Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

2019.01.14. 09:30
Ajánlom
Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.

A Mona Lisa nemcsak művészettörténeti szempontból különleges: Leonardo művéről kapta a nevét egy, a múzeumlátogatók és a kísértettörténetek kedvelői körében is nagy népszerűségnek örvendő jelenség.

Mona Lisa-hatásnak nevezik, azt az optikai illúziót, amikor egy portré tekintete követi a szemlélőjét, például egy múzeumlátogatót, aki átsétál a teremben. 

„Érdekes módon nem kell pont szemben állnunk a képpel ahhoz, hogy úgy tűnjön, épp ránk néz, a dolog akkor működik, ha a festményen szereplő portré egyenesen a festőre vagy a fotósra előre tekint” – írja tanulmányában Sebastian Loth, a németországi Bielefeld Egyetem Cluster of Excellence Cognitive Interaction Technology (CITEC) kognitív tudományos kutatója. „Ez a hatás akkor is működik, ha a festménytől jobbra, balra, vagy különböző távolságra állunk. Az a határozott érzés, hogy figyelnek, hogy valaki néz, ez a Mona Lisa-hatás.”

Mona_Lisa-233000.jpg

Leonardo da Vinci: Mona Lisa

Ironikus módon azonban épp ennek a festménynek az esetében még soha nem vizsgálták, hogy működik-e a hatás, és szintén ironikus módon Loth és kollégája, Gernot Horstmann a Perceptionben publikált tanulmánya szerint épp ennek a festménynek az esetében nem is működik.  

Az optikai illúziót a művészek a árnyékok és a fény bonyolult kölcsönhatásával érik el. Mivel a vászon lapos, a festmény mélysége nem változik, csak úgy tűnik. Ez az oka annak, hogy egyesek szerint a Mona Lisa oldalról nézve szkeptikusan oldalra tekint, szemből pedig elmélázó a tekintete. Az új kutatás szerint a kép, amelyről a nevét kapta a hatás, valójában nem is produkálja azt. 

„A hatás kétségkívül létezik és bizonyítható is” – állítja Loth. – „De számos műalkotás közül épp a Mona Lisánál nem tapasztaltuk.”

Horstmann és Loth 24 tesztalanynak mutatták meg a Mona Lisa képét, illetve a portrét különböző képkivágásban egy számítógép képernyőjén, hogy eldöntsék, hova is néz a hölgy. „Az érzékelésünket nagy mértékben befolyásolja a meggyőződésünk” – nyilatkozta Loth. – „Az olyan kérdésekkel kapcsolatos megítélésünk, mint a Mona Lisa tekintete, eredendően hibás, így a kutatócsoport „nem kérdezhette meg egyszerűen a résztvevőket, mi a benyomásuk.”

Így ő és Horstmann azt kérték a résztvevőktől, hogy határozzák meg egy skálán, hova esik a portré tekintete. A kutatók a skálát különböző távolságra helyezték el a monitortól, illetve a festmény 15 különböző nagyítását (egyes tesztalanyok az egész fejet, néhányan azonban csak a szemeket látták) használták a kísérletben, így a modell arckifejezése nem befolyásolta az érzékelésüket.

A kutatók kétezernél is több értékelést gyűjtöttek össze, ezek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a Mona Lisa soha nem tekint közvetlenül a nézőre, inkább kissé jobbra néz.

„Egészen pontosan a nézés szöge átlagosan 15,4 fok volt” – számolt be Horstmann. „Így világossá vált, hogy a Mona Lisa-hatás elnevezés helytelen.”

(via Atlas Obscura, Perception, Mental Floss)

Amikor Picassót és Apollinaire-t letartóztatták a Mona Lisa elrablásáért

Kapcsolódó

Amikor Picassót és Apollinaire-t letartóztatták a Mona Lisa elrablásáért

A festményt elrablása csak még híresebbé tette, a Louvre biztonsága a bűntény miatt viszont köznevetség tárgya lett. A kétségbeesett rendőrök a modern művészekben látták a legnagyobb veszélyt, míg az igazi tettes nemzeti hős lett Olaszországban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jön az Üvegcipő, az Apák és fiúk, Spiró György Kádár-darabja - Évadot zárt a Katona

Kilenc bemutatóval készül a 2021/2022-es évadra a fővárosi Katona József Színház, amelynek társulata két új taggal bővül ősztől. Az idei szezon utolsó új online előadásaként a Mennyekbe vágtató prolibuszt mutatják be június 22-én.
Színház

Öt új bemutató lesz idén Gyulán

A Gyulai Várszínházban az elmúlt években láthatóan egyre nagyobb figyelmet fordítanak a saját bemutató előadásokra, még ha többnyire, szükségszerűen, más színházakkal koprodukcióban is hozzák létre azokat. Ráadásul minden évben kortárs magyar szerzők műveiből készült ősbemutatót, sőt ősbemutatókat is tartanak. Idén öt új bemutatóval várják a nézőket, és közülük három lesz ősbemutató.
Zenés színház

Figaro3 – Mozart, Rossini, Milhaud operái és a családállítás

Figaro3 címmel különleges színházi élményt ígérő produkciót mutat ben az Opera, Dömötör András rendezésében. A bemutatót június 26-án tartják az Eiffel Műhelyházban, és ezzel párhuzamosan élő közvetítés formájában az Opera Otthonra sorozatban.
Színház

Ian McKellen újra Hamletet játszik

A biztonságos távolságtartást figyelembe véve kezdik el játszani Sean Mathias rendezését június 21-én, melynek címszerepét Ian McKellen játssza.
Klasszikus

Bogányi Gergely szólójával tér vissza a Müpa színpadára a MÁV Szimfonikus Zenekar

Június 24-én Ligeti András vezényletével a MÁV Szimfonikus Zenekar Bartók, Schumann és Csajkovszkij műveit tolmácsolja, a zeneszerző és zongoravirtuóz Bogányi Gergely szólójával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A nagy Gambrinus-nyomozás – 10 érdekesség az újjászületett biedermeier portréról

Hogyan vészelte át az elmúlt évszázadokat, és ki volt az alkotója annak a 19. századi festménynek, amely a sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázolja? A különleges alkotás is látható lesz június 26-án, a Múzeumok Éjszakáján a Dreher Sörmúzeumban.
Vizuál hír

Együtt lesz látható a koronázási palásttal egy korábban levágott töredéke

A 11. századból származó koronázási palást kisméretű részletét a BÁV centenáriumi aukcióján vásárolta meg a Nemzeti Múzeum 21,25 millió forintért.
Vizuál podcast

Írjuk újra a magyar vígjátékot – Lakos Nóra filmrendező a Fülbemászóban

A Legjobb játékfilm és a Legjobb elsőfilm kategóriában is jelölt a HAB a Magyar Mozgókép-díjra, amit a magyar film új ünnepén, a Magyar Mozgókép Fesztiválon adnak át. Lakos Nóra rendezővel a minőségi vígjátékokról, az irodalmi adaptációkról és a fesztivál gyerekprogramjairól beszélgettünk.
Vizuál ajánló

Térügyek - A tér világlása

Június 27-ig látható a Ludwig Múzeumban a Térügyek című tárlat, amelynek online kiterjesztése, A tér világlása (Spatial Affairs. Worlding) továbbra is elérhető az interneten. 
Vizuál ajánló

Ilyen az égbolt szerte a nagyvilágban

A nyári napforduló alkalmából világszerte élő videón keresztül közvetítik az égboltot a Getty Research Center you tube csatornáján. A 24 órán át tartó különleges művészeti eseményt Yoko Ono inspirálta, magyar résztvevője az Artpool Művészetkutató Központ.