Vizuál

Plasztikázott műtárgyak

2010.03.03. 13:11
Ajánlom
Új területen hasznosíthatják a tetoválások eltávolítására használt lézersebészeti technikát.

A leginkább a nemkívánatos tetoválások eltávolítása esetén alkalmazott lézertechnika segítségével a jövőben nemcsak a meggondolatlanul tetováltatók bőre, hanem nagyszerű műalkotások, szobrok, festmények is frissebb külsőben pompázhatnak majd. Az áttörésről az Amerikai Kémiai Társaság havilapjában, az Accounts of Chemical Research-ben olvashatjuk két kutató publikációját. A lézeres párologtatásnak nevezett technika lényege, hogy a tetoválás festékanyagát a lézer hőhatása felaprózza, ezeket az apró festékszemcséket pedig már el tudja szállítani a szervezet, így akár mindenféle nyom nélkül eltűntethetők a tetoválások.

Savatore Siano és Renzo Salimbeni rámutatott, hogy a műtárgyak lézeres tisztítása valójában tíz évvel ezelőtt vette kezdetét, amikor ez a fajta a lézeres technika fejlődésnek indult. Az eljárás ilyetén formán történő alkalmazása hatalmas előrelépést jelenthet a világörökség részét képező, pótolhatatlan műkincsek megőrzése terén. Az elméleti alapvetésen túl azonban gyakorlati eredményekről is beszámolnak a kutatók. Így leírják, hogy hogyan sikerült megtisztítaniuk fém- és kőszobrokat, továbbá falfestményeket, köztük olyan remekműveket mint Lorenzo Ghiberti Porta del Paradisóját vagy Donatello Dávidját. A cikkben egyébként beszámolnak azokról a sokat ígérő kísérletekről is, melyek eredményeképpen képesek lesznek víz alatt tisztítani azon felületeteket, melyeket károsodás érne, ha levegőn próbálnák ki rajtuk az eljárást.

Forrás: ScienceDaily

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Partitúra

„Sokszor mentem világgá” - vendégségben Bukta Imrénél

Érzékenység és hitelesség - egyaránt jellemzi Bukta Imre művészetét, és őt magát is. A Partitúra stábja vendégségben járt a művésznél mezőszemerei otthonában, mi is velük tartottunk, virágzó almafák alatt, a kertben beszélgettünk Bukta Imrével.
Vizuál képregény

 KÉP-regény: Az ördög torka

A Fidelio új sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten a japán turistákkal kezdi.
Vizuál gyász

Elhunyt I. M. Pei, a Louvre üvegpiramisának tervezője

A kínai-amerikai építész 102 éves volt. Ő tervezte a Louvre üvegpiramisát és a washingtoni National Gallery of Art épületét is.
Vizuál magazin

Nem szelfi

Nem minden önarckép szelfi, de minden szelfi önarckép.
Vizuál galéria

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.