Vizuál

Pompázatos, egyszerű világ

2011.04.21. 16:55
Ajánlom
A napóleoni hétköznapokba kalauzolja az olvasókat a Corvina Kiadó új kötete.

Martin Drolling Parasztcsalád című festményével toppanunk be az izgalmas intimitások és történelmi mindennapok könyvébe. Az éppen megérkező családfőt kutyája üdvözli, a mezőről tavaszi napsugár dereng, az asztal terítve, az arcokon mosoly. Drolling Napóleon waterlooi vereségének évében, 1815-ben készítette a festményt. Persze nyoma sem látszik a császár bukásának, a vidék túl messze esik a nagypolitikától. A képen szemünk láttára elevenedik meg a Code civil, vagyis a polgári törvénykönyv által kívánatosnak leírt családmodell. A sugárzó arcú asszony fő feladata az anyaság, és az ízletes étel asztalra tétele. A férj jó kedéllyel dolgozik a boldogulásért, a gyerekek ámulattal fogadják a munkája végeztével hazaérkező férfit. A Code civil a forradalom vívmányait ötvözi a régi kor hagyományaival. A könyv átböngészése után megbizonyosodhatunk felőle, hogy így fest a magánélet, ilyen elegyet alkotnak a mindennapok Napóleon korában.

A Corvina Kiadó Mindennapi történelem sorozatában megjelent kötet sokszínű, érvényes képet fest a 19. század első évtizedének Franciaországáról. Az első fejezetben a családi élet kulisszái mögé kukkanthatunk be, sőt a lakosság erkölcseiről is megtudunk egyet-mást. Az illedelmes franciák ezután hellyel kínálnak lakásukban, kitárják előttünk ruhásszekrényüket, végül pedig kávézni, fagylaltozni hívnak egy kellemes étterembe. A kötet erőssége a változatos, remek szemmel válogatott képanyag. Akvarellek, metszetek, rajzok, korabeli bútorok és használati tárgyak fotói segítenek abban, hogy elvesszünk a koszos párizsi utcák forgatagában. Louis Léopold Boilly társasági jelenetei, Jean-Charles Tardieu mozgalmas utcarészletei, Drolling vidéki életképei, Jean-Francois Bosio szalon-festményei vezetik tekintetünket.

A kép ugyanis gyakran többet mond a kísérő szövegnél. Egy metszetről olvassuk le a jó anya attribútumait. Az ideális asszony eszerint szelíd és naphosszat a kanapén ücsörög, hiszen odaszögezik karán lógó gyermekei. A rossz anya - mutat rá az ábrázolás - kacér nő. Öltözéke divatos, ő maga szenvedélyes művészetrajongó, és ha színházba indulhat, már meg sem hallja az utódok veszekedését. Kötelességszerű kéjelgő, rutinból szeretőt tart, akinek a megölése rajtakapás esetén a Code civil szerint vétségnek sem számít. Metszetek mutatják meg a házassági szerződés hitelesítését, meg a harcban elesett katonák özvegyeinek kétségbeesett temetőjárását is.

De vissza a lagzihoz! Ahogy Töpffer Falusi esküvő című képén jól látszik, a lakodalom igazi ünnep, kiváló alkalom a mulatozásra. A festményen a templom felől érkező násznépet jó kedélyű flótás vezeti a vacsora helyszíne felé, a dalos kedvű tömeg útját csaholó kutyák kísérik. Az emberek ünnepélyeken, bálokon, vásárokon, istentiszteleteken ismerkedtek. A sorok és a képek teljes társadalmi tablót rajzolnak fel. Földművesek, polgárok, katonák, arisztokraták, inasok és prostituáltak életét és erkölcseit ismerjük meg az első fejezetből. 

A második rész az otthonoké. Drolling festménye faragott bútorokkal, pianínóval felszerelt, kecses vázákban és festményekben dúskáló, pompás polgári lakásba kísér. Könnyen felismerhető az antik művészet hatása, valamint az egyenes vonalú, tiszta szerkezet iránti vonzalom. A falakra nem ritkán fegyvereket, hadi jelvényeket aggatnak. A militáns szellem, a császár ízlése és mentalitása egészen az enteriőrökig ér. A lakások kevés komforttal bírnak. Erről magunk is meggyőződhetünk a vizet hordó cselédek, a gyertya-világította lámpaernyőknél olvasó ifjú arisztokraták láttán.

Párizsban akkortájt a rövid, hullámos, loknis haj a divat. A parókaárusok álla felkopik, gyors karriert csinálnak viszont a frizurakészítők, akik fodrászati katalógus híján Napóleon frissen rablott antik szobrairól veszik a mintát. A rizspornak leáldozott, egekbe szökik azonban a különféle hajfestékek ázsiója. Az arisztokrata nők, ha fürdőkádat nem is, mogyoróbarna fürtöket mindenképpen remélhettek. A gloire-ral hintett császárság korában az evés is művészet, a torkoskodó pedig ínyenc. Drasztikusan növekszik a húsfogyasztás, megjelennek az első konzervek és elindul a gasztronómiai kritika műfaja is. Mire végigérünk a könyv ígérte mindennapok menüjén, számunkra is otthonosabb, belakhatóbb lesz ez a letűntnek hitt, pompázatos és mégis egyszerű világ. 

Dänzer-Kantof, Boris: Magánélet Napóleon korában (Corvina Kiadó 2011, 80 oldal, 1690 Ft)

 

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

Szfinxek és obeliszkek városa: egyiptománia és szabadkőművesség Budapesten

Van egy mondás, amely szerint Rómában ma több obeliszk áll, mint Karnakban, az ókori egyiptomiak egyik fő vallási központjában. Talán sokak számára meglepő lehet, hogy Budapesten is többet tudnánk összeszámolni egy városi séta alkalmával.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Vizuál ajánló

Csendes áramlat

Idén lenne 85 éves Nagy B. István Munkácsy-díjas festőművész, akinek tiszteletére Csendes áramlat címmel rendezett emlékkiállítást a Pesti Vigadó galériája.
Vizuál banksy

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.
Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.