Vizuál

Pót-Woody Allen

2016.11.10. 09:46
Ajánlom
Woody Allen új filmjében nemcsak az autók és a partik, de a színésznők körme is korhű, épp csak a film hiányzik a moziból.

„Csak a régmúlt érzések árnyképei” - Hipolito, az Amelie bukott költőjének szavai jutottak eszünkbe Woody Allen legutóbbi filmje, a Cafe Society-nek kapcsán. Az író-rendező a negyvenes évek filmjei után vágyódik, mi pedig az ő korai alkotásai után.

A harmincas-negyvenes években játszódó Cafe Society-ben megvan minden jól ismert "Woody Allen"-es elem: szerencsétlen, önbizalom hiányos főhős – ez jó ideje már nem a rendező maga, hanem egy afféle pót-Allen – a bronxi gyermekkor, abszurd, de vicces család, kurva, filmek, hírességek, zsidóság és a halál kérdései, gengszterek, természetesen New York, egy lehetetlen szerelmi szál és a szokásos sztárparádé, de valahogy nem akar összeállni az egész.

A színésznők körömlakkjáig tökéletes külsőségek kellemes nosztalgiába ringatják a nézőt, aki így szinte el is feledkezik a történet hiányáról.

A film végig megmarad a felszínen ezekkel a súlytalan semmiségekkel, anélkül, hogy bármilyen kérdésbe mélyebb beleásná magát, ahogyan a címben szereplő kávéházi csevegés is. A szövegben felbukkanó, ismerős mondatokról nem lehet eldönteni, hogy idézetek a rendező egy korábbi filmjéből, vagy ennyire jellegzetes és egységes Allen stílusa.

Blake Lively és Jesse Eisenberg

Blake Lively és Jesse Eisenberg (Fotó/Forrás: Port.hu)

Hiányzik belőle valami: az a szikra, amitől az egész működik.

 Olyan, mint hősünk Bobby tökéletes felesége, a Blake Lively alakította Veronica. A gyönyörű nő, akivel azonos az ízlése, aki rajong érte és gyereket szül neki, a fiú mégsem belé, hanem korábbi barátnőjébe, Vonnie-ba (Kristen Stewart) szerelmes. Allen munkásságának rajongói is ezzel az édesbús nosztalgiával gondolnak az Annie Hallra, a Manhattanra, a Hannah és nővéreire, a Kasszandra álmára és a Match Pointra, sőt, néha a Szerelem és halálra és a Fogd a pénzt és fussra is... Mi lett volna ha. ..?

A Cafe Society főhőse Bobby (Jesse Eisenberg) Hollywoodba vágyik, ahol nagybátyja (Steve Carell) menő filmes nagykutya.

(A nagybácsi szerepe Bruce Willistől került a komikushoz, miután a stáb képtelen volt vele együtt dolgozni és Allen kirúgta a produkcióból.) A szegény rokon kikönyörög magának egy lóti-futi munkát közben pedig beleszeret a nagybácsi titkárnőjébe, Vonnnie-ba, akinek a gondjaira bízták. A lánynak természetesen van barátja, mint kiderül nem is akárki. Szerelmi bánata közben Bobby remek kapcsolatokra tesz szert a filmes szakmában, ezeket New Yorkba hazatérve egy mulató vezetőjeként tudja kamatoztatni. Vonnie-t azonban nem tudja elfelejteni.

Kristen Steward és Steve Carell

Kristen Steward és Steve Carell (Fotó/Forrás: Port.hu)

A nyolcvanas éveiben járó író-rendező óraműszerűen évente érkező filmjei a sztárparádé ellenére egyre kevesebb alkalommal váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Mindent elmond, hogy a Colin Firth és Emma Stone főszereplésével készült Káprázatos holdvilágnak még a létezéséről is megfeledkezett a nézők többsége – amiben valószínűleg az alkotók egy részének vágyait teljesítette be. 

De a tavalyi Abszurd alak épp úgy a feledés homályába veszett.

Amikor azonban lemondanánk Woody Allenről, akkor előrukkol valami olyannal, mint a Blue Jasmine és egyértelművé teszi, hogy nem lehet őt leírni. Így a mostani szösszenettel egyetlen dolgot tehetünk: reménykedve továbblépünk, hátha jövőre érkezik a következő Éjfélkor Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál forbes

Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője

A Forbes magazin 2018-as listája szerint Angelina Jolie, Jennifer Anniston és Jennifer Lawrence is a legjobban kereső színésznők között vannak.
Vizuál Film

Kalapács alá kerül a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban. A poszterért annyit kell fizetni, amennyi egy kisebb vidéki lakás ára.
Vizuál mesterségek ünnepe

Mesés mesterségek őrzői

Augusztus 17-20. között 32. alkalommal rendezik meg a Mesterségek Ünnepét a Budai Várban, ahol nyolc ország, köztük Irán népművészei is bemutatkoznak. Rubovszky Éva, az iráni programok szervezője mesélt lapunknak a több ezer éves perzsa civilizációról és annak tárgyi kultúrájáról.
Vizuál Ostrom

Magyar alkotó filmje is esélyes a Diák Oscarra

Kovács István Ostrom című diplomafilmje a nemzetközi fikciós rövidfilm kategóriában jutott be a jelöltek közé.
Vizuál street art

24 óra alatt eltűnt a legújabb utcai Banksy-mű

Az egyik legismertebb kortárs művész minden munkájának feltűnése eseményszámba megy. Ilyen hamar viszont ritkán tűnnek el alkotásai.