Vizuál

Pót-Woody Allen

2016.11.10. 09:46
Ajánlom
Woody Allen új filmjében nemcsak az autók és a partik, de a színésznők körme is korhű, épp csak a film hiányzik a moziból.

„Csak a régmúlt érzések árnyképei” - Hipolito, az Amelie bukott költőjének szavai jutottak eszünkbe Woody Allen legutóbbi filmje, a Cafe Society-nek kapcsán. Az író-rendező a negyvenes évek filmjei után vágyódik, mi pedig az ő korai alkotásai után.

A harmincas-negyvenes években játszódó Cafe Society-ben megvan minden jól ismert "Woody Allen"-es elem: szerencsétlen, önbizalom hiányos főhős – ez jó ideje már nem a rendező maga, hanem egy afféle pót-Allen – a bronxi gyermekkor, abszurd, de vicces család, kurva, filmek, hírességek, zsidóság és a halál kérdései, gengszterek, természetesen New York, egy lehetetlen szerelmi szál és a szokásos sztárparádé, de valahogy nem akar összeállni az egész.

A színésznők körömlakkjáig tökéletes külsőségek kellemes nosztalgiába ringatják a nézőt, aki így szinte el is feledkezik a történet hiányáról.

A film végig megmarad a felszínen ezekkel a súlytalan semmiségekkel, anélkül, hogy bármilyen kérdésbe mélyebb beleásná magát, ahogyan a címben szereplő kávéházi csevegés is. A szövegben felbukkanó, ismerős mondatokról nem lehet eldönteni, hogy idézetek a rendező egy korábbi filmjéből, vagy ennyire jellegzetes és egységes Allen stílusa.

Blake Lively és Jesse Eisenberg

Blake Lively és Jesse Eisenberg (Fotó/Forrás: Port.hu)

Hiányzik belőle valami: az a szikra, amitől az egész működik.

 Olyan, mint hősünk Bobby tökéletes felesége, a Blake Lively alakította Veronica. A gyönyörű nő, akivel azonos az ízlése, aki rajong érte és gyereket szül neki, a fiú mégsem belé, hanem korábbi barátnőjébe, Vonnie-ba (Kristen Stewart) szerelmes. Allen munkásságának rajongói is ezzel az édesbús nosztalgiával gondolnak az Annie Hallra, a Manhattanra, a Hannah és nővéreire, a Kasszandra álmára és a Match Pointra, sőt, néha a Szerelem és halálra és a Fogd a pénzt és fussra is... Mi lett volna ha. ..?

A Cafe Society főhőse Bobby (Jesse Eisenberg) Hollywoodba vágyik, ahol nagybátyja (Steve Carell) menő filmes nagykutya.

(A nagybácsi szerepe Bruce Willistől került a komikushoz, miután a stáb képtelen volt vele együtt dolgozni és Allen kirúgta a produkcióból.) A szegény rokon kikönyörög magának egy lóti-futi munkát közben pedig beleszeret a nagybácsi titkárnőjébe, Vonnnie-ba, akinek a gondjaira bízták. A lánynak természetesen van barátja, mint kiderül nem is akárki. Szerelmi bánata közben Bobby remek kapcsolatokra tesz szert a filmes szakmában, ezeket New Yorkba hazatérve egy mulató vezetőjeként tudja kamatoztatni. Vonnie-t azonban nem tudja elfelejteni.

Kristen Steward és Steve Carell

Kristen Steward és Steve Carell (Fotó/Forrás: Port.hu)

A nyolcvanas éveiben járó író-rendező óraműszerűen évente érkező filmjei a sztárparádé ellenére egyre kevesebb alkalommal váltják be a hozzájuk fűzött reményeket. Mindent elmond, hogy a Colin Firth és Emma Stone főszereplésével készült Káprázatos holdvilágnak még a létezéséről is megfeledkezett a nézők többsége – amiben valószínűleg az alkotók egy részének vágyait teljesítette be. 

De a tavalyi Abszurd alak épp úgy a feledés homályába veszett.

Amikor azonban lemondanánk Woody Allenről, akkor előrukkol valami olyannal, mint a Blue Jasmine és egyértelművé teszi, hogy nem lehet őt leírni. Így a mostani szösszenettel egyetlen dolgot tehetünk: reménykedve továbblépünk, hátha jövőre érkezik a következő Éjfélkor Párizsban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

A 94 éves Kurtág György Mozartot játszik – VIDEÓ

Feleségének, Mártának tett ígéretét teljesíti be azzal, hogy február 19-én előadja Mozart F-dúr szonátáját a BMC-ben.
Zenés színház

Az operavilág Angelina Jolie-ja az Erkel Színház színpadán

Először lép fel Magyarországon a világhírű grúz szoprán 2020. február 22-én, az Opera ünnepi műsorának sztárvendégeként. Az est programjában, amely több műrészlettel is utal az intézmény aktuális Keresztény Évadának tematikájára, az Opera együttesei és szólistái is közreműködnek.
Klasszikus

Zaklatási botrány rázza meg a finn Sibelius Akadémiát

Egy finn lap szerint a helsinki zeneművészeti akadémia működéséhez tartozik a szexuális zaklatás és a növendékek megalázása.
Klasszikus

Az univerzum titkát tárja fel a Pannon Filharmonikusok

A pécsi zenekar Müpában adott sorozatának negyedik koncertjén Kelemen Barnabás egy finn csemegét játszik, majd csillagközi utazásra csábít Bogányi Tibor vezető karmesterrel március 6-án.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

A végzet asszonya élete végéig díva maradt

A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.
Vizuál sixtus-kápolna

Egyetlen hétre visszatérnek a Sixtus-kápolnába Raffaello falikárpitjai

Évszázadok után ismét együtt láthatóak a sorozat darabjai a Sixtus-kápolnában. A kárpitokat Raffaello tervezte X. Leó pápa megbízásából a pápai magánkápolnába. A különleges kiállítással ünneplik a reneszánsz festőművész és építész halálának 500. évfordulóját a Vatikáni Múzeumok.
Vizuál oszk

Száz évvel ezelőtti bálok titokzatos kincsei

Az Országos Széchényi Könyvtár a legnagyobb magyar közgyűjteményként ritkán megtekinthető és sokszor első látásra meglepő kincsek egész sorát őrzi. Ezekből válogatva mutatunk be minden hónapban egy-egy olyan ereklyét, kuriózumot, amelyeket eddig alkalmanként, vagy egyáltalán nem láthatott a magyar közönség.
Vizuál interjú

Filmzenét írt hat óra alatt, nyert – interjú Hodován Milánnal

A Zeneakadémia hallgatója huszonegy évesen hozta el a legjobb filmzenéért járó díjat az Eindhoveni Film­fesztivál 48 Hour Film Project versenyéről decemberben. Hodován Milánnal beszélgettem. A FIGARO MAGAZIN CIKKE.
Vizuál ajánló

Az azeri tájak festői világába invitálnak az Azerbajdzsáni Filmnapok

A fiatal azerbajdzsáni rendezők új hullámának alkotásaiból válogat az Azerbajdzsáni Filmnapok, amelyen hét alkotás látható február 18. és 22. között három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pécsen.