Vizuál

Pláza: a mindennapok átka vagy áldása?

2015.01.30. 06:58
Ajánlom
Nemcsak a mindennapi vásárlási szokásainkat változtatták meg a plázák, csaknem húsz évvel ezelőtti megjelenésük óta, hanem egy teljesen új szórakozási formát, saját kultúrát és látogatói réteget is létrehoztak. Hatásuk alól pedig még azok sem tudnak kibújni, akik nem plázáznak. KRITIKA

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum kiállítása bemutatja a hazai plázák történetét, azok jellegzetes elemeinek felsorakoztatásával lefesti az ott zajló életet, és többek közt ízelítőt ad a plázalátogatási szokásainkból is. Egy plázakultúráról szóló tanulmány szerint a fizikai tér maga is kultúrateremtő, sőt az életmódunkat is képes meghatározni. Ilyen szempontból érdekes dologra vállalkozik a Plázavilág - A plázák szerepe a mindennapokban című időszaki kiállítás, mely e tér történeti és kritikai vizsgálatába bocsátkozik.

A tárlat erőssége, hogy folyamatosan kérdésfeltevéssel készteti gondolkodásra a látogatókat, akik a legégetőbb problémakörrel mindjárt a kiállítás bejárataként szolgáló mágneskapura biggyesztve szembesülnek: "Szabadok vagyunk a plázában?" Ha igen, akkor ez valódi vagy csak látszólagos szabadság csupán, amely addig tart, amíg meg nem szólal a biztonsági kapu és ott nem terem az őr? Vagy lehet-e egyáltalán szabadságról beszélni egy olyan térben, melyben több ezer, gyakran észre sem vehető kamera figyeli minden lépésünket?

A pláza ajtaja tehát elválasztja a külvilágot a valóságtól - azt átlépve egy teljesen más szabályrendszer szerint működő miliőben találhatjuk magukat. Egy olyan manipulatív közegben, mely művi csillogásával irreális vágyakat ébreszt az emberben, és által, hogy folyamatos fogyasztásra ösztönöz, fokozza bennünk az elégedetlenség érzését. Ahhoz, hogy valamennyire meg tudjuk érteni ennek a világnak a működését, ismernünk kell történetét is: a tárlatból nemcsak a plázák csaknem húsz évvel ezelőtti hazai megjelenését követhetjük nyomon, hanem visszatekinthetünk az amerikai gyökerekre, illetve azt is megtudhatjuk, mi a különbség a plázák és a bevásárlóközpontok között. Megismerhetjük azokat a hazai szereplőket is, akik által a magyar köztudatnak - sőt, a mindennapoknak - is része lett a pláza.

A tárlaton bemutatott ismeretanyag mennyisége nem nagy, viszont annál tartalmasabb, töményebb: a plázák hazai elterjedésének folyamatát, valamint az általuk "megmozgatott" látogatószám ábrázolását grafikonok segítik. Továbbá egy rövid kitérőből azt is megtudhatjuk, milyen szerep jut vidéken ezeknek a kereskedelmi tereknek és hogyan befolyásolják az egész város, vagy régió életét. Ennek nyomán pedig arra a kérdésre is választ kapunk, hogy mitől lehet igazán sikeres egy pláza.

A kiállítótér első részében a plázák szerves részét képező, amerikai típusú gyorsétkezdék is helyet kapnak: a folyosószerű térben elhelyezett asztalokon a legnagyobb étteremláncok termékeinek csomagolásával, dobozokkal és poharakkal találkozhatunk. A gyorsétkezdék által képviselt "nyugati életérzés" mellett nincs helye a hagyományos, nemzeti konyha specialitásainak, így a lángosnak vagy a pacalnak sem.

A kiállítás pontosan rámutat, hogy a pláza általa nyújtott széleskörű szolgáltatásokkal egyfajta városként funkcionál a városban - még térbeli elrendezésében is, hiszen a benne található "sétálóutcákat" padok szegélyezik, kívül pedig parkosított részeket találunk. A vásárlás mellett kiemelt szerep jut a szórakoztatásnak. A kiállítás annak a problémakörnek is külön figyelmet szentel, hogy a plázák megnyitásával a szabadidős közösségi terek új formája jött létre, átalakultak velük a szórakozási szokások is - legfőképp a fiataloké. Nekik ugyanis ez a tevékenység önmagában is programot, kikapcsolódást jelent, és nem kell hozzá feltétlenül még vásárolniuk vagy moziba menniük sem. A kiállítás ezt a kérdést részletesen körüljárja: interaktív táblák segítségével, grafikonokon mutatja be a különböző korosztályok plázázási szokásait, illetve az iskolai szolgálatos diákok által készített videókból azt is megtudhatjuk, hogy pontosan milyen élményeket, érzéseket kapcsolnak a középiskolás gyerekek a plázákhoz.

Annak ellenére, hogy a kiállítási anyag kicsiny térben helyezkedik el, a plázákhoz szervesen kapcsolódó összes fontos elem képviselteti magát, így még a reklám fogalmáról és a vásárlás összetett folyamatáról is képet kaphatunk. Természetesen utóbbi kérdéskörből nem maradhatnak ki a leárazások sem, melynek kapcsán teljesen jogosan merül fel kérdésként, hogy mennyire tekinthető a vevő józan ítélőképességgel bíró egyénnek. De emellett a plázák lehetséges jövőjét is felvázolják benne, külön kitérve az internetes vásárlás elterjedésére, a plázastop jelenségére, illetve többek közt a változó vevői viselkedésre is. (A vasárnapi zárva tartásra nem reflektál a tárlat, hiszen a megnyitó megelőzte az erről való döntést.)

A kiállítás több ponton kínál interaktív bekapcsolódási lehetőséget: a plázákban elhelyezett infópultokhoz hasonló gépen még egy kérdőívet is kitölthetünk, melynek segítségével a saját plázázási szokásainkkal szembesülhetünk. A tárlat erőssége továbbá, hogy nem foglal élesen állást, igyekszik a plázázás mindennapjainkra kifejtett negatív hatásai mellett a pozitívumokat is felmutatni, a jól irányzott kérdésekkel állandó gondolkodásra késztet, a véleményformálást azonban teljes mértékben ránk hagyja.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Jazz/World

Korb Attila, a harsonás-zeneszerző

A Modern Art Orchestra harsonása – a zenekar számos tagjával egyetemben – zeneszerzőként is közreműködik a MAO alkotói műhelyében. Attila már gyermekként egy professzionális nagyzenekari projekt harsonása volt, melynek köszönhetően belföldön és külföldön is építhette koncertrutinját. A húszas évek big band vénáját tanulmányozva a harsonás-zeneszerző több hangszeren játszó művésszé érett, s ennek a zenei utazásnak egy mérföldköve a nemsokára megjelenő Swinging on the Danube című szerzői lemez.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.
Vizuál hír

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál Film

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál Film

Új Dirty Dancing-film készül Jennifer Grey főszereplésével

A Piszkos táncok folytatásába visszatér az eredeti film főszereplőnője - jelentette be Jon Feltheimer, a Lionsgate stúdió vezérigazgatója, megerősítve a már júliusban felröppent híreket.
Vizuál Artmozik éjszakája

Augusztus végén tartják meg az Artmozik éjszakáját

Egyetlen karszalaggal látogathatóak öt budapesti művészmozi vetítései, köztük számos premier előtti film augusztus 28-án estétől másnap hajnalig az Artmozik éjszakáján.