Vizuál

Pöttöm ejtőernyőslány Kolodko új szobra

2020.03.08. 13:20
Ajánlom
Szenes Hanna szobrának tervét a szemfülesebbek már felfedezhették Kolodko Mihály műtermében forgatott videónkon is.
PikiWiki_Israel_7708_Hannah_Senesh-131023.jpg

Szenes Hanna 1937-38-ban Budapesten (Fotó/Forrás: wikipedia)

A miniszobrok alkotója a Hosszúlépéssel összefogva egy kevésbé ismert hős, a mindössze 23 évesen kivégzett Szenes Hanna miniszobrát helyezte el a stílusosan az erzsébetvárosi Szenes Hanna parkban. 

Szenes (Anikó) Hanna 1921-ben született asszimilálódott zsidó családban, írónak, költőnek készült, 1939-ben azonban, kitűnő érettségije ellenére sem kerülhetett be az egyetemre. Ezt követően emigrált Magyarországról az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Egy mezőgazdasági iskola elvégzése után egy kibucban élt és dolgozott, de közben sem hagyott fel a versírással.

Látva a II. világháború borzalmait,

1943-ban a lány csatlakozott a brit hadsereghez, ahol ejtőernyősnek és rádiósnak képezték ki. 

A rákövetkező évben Magyarországra küldték, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. 1944 március 13-án ugrott le ejtőernyővel Horvátországba, itt azonban várakozni kényszerültek. 

HannahSzenes1-131025.jpg

Szenes Hanna (Fotó/Forrás: wikipedia)

Június elején átszökött a határon, de már itt elfogták, és többször megkínozták. A lányt, aki még huszonhárom éves sem volt, napokon keresztül egy székhez kötözve korbácsolták, ütötték, verték, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni. Akkor sem, amikor elfogták az édesanyját, és azzal fenyegették, hogy megölik. Szenes Hannát 1944 őszén árulásért halálra ítélték, és a Margit Körúti Katonai Fogházban sortűzzel kivégezték.

Huszonhárom lennék 

most júliusban...

Merész játékban számra tettem, 

a kocka perdült - 

veszítettem.

Hanna utolsó verse, melyet édesanyja talált meg a lány ruhájának zsebében

 

"Itt az ideje, hogy mi, budapestiek is büszkék legyünk Szenes Hannára, akinek - noha Izrael egyik nemzeti hőse - szülővárosában mindössze egy apró park őrizte eddig emlékét - itt található a szobrunk is." - írják a Hosszúlépés Facebook-oldalán, ahol azt ígérik, hogy összesen tíz jelentős nő szobra fog feltűnni a városban. "A mostani miniszobor csak a legelső lépés, még sok követi - Szenes Hannának például a Széna téren fog „igazi” szobrot állítani a II. Kerület Önkormányzata!"

2

A szemfülesebbek tavaly már felfedezhették a kis szobor makettjét Kolodko Mihály műhelyében, miközben az alkotó Varró Dániellel beszélgetett a Kult50 forgatásán. 

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kapcsolódó

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Felmondások és tiltakozás az SZFE-n Vidnyánszky Attila kinevezése miatt

Zsámbéki Gábor rendező 41 év tanítás után hagyja ott az Egyetemet, és követi példáját Gáspár Máté megbízott intézetvezető is, aki lemondásával az SZFE modellváltásának elve és gyakorlati megvalósítása ellen is tiltakozik. Mindez azután, hogy a minisztérium bejelentette: Vidnyánszky Attila vezetheti az Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumát.
Zenés színház

Először vezényel női karmester a Salzburgi Ünnepi Játékokon

A világ legnagyobb komolyzenei fesztiváljának, az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok programsorozatának szervezői a koronavírus-járvány árnyékában számos biztonsági intézkedést rendeltek el a fellépők és a nézők egészségének megóvása érdekében.
Színház

Otthagyja a Nemzetit Bánsági Ildikó

A színésznő a közösségi oldalán jelentette be, hogy felmondott a Vidnyánszky Attila vezette teátrumban.
Zenés színház

Pietro Mascagni sosem tudta felülmúlni a Parasztbecsület sikerét

Mascagni számos műfajban alkotott: első fia emlékére írt gyászmisét, komponált zongoradarabot, szimfóniát, kantátát, egyházi zenét, dalokat, operettet, sőt filmzenét is, ennek ellenére szinte csak erről az operájáról ismert. Hetvenöt éve, 1945. augusztus 2-án halt meg Pietro Mascagni olasz zeneszerző, a Parasztbecsület komponistája. 
Jazz/World

Barabás Lőrinc: Úgy énekelsz, amilyen ember vagy

Hajlamos egyedül maradni a színpadon, a zenéjét is belső utazásnak tartja. Barabás Lőrinc trombitáján úgy szól a jazz, hogy arra a popra éhes fülek is megnyílnak. Augusztus 13-án a Kultkikötő badacsonyi színpadán lép fel a Random Szerda. Csütörtökön.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál portré

Az Apokalipszis most sztárja egy érsek után választotta nevét

Két évig még díszletmunkásként is dolgozott mielőtt Coppola filmje meghozta számára a sikert. Két fia követte őt a szakmában. Martin Sheen amerikai színész augusztus 3-án ünnepli 80. születésnapját. 
Vizuál ajánló

Herceg a vasfüggöny mögül – Róna Viktor kiállítás

A Petőfi Irodalmi Múzeum – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet új időszaki kiállítását Róna Viktor balettművésznek szenteli.
Vizuál magazin

Angyalszív, Madárka, Evita - Alan Parker legjobb filmjei

Hetvenhat éves korában, július 31-én meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, akinek nevéhez olyan kult filmek fűződnek mint a Pink Floyd:Fal, az Angyalszív vagy az Evita.
Vizuál Film

75 éve halt meg Csortos Gyula - PORTRÉ

Hetvenöt éve, 1945. augusztus 1-jén halt meg Csortos Gyula, a két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a Hyppolit, a lakáj című film főszereplője. 
Vizuál interjú

Fontos a fiatal művészek önmenedzselése

„Magyarországon, és persze a legkiemelkedőbb gócpontban, Budapesten a jelenkor művészetével, kultúrájával egy igen behatárolható közeg foglalkozik, és jár el kiállításokra, megnyitókra, előadásokra. Ismerjük egymást látásból, és ezek a személyes kapcsolódások gyakran felértékelhetik az alkotói produktumot” – mondta el Pócs Veronika művészettörténész, a MANK Galériában augusztus 2-ig látogatható kiállítás kurátora. Hozzátette: elengedhetetlen az önmenedzselés, sok energiát kell ebbe is fektetniük a fiataloknak. A 35 éven aluli művészek számára meghirdetett pályázat eredményeként létrejött szentendrei kiállítás munkáinak válogatásakor fontos szempont volt a sokszínűség.