Vizuál

Pocket Volcano a Virág Judit Galériában

2016.03.25. 10:08
Ajánlom
Csató József legújabb, Pocket Volcano című kiállítása az utóbbi egy év munkáiból ad válogatást – megfigyelhetjük, hogy az alkotások technikái milyen változáson mentek keresztül.

A Virág Judit Galériában látható kiállításon szembetűnő változás, hogy az absztrakció az eddigieknél talán még nagyobb teret nyer ezeken a képeken. Csató József fóliás, paletta- és papírdarabos kollázsai, a színek, a füst és a vulkanikus formák "átszivárogtak" a képeibe is, de a barokkos, dús faktúrák ellenére még mindig a szín és a forma játssza a főszerepet.

boldog új

boldog új

A kollázsok mind színben, mind formai megoldásaikban hatást gyakoroltak a kiállításon szereplő képekre, a gomolygó füst, a morajlás, a hamu-, por- és párafelhő, a robbanás előtti állapot vagy az azt megelőző ezeréves csönd mind megtalálhatók a képeken, annak ellenére, hogy maga a vulkán egyiken sem jelenik meg.

magmatictable

magmatictable

A kiállításon a sík és térhatású felületek érdekes összjátéka figyelhető meg, és bár a Pocket Volcano darabjain már nem láthatók a jól ismert fej és végtag nélküli alakok, lehet találkozni a festő egyik védjegyévé vált, két dimenzióban tartott, alaktalan vagy elnyújtott figurákkal. Vibráló színei és gazdag faktúrája, nemcsak esztétikai örömet nyújthat a nézőnek, hanem önkéntelen gondolkodásra késztethetnek a technikai megoldásokkal kapcsolatban.

familypicture

familypicture

Nemtelen, sejtelmes szereplői ezúttal is füstfelhőkbe burkolózva jelennek meg, ebben a 2013-as Vomeronasale című kiállításának hagyatékát lehet felfedezni, ám például a mostani Hamburgi hölgy portrén vagy a Dolgok és nyomok című absztrakcióba hajló "vizuális barangolásain" már egyértelműen kölcsönöz a street art eszköztárából. A Csató-életműre jellemző humor és irónia, a könnyelmű, irrealitásba forduló burleszk elemek finom jelenléte a Pocket Volcanot is fémjelzi.

basaltvase

basaltvase

A tárlat április 13-ig látható a Virág Judit Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Vizuál ludwig múzeum

Szavazzon, hogy a Ludwig múzeumé legyen a legjobb kiállítás díja!

A Global Fine Art Awards (GFAA) 2019 díjra A Permanens Forradalom. Mai ukrán képzőművészet című válogatást jelölték 31 ország további 93 nomináltjával együtt. Január 27-ig a közönség is szavazhat az egyik díjra.