élet a fontosabb, vagy a szerelem? – Hamarosan a mozikban a West Side Story

Még néhány nap, és egy év kényszerű várakozás után bemutatják Steven Spielberg szerelem-projektjét, a West Side Story filmváltozatát. A rendező gyerekkori álmát valósította meg Leonard Bernstein klasszikusának filmre vitelével. A legújabb előzetes is sokat ígér. 
Vizuál magazin

KÉP-regény: Kutyaszorítóban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, mennyi munka rejlik egy tökéletes fotó elkészítése mögött.