Vizuál

Pollock monumentális festményei Londonban

2016.04.16. 10:08
Ajánlom
Jackson Pollock legnagyobb festményét, a hat méter széles Mural című alkotást is kiállítják Londonban, a Royal Academy of Arts-ban. Az absztrakt expresszionizmus leghíresebb képviselőinek nagyszabású tárlata ősszel nyílik.

1958 óta nem volt példa hasonló tárlatra a szigetországban; az eseményre Jackson Pollock két legendás alkotását is sikerült kölcsön kérni a brit intézménynek.

Jackson Pollock: Mural (1943)

Jackson Pollock: Mural (1943) (Fotó/Forrás: forrás: WikiArt.org)

Az Iowai Egyetem Művészeti Múzeuma Pollock 1943-as Mural című monumentális képével, míg a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria az amerikai festőművész 1952-es Blue Poles című, ugyancsak méretes munkájával járult hozzá az Abstract Expressionism című tárlathoz.

A több mint hat méter széles Mural, amely Pollock legnagyobb festménye, annak idején Peggy Guggenheim amerikai műgyűjtő és művészetpártoló New York-i házának előcsarnokában lógott - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Ennek az alkotásnak a megszületése fordulópont volt az amerikai képzőművészetben.

A Mural volt az absztrakt expresszionizmus kirobbantója

- mondta David Anfam, a tárlat társkurátora, hozzátéve, hogy akkoriban két év sem telt el az alkotás bemutatása után és a New York-i művészvilágból már mindenki látta a művet. Aztán Pollock 1952-ben megfestette a Blue Poles-t, amelynek megalkotása közben kétségtelenül a Muralra gondolt - fejtette ki a kurátor.

A Mural 1993-ban már járt Londonban, de akkor egy mázréteg borította, amelyet az 1970-es években tettek rá, és amelytől gyakorlatilag barna színű volt. Az alkotást két évvel ezelőtt helyreállították Los Angelesben, aminek köszönhetően "szó szerint újjászületett".

A két Pollock-festmény a Royal Academy of Arts legnagyobb termében lesz kiállítva, a művész csepegtetett képeinek kíséretében. A tárlaton több mint 150 festmény, szobor és fotográfia lesz látható. Pollock mellett Arshile Gorky, Mark Rothko, Willem de Kooning és Clyfford Still munkáit állítják ki.

Kandinszkij úgy kezelte a festékeket, mintha lények lennének

Az orosz festő, az absztrakt festészet egyik megteremtője 1866. december 4-én született. 2015-ös összeállításunkban rá emlékeztünk.

Nagy-Britanniában már korábban is szenteltek tárlatot mások mellett Pollocknak (1999-ben) és Rothkónak (2008) - mindkettőnek a Tate adott otthont -, az amerikai képzőművészeti irányzat egészét felölelő tárlatra 1958 óta nem volt példa a szigetországban.

A kiállítást szeptember 24. és 2017. január 2. között kereshetik fel az érdeklődők. Aztán a tárlat továbbvándorol; a bilbaói Guggenheim Múzeum lesz a következő állomás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Chaplin, az elfeledett zeneszerző zseni

Legtöbb filmjéhez maga komponált zenét, pedig nem tudott kottát olvasni. Egy időben sehova nem ment a hegedűje nélkül, és zeneszerzőként Oscar-díjat is nyert. Chaplin kevéssé ismert arca a muzsikusé.
Klasszikus

Ez a csellóirodalom egyik legszebb versenyműve

Dvořák egyik legszebb művével, a h-moll gordonkaversennyel búcsúzik a Müpa közönségétől a Pannon Filharmonikusok ebben az évadban.
Klasszikus

Fischer Ádám is fellép a Royal Albert Hallban

A holdra szállás 50., Viktória királynő születésének 200., a Proms megalapítója, Henry Wood születésének 150. évfordulójára emlékezik a BBC Proms rendezvénysorozata, amelyen idén először környezetvédelemmel kapcsolatos zeneműveket is műsorra tűztek.
Jazz/World

Női energiáktól pezseg a Jazztavasz

A május 3. és 5. között zajló Jazztavaszon idén három hölgy közvetíti a jazz iránti szenvedélyt – ezúttal basszusgitáron, szaxofonon, illetve énekhanggal.
Klasszikus

Kínába vitte Balázs János Bartók III. zongoraversenyét

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitotta a Csiangszui Nemzetközi Zenei Fesztivál programját a kínai Nankingban Balázs János zongoraművész közreműködésével, Hamar Zsolt vezényletével.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál tűz

Kimentették a Notre-Dame festményeit

Az utolsó festményeket, 15 darab 17. századi képet is átszállították pénteken a tűzvész pusztította párizsi Notre-Dame-ból a Louvre múzeumába, miután a műkincseket és ereklyéket már az elmúlt napokban kimenekítették a katedrálisból.
Vizuál morphoto

KÉP-regény: A Notre-Dame lángjai

Ezt az egészet igazándiból sosem akartam megírni, de most olyan helyzetet teremtett az élet, hogy egyszerűen muszáj! 1992 nyarát Párizsban hédereltem végig egy cimbimmel, és ez megváltoztatta az egész életemet. Előtte ugyanis szerelmes voltam, utána meg már nem. Miközben állítólag Párizs a szerelmesek városa. Hát, nekem sikerült ezt is inverzben lehozni!
Vizuál Cannes 2019

A nagy visszatérők fesztiváljának ígérkezik Cannes

Jim Jarmusch zombifilmjével nyílik a 72. cannes-i fesztivál május 14-én. Visszatér és versenybe száll az Arany Pálmáért Pedro Almodóvar, Ken Loach, Xavier Dolan, Terrence Malick és a Dardenne fivérek is, a zsűri elnöke Alejandro González Inárritu lesz.
Vizuál fényképTár

Róbert bácsi – jótevő vagy csaló?

A nagylelkű adakozót mindenki csak így ismerte Budapesten: Róbert bácsi. A városhoz tartozó egyik jellegzetes figura volt ő. Hogy ki is ő valójában, az már a kortársaknak is komoly fejtörést okozott, sőt rendőrségi nyomozás is volt az ügyben..
Vizuál interjú

Modern rabszolgák, akiket a félelem tart fogva

Maris modern rabszolgaként él napjaink Budapestjén egy családnál, ahol megalázzák, és fizikailag is bántalmazzák. Tuza-Ritter Bernadett másfél évig követte kamerájával az 52 éves asszony mindennapjait, hogy bemutassa, hogyan lehet valakit tíz évig fogva tartani rácsok helyett rettegéssel.