Vizuál

Pollock monumentális festményei Londonban

2016.04.16. 10:08
Ajánlom
Jackson Pollock legnagyobb festményét, a hat méter széles Mural című alkotást is kiállítják Londonban, a Royal Academy of Arts-ban. Az absztrakt expresszionizmus leghíresebb képviselőinek nagyszabású tárlata ősszel nyílik.

1958 óta nem volt példa hasonló tárlatra a szigetországban; az eseményre Jackson Pollock két legendás alkotását is sikerült kölcsön kérni a brit intézménynek.

Jackson Pollock: Mural (1943)

Jackson Pollock: Mural (1943) (Fotó/Forrás: forrás: WikiArt.org)

Az Iowai Egyetem Művészeti Múzeuma Pollock 1943-as Mural című monumentális képével, míg a canberrai Ausztrál Nemzeti Galéria az amerikai festőművész 1952-es Blue Poles című, ugyancsak méretes munkájával járult hozzá az Abstract Expressionism című tárlathoz.

A több mint hat méter széles Mural, amely Pollock legnagyobb festménye, annak idején Peggy Guggenheim amerikai műgyűjtő és művészetpártoló New York-i házának előcsarnokában lógott - írta a The Guardian című brit lap internetes oldala.

Ennek az alkotásnak a megszületése fordulópont volt az amerikai képzőművészetben.

A Mural volt az absztrakt expresszionizmus kirobbantója

- mondta David Anfam, a tárlat társkurátora, hozzátéve, hogy akkoriban két év sem telt el az alkotás bemutatása után és a New York-i művészvilágból már mindenki látta a művet. Aztán Pollock 1952-ben megfestette a Blue Poles-t, amelynek megalkotása közben kétségtelenül a Muralra gondolt - fejtette ki a kurátor.

A Mural 1993-ban már járt Londonban, de akkor egy mázréteg borította, amelyet az 1970-es években tettek rá, és amelytől gyakorlatilag barna színű volt. Az alkotást két évvel ezelőtt helyreállították Los Angelesben, aminek köszönhetően "szó szerint újjászületett".

A két Pollock-festmény a Royal Academy of Arts legnagyobb termében lesz kiállítva, a művész csepegtetett képeinek kíséretében. A tárlaton több mint 150 festmény, szobor és fotográfia lesz látható. Pollock mellett Arshile Gorky, Mark Rothko, Willem de Kooning és Clyfford Still munkáit állítják ki.

Kandinszkij úgy kezelte a festékeket, mintha lények lennének

Az orosz festő, az absztrakt festészet egyik megteremtője 1866. december 4-én született. 2015-ös összeállításunkban rá emlékeztünk.

Nagy-Britanniában már korábban is szenteltek tárlatot mások mellett Pollocknak (1999-ben) és Rothkónak (2008) - mindkettőnek a Tate adott otthont -, az amerikai képzőművészeti irányzat egészét felölelő tárlatra 1958 óta nem volt példa a szigetországban.

A kiállítást szeptember 24. és 2017. január 2. között kereshetik fel az érdeklődők. Aztán a tárlat továbbvándorol; a bilbaói Guggenheim Múzeum lesz a következő állomás.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Esterházy Péter túl fogja élni a könyveket” - Kemény István köszöntője az Esterházy Péter és Gitta Könyvtár megnyitóján

Az Evangélikus Országos Gyűjtemény legújabb ékessége, a mintegy 12 ezer kötetet számláló új könyvtár január 24-től látogatható előzetes regisztráció után. Az avató ünnepségen személyes hangú beszédet mondott Kemény István író is, aki elsőként a Fidelio olvasóival osztotta meg írását.
Klasszikus

A megérinthető zene - Megnyílt a Magyar Zene Háza

Tíz éves tartalmi és műszaki tervezés, majd építkezés után nyílt meg szombaton a Magyar Zene Háza. A zenei beavató intézmény koncertekkel, interaktív kiállítással, zenei kreatív térrel és zenepedagógiai foglakozásokkal várja a nagyközönséget. 
Vizuál

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Színház

Tragikusan fiatalon elhunyt Mokány Csaba színművész

Negyvenhárom éves korában elhunyt Mokány Csaba füleki származású színész, rendező adta hírül a Komáromi Jókai Színház facebook oldala. "Isten veled, Csabi! Emléked megőrizzük!" - búcsúznak tőle kollégái.
Klasszikus

Főszerepben a Barenboim-család

A világhírű zongoraművész-karmester, Daniel Barenboim és hegedűművész fia, Michael ad koncertet január 26-án a Müpában. A műsoron Mozart-szonáták szerepelnek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Manhattani ultra-luxus panoráma Schmied Andi fotóin

Mindannyiunkban ott a vágy, hogy a magasból láthassuk Manhattant, de csak keveseknek adatik meg, hogy ezt a saját nappalijukból tegyék meg. Schmied Andi fotóművész mégis megkísérelte a lehetetlent. Január 27-i tárlatvezetésén személyesen mutatja be munkáit a Trapézban látható kiállításán.
Vizuál ajánló

Ingyenes animációs filmekkel készül a Nemzeti Filmintézet a magyar kultúra napjára

Az ünnepi válogatásban olyan legendás alkotások is szerepelnek, mint Dargay Attila Lúdas Matyija, de különleges rövidfilmek is láthatóak lesznek a FILMIO kínálatában.
Vizuál ajánló

Lenyűgöző tárlat mutatja be Frey Krisztián életművét a Ludwigban

A {Script:Abstract} Frey úr ír címmel nyílt nagyszabású kiállítás a hatvanas évek Iparterv-nemzedékének markáns, mégis alig ismert képviselőjét helyezi új fénytörésbe. A grandiózus tárlat a magyar nonfiguratív festészet egyik legeredetibb alkotójának minden korszakából válogat. 
Vizuál gyász

Elhunyt Breckl János jelmeztervező

A magyar film- és színházvilág megkerülhetetlen alakját 63 éves korában érte a halál.
Vizuál ajánló

Szombat estig szabadon nézhető a Serge Gainsbourg-ról készült életrajzi film

Joann Sfar 2010-es filmje Serge Gainsbourg, a minden ízében rendhagyó és polgárpukkasztó művész, énekes, dalszerző, költő, filmrendező életútját eleveníti fel. A sok-sok zenei betéttel és letagadhatatlanul franciás hangulattal készült alkotás január 22-ig látható a Médiaklikk.hu oldalán.