Vizuál

Pocket Volcano a Virág Judit Galériában

2016.03.25. 10:08
Ajánlom
Csató József legújabb, Pocket Volcano című kiállítása az utóbbi egy év munkáiból ad válogatást – megfigyelhetjük, hogy az alkotások technikái milyen változáson mentek keresztül.

A Virág Judit Galériában látható kiállításon szembetűnő változás, hogy az absztrakció az eddigieknél talán még nagyobb teret nyer ezeken a képeken. Csató József fóliás, paletta- és papírdarabos kollázsai, a színek, a füst és a vulkanikus formák "átszivárogtak" a képeibe is, de a barokkos, dús faktúrák ellenére még mindig a szín és a forma játssza a főszerepet.

boldog új

boldog új

A kollázsok mind színben, mind formai megoldásaikban hatást gyakoroltak a kiállításon szereplő képekre, a gomolygó füst, a morajlás, a hamu-, por- és párafelhő, a robbanás előtti állapot vagy az azt megelőző ezeréves csönd mind megtalálhatók a képeken, annak ellenére, hogy maga a vulkán egyiken sem jelenik meg.

magmatictable

magmatictable

A kiállításon a sík és térhatású felületek érdekes összjátéka figyelhető meg, és bár a Pocket Volcano darabjain már nem láthatók a jól ismert fej és végtag nélküli alakok, lehet találkozni a festő egyik védjegyévé vált, két dimenzióban tartott, alaktalan vagy elnyújtott figurákkal. Vibráló színei és gazdag faktúrája, nemcsak esztétikai örömet nyújthat a nézőnek, hanem önkéntelen gondolkodásra késztethetnek a technikai megoldásokkal kapcsolatban.

familypicture

familypicture

Nemtelen, sejtelmes szereplői ezúttal is füstfelhőkbe burkolózva jelennek meg, ebben a 2013-as Vomeronasale című kiállításának hagyatékát lehet felfedezni, ám például a mostani Hamburgi hölgy portrén vagy a Dolgok és nyomok című absztrakcióba hajló "vizuális barangolásain" már egyértelműen kölcsönöz a street art eszköztárából. A Csató-életműre jellemző humor és irónia, a könnyelmű, irrealitásba forduló burleszk elemek finom jelenléte a Pocket Volcanot is fémjelzi.

basaltvase

basaltvase

A tárlat április 13-ig látható a Virág Judit Galériában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.
Vizuál frida kahlo

Válaszolt a mexikói követség a Frida Kahlo-kiállítást ért támadásra

„Frida Kahlo: kommunista, trockista, de mindezek előtt, művész” – szögezi le David Nájera nagykövet a Magyar Időkben megjelent cikkre reagálva. A lapban támadott kiállítást már ez első héten tízezer látogató tekintette meg.
Vizuál british múzeum

Már a Húsvét-szigetekről is támadják a British Museumot

A Húsvét-sziget őslakos közösségei egy egyedülálló moai szobrot szeretnének visszakapni a múzeumtól. A szobrot a britek még 150 éve vitték el a Chile partjaitól 3500 kilométerre lévő szigetről, hogy Viktória királynőnek ajándékozzák.