Vizuál

Pilinszky és Richter – Last minute kiállítások november végére

2021.11.25. 09:25
Ajánlom
Hóvégi válogatásunkban hamarosan záruló budapesti kiállításokat ajánlunk, legtöbbjük már csak néhány napig látható. A kortárs festészet, design, médiaművészet kiválóságai mellett Pilinszky János fotói is bekerültek a válogatásba.

Csáki Róbert kiállítása

A KMFA Galéria legújabb tárlatán rokokó hölgyek, rebbenő drapériák, a négyes metró építészeti struktúrája, rejtélyes és szövevényes vízi világ, elmosódó, kissé horrorisztikus hatású portrék nyűgözik le a látogatókat. Csáki Róbert semmihez sem hasonlítható festészete sajátos álom- és érzelemvilágot mutat, mely örök harcban áll a valósággal, kaput nyit az európai festészet sűrűjébe, és párbeszédet folytat az elmúlt évszázadok nagymestereivel. Velazquez, Bacon, Monet, és akár Gulácsy látomásos álomvilága is felfedezhető képein, legújabb alkotásain kilép a természetbe, és mintha az impresszionisták hatását oldaná bele képeibe. Az újonnan készült alkotások mellett a művész személyes (nem egyszer befejezhetetlen) kedvencei is bemutatásra kerülnek a kiállításon.

CsakiRobertsoloexhibition-101436.jpg

Csáki Róbert kiállítása a KMFA Galériában (Fotó/Forrás: KMFA Galéria)

Megtekinthető: 2021. november 26. (előzetes regisztráció alapján)

KMFA Galéria

Az esetlegesség rétegei | Pilinszky János fényképei

Pilinszky Jánosról kevésbé ismert, hogy nagyon szeretett fotózni. Főként külföldi útjain készült fotóiból válogat a kiállítás, ahol gyakran fényképezett szakrális épületeket, tárgyakat, műemlékeket, de utcai pillanatképeket is, például az 1967-es londoni útján – amikor a Beatles Bors őrmester című albuma újdonság volt – több alkalommal megörökítette a kor fiataljait. Mindezeken felül készített fotósorozatot életének egyik legmeghatározóbb szerelméről, Jutta Scherrerről is. Pilinszky képi érzékenységének, állóképekhez való vonzódásának hű lenyomatai a Műcsarnokban most kiállított, ritkán látható képek.

Pilinszky_Mucsarnok-121948.jpg

Pilinszky János felvétele (Fotó/Forrás: Műcsarnok)

Megtekinthető: 2021. november 28.

Műcsarnok

Gerhard Richter. Valós látszat

A nagy sikerre való tekintettel két héttel meghosszabbították az ősz sztárkiállítását a Nemzeti Galériában, amely az első ilyen nagyszabású, Richter életművének valamennyi korszakából válogató anyag Magyarországon. A bemutatott közel 80 műalkotás között négy nagyobb, többrészes sorozat is megtekinthető, a művek a 1960-as évek ikonikus fotófestményeitől a legismertebb kolorisztikus absztrakt műveken át a legfrissebb, a nagy festészeti életmű „utáni” intim, külön a budapesti tárlatra készített ceruzarajzokig terjednek.

Betty-114654.jpg

Gerhard Richter: Betty (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Galéria)

Megtekinthető: 2021. november 28.

Magyar Nemzeti Galéria

Baranyai_retrospektiv_Mucsarnok1-121907.jpg

Baranyai András retrospektív kiállítása (Fotó/Forrás: Műcsarnok)

Részben az egész | Baranyay András kiállítása

Baranyay András életműve a kortárs magyar képzőművészet meghatározó, sőt klasszikusnak mondható fejezete, ugyanakkor a szélesebb művészetkedvelő közönség számára kevésbé közismert. Művészete sajátos, vizuális párbeszéd olyan filozófusokkal, zeneszerzőkkel, írókkal, mint Kierkegaard, Erik Satie vagy Tandori Dezső. A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas művész átfogó életmű-kiállítása a legkorábbi festményektől és grafikáktól indulva bemutatja a teljes életmű keresztmetszetét. Az ikonikus munkák mellett számos, eddig a nagyközönség előtt ismeretlen alkotás is látható a hagyatékból. Baranyay András az embert kutatta, ugyanakkor munkáiban az arcok láthatatlanok, az önarcképein is rejtőzködve jelenítette meg saját magát. A kiállításban látható Jane Morris fotójával összemontírozott önarckép-animációs filmje is.

Megtekinthető: 2021. december 5.

Műcsarnok

Határtalan Design

Aki szereti a szép és okos új bútorokat, textileket, ékszereket és mindennemű tárgyakat, az a Kiscelli Múzeum kiállításán 16 országból érkező, több mint 160 alkotó művét csodálhatja meg, köztük több világhírű designer munkáját is. Ahogy a címe is utal rá, a tárlat a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, megismerhetjük a szlovén dizájn legújabb törekvéseit, a lengyel „must have” design pályázat díjnyertes tárgyait, vagy a kortárs ékszertervezők progresszív munkáit. A kiállítás kurátorai, Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás belsőépítész, kiemelten fontosnak tartják a különböző művészeti ágak alkotói közötti kommunikációt is, ezért zenei és táncművészeti programokkal felvezetett kurátori tárlatvezetések és önálló koncertek is lesznek a záró hétvégén.

Megtekinthető: 2021. november 28.

Kiscelli Múzeum

Modellállítás: az emberi test képi konstrukciói

Jó alkalom a 150 éves Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti épületének meglátogatására és a restaurált Lotz-freskók megcsodálására a Barcsay Teremben nyílt nagyszabású kiállítás, amelynek fókuszában az emberi test áll. A tárlat festményeken, rajzokon, grafikákon és szobrokon keresztül mutatja be a különböző korok testábrázolását, illetve az aktuális társadalmi problémákat. A kiállításon keveredik múlt és jelen, hiszen a kortárs alkotók – mint például Lakner László, Birlás Ákos, Dallos Ádám, Czene Márta, Keresztesi Zsófia, Győrffy László és Kristóf Krisztián – mellett olyan nagy elődök művei is helyet kaptak, mint Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, Kondor Béla Major János vagy Székely Bertalan. A központi anyag mellett hallgatói kiállítás is látható Adták uram az esőt, de nincs köszönet benne címmel. A tárlat performanszokon és videó-installációkon keresztül vizsgálja, hogy a női hallgatók megjelenése hogyan változtatta meg a Képzőművészeti Egyetem mindennapjait és a művészetoktatást.

Anatomia-tanterem1920as_evekbenMKE-174355.jpg

Anatómia tanterem az 1920-as években (Fotó/Forrás: MKE)

Megtekinthető: 2021. december 4.

MKE, Barcsay Terem

Fejléckép: Gerhard Richter: Absztrakt festmény (részlet) (forrás: Magyar Nemzeti Galéria, Gerhard Richter 2021)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Cukizmus, Felhő Múzeum és gondoskodás – bemutatta 2023-as programtervét a Ludwig Múzeum

A gondoskodás fogalmát és a megújuló digitális látogatói élményt állítja 2023-as évadának fókuszába a Ludwig Múzeum. A „gondoskodás” ebben az értelmezésben olyan témaköröket foglal magába, mint a szolidaritás, a személyes és a társadalmi felelősség.
Vizuál gyász

Elhunyt Chochol Károly fotóművész

A Balogh Rudolf-díjas fotóművészt, fotóriportert egy nappal 88. születésnapja előtt, január 26-án érte a halál.
Vizuál hír

Online folytatódik a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

Tíz kategóriában hirdettek győztest a rangos fesztivál versenyprogramjában, amelyen negyvenhat alkotás mérettette meg magát. Jó hír, hogy február 12-ig online is elérhetőek a filmek a BIDF oldalán.
Vizuál ajánló

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Vizuál hír

Elek Judit munkássága előtt tiszteleg a rotterdami filmfesztivál

A rendezvény közönsége retrospektív sorozatban láthatja a Kossuth-díjas játék- és dokumentumfilmrendező tizennyolc alkotását.