Vizuál

Pollock monumentális festményei Londonban

2016.04.16. 10:08
Ajánlom
Jackson Pollock legnagyobb festményét, a hat méter széles Mural című alkotást is kiállítják Londonban, a Royal Academy of Arts-ban. Az absztrakt expresszionizmus leghíresebb képviselőinek nagyszabású tárlata ősszel nyílik.

1958 óta nem volt példa hasonló tárlatra a szigetországban; az eseményre Jackson Pollock két legendás alkotását is sikerült kölcsön kérni a brit intézménynek.

Jackson Pollock: Mural (1943)

Jackson Pollock: Mural (1943) (Fotó/Forrás: forrás: WikiArt.org)

Az Iowai Egyetem Művészeti Múzeuma Pollock 1943-as Mural című monumentális képével, míg a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria az amerikai festőművész 1952-es Blue Poles című, ugyancsak méretes munkájával járult hozzá az Abstract Expressionism című tárlathoz.

A több mint hat méter széles Mural, amely Pollock legnagyobb festménye, annak idején Peggy Guggenheim amerikai műgyűjtő és művészetpártoló New York-i házának előcsarnokában lógott - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Ennek az alkotásnak a megszületése fordulópont volt az amerikai képzőművészetben.

A Mural volt az absztrakt expresszionizmus kirobbantója

- mondta David Anfam, a tárlat társkurátora, hozzátéve, hogy akkoriban két év sem telt el az alkotás bemutatása után és a New York-i művészvilágból már mindenki látta a művet. Aztán Pollock 1952-ben megfestette a Blue Poles-t, amelynek megalkotása közben kétségtelenül a Muralra gondolt - fejtette ki a kurátor.

A Mural 1993-ban már járt Londonban, de akkor egy mázréteg borította, amelyet az 1970-es években tettek rá, és amelytől gyakorlatilag barna színű volt. Az alkotást két évvel ezelőtt helyreállították Los Angelesben, aminek köszönhetően "szó szerint újjászületett".

A két Pollock-festmény a Royal Academy of Arts legnagyobb termében lesz kiállítva, a művész csepegtetett képeinek kíséretében. A tárlaton több mint 150 festmény, szobor és fotográfia lesz látható. Pollock mellett Arshile Gorky, Mark Rothko, Willem de Kooning és Clyfford Still munkáit állítják ki.

Kandinszkij úgy kezelte a festékeket, mintha lények lennének

Az orosz festő, az absztrakt festészet egyik megteremtője 1866. december 4-én született. 2015-ös összeállításunkban rá emlékeztünk.

Nagy-Britanniában már korábban is szenteltek tárlatot mások mellett Pollocknak (1999-ben) és Rothkónak (2008) - mindkettőnek a Tate adott otthont -, az amerikai képzőművészeti irányzat egészét felölelő tárlatra 1958 óta nem volt példa a szigetországban.

A kiállítást szeptember 24. és 2017. január 2. között kereshetik fel az érdeklődők. Aztán a tárlat továbbvándorol; a bilbaói Guggenheim Múzeum lesz a következő állomás.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Zenés színház

Sonya Yoncheva: „Mernünk kell élni a lehetőségekkel”

Mimì, Violetta, Tosca vagy Médeia – az operairodalom legjelentősebb női szerepeit énekli a világ legnagyobb színpadain, osztatlan sikerrel. Az Opera idei tematikus évadához kapcsolódó Olasz Estély sztárvendége a Maria Callas utódjaként is emlegetett bolgár szoprán, Sonya Yoncheva.
Plusz

Megépítették a hangszereket, amiket Bosch a Gyönyörök kertjén ábrázolt

És kiderült, hogy pokolian szólnak. Nem véletlenül, hiszen az 1500 táján készült triptichon Pokol szárnyán találhatóak.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál oscar

Nincs magyar Oscar-jelölt, a Ruben Brandt és a Susotázs is lemaradt

Fantasztikus siker kapujában állt a magyar animációs film, de sajnos nem sikerült jelölést szereznie.
Vizuál kiállítás

A naiv festő, aki egy szenttől kapta tudását

60 év felett kezdett el festeni, és úgy vált az egyik meghatározó roma művésszé itthon, hogy csak két általánost végzett el. Balázs Jánosnak nem volt könnyű élete, de mindig elfogadta sorsát - egyedül az alkotás érdekelte.
Vizuál Film

Heavy metál partival és mozgó szaunával érkeznek a finn filmek

A finn filmes kultúra legjavába nyerhetünk betekintést február 6. és 10. között, a nyolcadik Finn Filmnapokon  Az idén 15 éves magyarországi Finn Intézet (FinnAgora) díjnyertes dokumentumfilmeket, nagyjáték- és rövidfilmeket hoz el a budapesti Toldi moziba.
Vizuál bécs

Másfél évre bezár a bécsi Freud Múzeum

A népszerű osztrák kiállítóhely egy nagyszabású felújítás miatt már csak február 28-ig látogatható.
Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.