Vizuál

Plasztikázott műtárgyak

2010.03.03. 13:11
Ajánlom
Új területen hasznosíthatják a tetoválások eltávolítására használt lézersebészeti technikát.

A leginkább a nemkívánatos tetoválások eltávolítása esetén alkalmazott lézertechnika segítségével a jövőben nemcsak a meggondolatlanul tetováltatók bőre, hanem nagyszerű műalkotások, szobrok, festmények is frissebb külsőben pompázhatnak majd. Az áttörésről az Amerikai Kémiai Társaság havilapjában, az Accounts of Chemical Research-ben olvashatjuk két kutató publikációját. A lézeres párologtatásnak nevezett technika lényege, hogy a tetoválás festékanyagát a lézer hőhatása felaprózza, ezeket az apró festékszemcséket pedig már el tudja szállítani a szervezet, így akár mindenféle nyom nélkül eltűntethetők a tetoválások.

Savatore Siano és Renzo Salimbeni rámutatott, hogy a műtárgyak lézeres tisztítása valójában tíz évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor ez a fajta a lézeres technika fejlődésnek indult. Az eljárás ilyetén formán történő alkalmazása hatalmas előrelépést jelenthet a világörökség részét képező, pótolhatatlan műkincsek megőrzése terén. Az elméleti alapvetésen túl azonban gyakorlati eredményekről is beszámolnak a kutatók. Így leírják, hogy hogyan sikerült megtisztítaniuk fém- és kőszobrokat, továbbá falfestményeket, köztük olyan remekműveket mint Lorenzo Ghiberti Porta del Paradisóját vagy Donatello Dávidját. A cikkben egyébként beszámolnak azokról a sokat ígérő kísérletekről is, melyek eredményeképpen képesek lesznek víz alatt tisztítani azon felületeteket, melyeket károsodás érne, ha levegőn próbálnák ki rajtuk az eljárást.

Forrás: ScienceDaily

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Maradj Otthon!

Elindult az #otthonunkműtárgya kezdeményezés

A képzőművészettel nemcsak a galériákban, múzeumokban, hanem otthonainkban is találkozhatunk. A MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. az #otthonunkműtárgya hashtag alatt futó kezdeményezésével arra kéri kortárs közönségét, hogy mutassák meg, milyen festményekkel, szobrokkal, műalkotásokkal veszik körbe magukat az otthonaikban.
Vizuál Film

Lélekben mindenki Indiában él – A Baltazár Színház elérhetővé teszi fesztiválnyertes filmjét

A Baltazár Színház egész társulata március 13-án Mumbaiba utazott volna, fellépni a Pitypang és a Por című előadásokkal. Egy nappal az út előtt zárta le határait India. Maradtunk és megértettük, hogy a mostani időszak a belső utazásról szól.
Vizuál galéria

A rokokó sztárfestője még a gipszstukkókat is belekomponálta freskóiba

Giovanni Battista Tiepolo a mennyezetet égbolttá változtatta, arisztokrata megbízóit szinte istenként ábrázolta. Kétszázötven éve, 1770. március 27-én halt meg a 18. századi dekoratív festészet legnagyobb alakja, "Velence legjobb festője". 
Vizuál fotó

KÉP-regény: Gondolatok a könyvtárban

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, mit jelent egy fotósnak a kihalt város, illetve mennyire kihaltak valójában az utcák.
Vizuál hír

Tragikus adatvesztés történt – A látogatók segítségét kéri az Aba-Novák Galéria

A Leányfalun működő XX. századi és kortárs galéria egy technikai meghibásodás miatt elveszítette kiállításainak dokumentációját.