Vizuál

Pompás parádéval költöztették a fáraók múmiáit Kairóban

2021.04.06. 14:25
Ajánlom
Tizennyolc király és négy királynő költözött át egyik múzeumból egy újonnan épült másikba Kairóban. A múmiákat díszes menet kísérte április 3-án az egyiptomi fővárosban.

Több millió dolláros látványosság kísérte 22 múmia költöztetését az az Egyiptomi Múzeumból az új Egyiptomi Civilizáció Nemzeti Múzeumába április 3-án Kairóban. Az öt kilométeres utat - a Fáraók Aranyparádéját - a legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett tették meg.

GettyImages-1232101149-140550.jpg

A Fáraók Aranyparádéja Kairóban (Fotó/Forrás: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)

A 22 múmia páncélozott járművekben, kronologikus sorrendben követték egymást a 17. századtól időszámításunk előtti 12. századig, II. Seqenenre Taótól IX. Ramszeszig. A költöztetett kincsek között volt Hatshepsut királynő múmiája is.

Miközben a parádét nemzetközi figyelem kísérte, sokan felvetették a fáraók ősi átkának kérdését. A közelmúltban ugyanis több szerencsétlenség is történt az országban: két hete tucatnyi ember halt meg egy vonatszerencsétlenségben Szohágban (Felső-Egyiptom), további 18 ember halálát okozta, hogy Kairóban összeomlott egy épület. Nem beszélve arról, hogy több mint egy héten át blokkolta a Szuezi-csatornát az Ever Given teherszállító hajó.

A múmiák múzeumi kiállítását nem mindenki nézi jó szemmel. Több muszlim vallástudós úgy véli, nem helyes mutogatni őket. 1980-ban az ország autoriter elnöke, Anwar Szadat például bezáratta az Egyiptomi Múzeum királyi termét, mondva, hogy az megszentségteleníti az elhunytakat.

 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Elhunyt Rolla János

A Kossuth-díjas hegedűművész, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének oktatója és korábbi tanszékvezetője hetvenkilenc éves volt – tudatta a szomorú hírt a Zeneakadémia.
Klasszikus

„Micsoda tűz gyúlt benne a színpadon” – Vass Lajos emlékezik Rolla Jánosra

A hetvenkilenc éves korában elhunyt Kossuth-díjas hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar egykori koncertmestere több szállal kötődött az Óbudai Társaskörhöz, ahol legutolsó koncertjét is adta. Emlékét az intézmény igazgatója, Vass Lajos idézte fel.
Vizuál

Elhunyt Andresz Kati

A színházi munkái mellett szinkronszerepeiről is híres színésznőt, akinek különleges hangja számos filmet tett emlékezetessé, hatvannyolc éves korában érte a halál.
Színház

Otthonából üzent Szász Júlia

„Jobban vagyok már, lassan, de biztosan gyógyulgatok” – írta Instagram-bejegyzésében a Nemzeti Színház balesetet szenvedett művésze, aki egyúttal megköszönte az elmúlt hetekben kapott rengeteg támogatást.
Zenés színház

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival érkezik a Pinokkió a Vígszínházba

A padlás óta először dolgozott együtt zenés előadáson a két alkotó. A Keresztes Tamás rendezésében készült produkciót december 9-én és 10-én mutatják be. Az alkotók az eredeti Collodi-regényre támaszkodtak.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Sztalker Óbudán

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal azt eleveníti fel, amikor 1992-ben úgy döntött, besurran az Óbudai hajógyár területére, és megörökíti a csendben rothadozó épületeket. 
Vizuál ajánló

Varázslatos bábanimáció érkezik a mozikba karácsonykor

A cseh-szlovák-magyar koprodukcióban készült Tomi, Polli és a varázsfény című bábanimáció olyan örökzöldekhez hasonlítható, mint a Mirr-Murr, a kandúr vagy a Misi Mókus kalandjai. Cikkünkben elérhető a film első hivatalos előzetese. 
Vizuál hír

Rekordértékű Zsolnay-vázát árvereznek el a Virág Judit Galéria aukcióján

A galéria december 16-i aukcióján 15 millió forintos kikiáltási árról indul egy Zsolnay óriásváza. Az árverésen Boromisza, Czigány, Czóbel, Mednyánszky és Vaszary remekművei is kalapács alá kerül.
Vizuál ajánló

Filmek a valóságról, a művészet erejével – januárban jön a 10. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A jubileumi szemlén a közönség több mint kétszáz vetítésen vehet részt Budapesten, illetve tíz másik nagyvárosban. A legizgalmasabb hazai és nemzetközi dokumentumfilmek mellett az alkotókkal és szakértőkkel is találkozhatunk a fesztivál során. 
Vizuál ajánló

A művészet és az etnográfia termékeny találkozása a Néprajzi Múzeumban

November 30-án megnyílt A kétely felfüggesztése című új, kortárs képzőművészeti kiállítás a Néprajzi Múzeumban. A kiállítótérben a néprajz és a kortárs művészet kérdései, válaszai, képviselői keresztezik egymást.