Vizuál

Porcelán a tenger mélyéről

2012.05.08. 08:14
Ajánlom
Június 8-ig lehet látni a Dr. Zelnik István Magángyűjteményéből összeállított Cà Mau: Egy hajótörés porcelánjai című kiállítást. A Délkelet-Ázsiai Aranymúzeum tulajdonosa most majdnem háromszáz évig elveszettnek hitt tárgyakat mutat be.

Valamikor 1723-35 között az egykori Batáviában (ma Jakarta, Indonézia) hiába várakoztak azok a holland megrendelők, akik Pan Tingcai kantoni kereskedőn keresztül rendelték meg egzotikus áruikat. A dél-vietnami Cà Mau-foktól nem messze a hajó fedélzetén tűz ütött ki, és ez pár év híján háromszáz esztendőnyi késedelmet okozott a rakomány célba jutásában. A következő hír a hajóról 1998 júniusában jelent meg egy vietnami újságban, az európai megrendelők, illetve az egykori potenciális vevők kései utódai pedig 2007-ben láthatták először a távoli földrészen számukra gyártott, varázslatos mesevilágot idéző porcelántárgyakat. Ők jól jártak.

A több mint harminc méter mély hullámsírban fekvő hajót két vietnami halászember találta meg, akik felfedezésüket követően hal helyett porcelánokkal kezdtek kereskedni. Amint a hivatalos szervek is tudomást szereztek az elsüllyedt rakományról, azonnal megindult a leletmentés, melyet az első önálló vietnami vízi régészeti feltárás követett dr. Nguyễn Đình Chiến, a hanoi Nemzeti Történeti Múzeum főkurátora vezetésével.

A körülbelül 23 méter hosszú és nyolc méter széles hajóról mintegy 130 ezer tárgyat sikerült felszínre hozni. A kereskedelmi forgalomra szánt porcelánok és kerámiák mellett megtalálták az egykori legénység tagjainak személyes tárgyait is - csonttűket, lámpákat, lakatokat a hozzájuk tartozó kulcsokkal, talizmánt, pecsétet, tust, feliratos táblákat és ruhákat, továbbá Kangxi császár uralkodási éveiből (1723-1735) származó pénzeket is.

A leletek túlnyomó többségét jelentő rakományt különböző kínai porcelán- és kerámiaműhelyek termékei alkották. A porcelánokat a Jiangxi tartománybeli Jingdezhen és a Fujian tartománybeli Dehua, a kőcserepeket pedig a dél-kínai Guangzhou műhelyei gyártották. A szállítmány meghatározó része az európai piacra, kisebb része muzulmán és délkelet-ázsiai kínai kolóniák, illetve más délkelet-ázsiai közösségek számára készült.

Muzulmán vevőknek készültek a majom alakú edények és a kék-fehér festésű úgynevezett kendik (csőrös kiöntők) és kancsók. A délkelet-ázsiai kínai kolóniák magas szintű elvárásait teljesítették a rakományban található ecsettartók, kanalak, ólommázas edények, füstölők, szeladonmázas tárgyak és a bravúros technológiával gyártott, máz alatti kék és vörös festéssel készült vázák. Délkelet-ázsiai vevők számára készültek az egymásba rakható kozmetikai dobozkák, amelyek Európában is kedveltté váltak, valamint a kisméretű kerek, fedeles edénykék. Szinte bárhol gazdára találhattak az ember, állat és hajó alakú szobrocskák.

A Cà Mau hajóroncsról előkerült tárgyak értékes információkkal szolgálnak a Tengeri selyemút néven ismertté vált tengeri kereskedelmi rendszer tanulmányozásához, illetve az olyan, eddig nem ismert tárgytípusok, mint például a majom alakú edény, a máz alatti kék-fehér, máz feletti színes festésű teáskannák, a tájképes kancsók újabb adalékul szolgálnak a történelem globális kirakós játékához. A Zelnik-féle Cà Mau gyűjtemény, melyben szinte minden tárgytípus képviselve van, nemcsak a hajó teljes leletegyütteséről ad átfogó képet, de a rakomány tárgyain keresztül földrészek és kultúrák találkozására is fényt vet.

Zelnik István múzeumáról a megnyitó alkalmából beszámoltunk, itt lehet elolvasni, hogy mit láttunk.

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

„És tudod, ő Tóbiás” - mozikban a Tobi színei 

Bakony Alexa személyes, őszinte és rendkívül érzékeny dokumentumfilmje a család megtartó erejéről mesél. Középpontjában a 16 éves transznemű Tobi és támogató édesanyja, Éva kapcsolata áll, de a történet messze túlfeszíti a ráhúzott LMBTQ-perspektívát. Lebilincselő felnövéstörténetet látunk.
Könyv

Nem a kutya a hibás - Esterházy Miklós és Kovács Dóra a Lírástudók vendégei

A könyvesboltok újdonságai között segít eligazodni a Líra Könyv és a Fidelio irodalmi podcastja. A friss könyvajánlókat és tartalmas beszélgetéseket kínáló műsor házigazdája Szabó T. Anna, az adás vendége Esterházy Miklós és Kovács Dóra, akik Az új kutyád című kötetükről mesélnek.
Klasszikus

„Minél kevesebb szó hangzik el egy próbán, az annál eredményesebb”

Két fiatal zongoraművész, Balog Alexandra és Berecz Mihály lép fel a dörgicsei Landhausban, a Klassz a pARTon fesztiválon. A július 22-i koncert előtt arról kérdeztük őket, milyen együtt játszani, számít-e, hogy egy generációból valók, a közös iskola, és van-e missziója a klasszikus zenének.
Klasszikus

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Zenés színház

"Science fictionszerű fantáziatúra" – Dömötör András a Figaro³ című előadásról

Tematikus évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház A Francia Múzsa Szezonja címmel, amelynek záró darabja a Beaumarchais Figaro-trilógiájának (A sevillai borbély, a Figaro házassága és A bűnös anya) operaváltozataiból készült, Figaro³ című előadás. A produkció rendezőjét, Dömötör Andrást kérdeztük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Vizuál premier

Szarajevóban és Velencében is versenyez magyar film 

Grosan Cristina A legjobb dolgokon bőgni kell című filmjének a 27. Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramjában, Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című első nagyjátékfilmjének a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Critics' Week programjában tartják a világpremierjét. 
Vizuál kiállítás

Jancsó Miklós acélbörtönben, Barcsay Jenő vaskarikában - Féner Tamás új portréi

Rendhagyó virtuális tárlatra invitál Féner Tamás fotóművész. A 34 új portré mellett történetek, anekdoták érzékeltetik a fotós és képein szereplők kapcsolatát: között lelkészt, szerzetest, rabbit, szociológust, történészt, írót, költőt, zeneszerzőt és bírót is találunk. 
Vizuál evolúció

A nemzetközi filmkritikusok nagy elismeréssel írnak az Evolúcióról

A tavalyi Oscar-jelölés után újra az amerikai szakma radarján Mundruczó Kornél rendező és Wéber Kata forgatókönyvíró. Világszerte felfigyeltek, és elismerő kritikák méltatják a Cannes-ban bemutatott Evolúciót.
Vizuál hír

Tablókon Mészöly Miklós élete

A 100 éve született Mészöly Miklós halálának 20. évfordulója alkalmából, az író életművéhez kapcsolódó szabadtéri kiállítás nyílt Budapesten.