Vizuál

Pipás Pistáról szóló sorozat készül Tarr Béla közreműködésével

2023.06.09. 10:30
Ajánlom
A sorozat egyebek közt arra keresi a választ, tekinthetjük-e hősnek a szegedi tanyavilág legendás bérgyilkosnőjét. A Fata Morgana bejutott a Content Budapest Series Pitch 2023 döntőjébe, és június végén mutatkozhat be a zsűrinek. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt.

Fata Morgana címmel saját hazai gyártású sorozat fejlesztésébe kezd az AMC Networks International (AMCNI): az igaz történeten alapuló produkció egy nő bosszúhadjáratát mutatja be, amely a legendás magyar pusztában játszódik a 20. század első évtizedeiben. A sorozat kreatív producere a Kossuth-díjas filmrendező, Tarr Béla – adta hírül az AMC.

A sorozat a szeged környéki tanyavilág legendás figurájának, Pipás Pistának a történetére épül. A sztori szerint

a főszereplő nő úgy dönt, hogy férfinak álcázva magát gyilkos akcióba kezd, és bosszút áll minden olyan férfin, aki fizikailag bántalmazta, és elnyomás alatt tartotta a feleségét.

A történet a gyilkosságok elkövetőjének személyiségét vizsgálja majd, arra keresve a választ: vajon mennyire lehet őt hősnek tekinteni?

„Az AMC azért választotta a Fata Morgánát több más ígéretes forgatókönyv közül, mert a történet képes arra, hogy tovább színesítse és gazdagítsa a saját gyártású sorozataink portfolióját. A történet igazi, keleti vad romantika a maga borzalmával együtt, mégis fontos kérdéseket feszeget a női lét, a bántalmazás és a felelősség mezsgyéjén.

Bár az igaz történet múlt század eleji, mégis fontos aktualitással bír napjainkban is

– mondta el Radóczy Katalin, az AMCNI programigazgatója.

A Tóth Csaba kreatív producer által jegyzett projektben tehetséges magyar alkotócsapat vesz részt, köztük Harmi Gábor showrunner, valamint Ruttkay Zsófi, Pálfi György és Papp Gábor társszerzők.

A Fata Morgana a Content Budapest Series Pitch 2023 döntőjébe jutott, ahol június 27-én mutatkozik be a zsűrinek. A produkciós csapat jelenleg finanszírozási partnereket gyűjt, hogy továbbléphessenek a történet kidolgozásában, és életre kelthessék a merész sorozatot.

Fejléckép: Tarr Béla; Pipás Pista az 1930-as években (Fotó/Forrás: Gordon Eszter/Freeszfe; Wikipedia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Egy darab, ami mindent tud a szerelemről – Mohácsi János rendezésében mutatja be Az üvegcipőt a Vígszínház

Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka, amelynek ősbemutatója 1924-ben volt a Vígszínházban, szombaton a Mohácsi testvérek átiratában tér vissza a teátrumba.
Vizuál

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Színház

„Amire visszanézek, az az életem” – Csomós Mari 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Csomós Mari színművész, Kossuth- és Prima Primissima díjas érdemes művész, a Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, aki nem szívesen ad interjút. Egyik ilyen ritka alkalomból megjelent beszélgetéséből szemezgettünk.
Plusz

Újabb nyolc lábnyomot helyeztek el a Halhatatlanok sétányán

Az idei évben újabb nyolc taggal bővült a Halhatatlanok Társulata. Az új Örökös Tagok lábnyomát szeptember 23-án helyezték el a Nagymező utca Operettszínház előtti részén, a Halhatatlanok sétányán.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Tamás rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Vizuál hír

A fotózás Oscarjához kapcsolódó rangos elismerésben részesült a Fidelio állandó vendégszerzője

Hegedűs Ákos (morpho) Chicks (Csajok) című képét ismerték el az IPA döntnökei a professzionális kategóriában.
Vizuál magazin

KÉP-regény: Bye bye, Szása!

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal egy régi szovjet laktanyában szerzett élményeit eleveníti fel.
Vizuál hír

Vasárnap estig ingyenesen látható három magyar filmklasszikus a Filmión

A frissen felújított Egy szoknya, egy nadrág (1943), a Pesti mese (1937), valamint Gazdag Gyula 1971-es megjelenésekor betiltott szatírája, A sípoló macskakő ingyenesen tekinthető meg a magyar filmek streamingplatformján szeptember 21-24. között.
Vizuál hír

Mads Mikkelsen kapja a Zürichi Filmfesztivál Arany Ikon-díját

Az ötvenhét éves dán színész személyesen veheti át majd a kitüntetést október 6-án. A zürichi közönségnek is bemutatják legújabb filmjét, A fattyú című történelmi drámát, amelyben a főszerepet alakítja.