Vizuál

Pöttöm ejtőernyőslány Kolodko új szobra

2020.03.08. 13:20
Ajánlom
Szenes Hanna szobrának tervét a szemfülesebbek már felfedezhették Kolodko Mihály műtermében forgatott videónkon is.
PikiWiki_Israel_7708_Hannah_Senesh-131023.jpg

Szenes Hanna 1937-38-ban Budapesten (Fotó/Forrás: wikipedia)

A miniszobrok alkotója a Hosszúlépéssel összefogva egy kevésbé ismert hős, a mindössze 23 évesen kivégzett Szenes Hanna miniszobrát helyezte el a stílusosan az erzsébetvárosi Szenes Hanna parkban. 

Szenes (Anikó) Hanna 1921-ben született asszimilálódott zsidó családban, írónak, költőnek készült, 1939-ben azonban, kitűnő érettségije ellenére sem kerülhetett be az egyetemre. Ezt követően emigrált Magyarországról az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Egy mezőgazdasági iskola elvégzése után egy kibucban élt és dolgozott, de közben sem hagyott fel a versírással.

Látva a II. világháború borzalmait,

1943-ban a lány csatlakozott a brit hadsereghez, ahol ejtőernyősnek és rádiósnak képezték ki. 

A rákövetkező évben Magyarországra küldték, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. 1944 március 13-án ugrott le ejtőernyővel Horvátországba, itt azonban várakozni kényszerültek. 

HannahSzenes1-131025.jpg

Szenes Hanna (Fotó/Forrás: wikipedia)

Június elején átszökött a határon, de már itt elfogták, és többször megkínozták. A lányt, aki még huszonhárom éves sem volt, napokon keresztül egy székhez kötözve korbácsolták, ütötték, verték, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni. Akkor sem, amikor elfogták az édesanyját, és azzal fenyegették, hogy megölik. Szenes Hannát 1944 őszén árulásért halálra ítélték, és a Margit Körúti Katonai Fogházban sortűzzel kivégezték.

Huszonhárom lennék 

most júliusban...

Merész játékban számra tettem, 

a kocka perdült - 

veszítettem.

Hanna utolsó verse, melyet édesanyja talált meg a lány ruhájának zsebében

 

"Itt az ideje, hogy mi, budapestiek is büszkék legyünk Szenes Hannára, akinek - noha Izrael egyik nemzeti hőse - szülővárosában mindössze egy apró park őrizte eddig emlékét - itt található a szobrunk is." - írják a Hosszúlépés Facebook-oldalán, ahol azt ígérik, hogy összesen tíz jelentős nő szobra fog feltűnni a városban. "A mostani miniszobor csak a legelső lépés, még sok követi - Szenes Hannának például a Széna téren fog „igazi” szobrot állítani a II. Kerület Önkormányzata!"

2

A szemfülesebbek tavaly már felfedezhették a kis szobor makettjét Kolodko Mihály műhelyében, miközben az alkotó Varró Dániellel beszélgetett a Kult50 forgatásán. 

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kapcsolódó

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Online elérhető művészeti filmek a napfényes Itáliáról

Online elérhető A művészet templomai című népszerű ismeretterjesztő sorozat, első körben hat film, köztük a firenzei Uffizi képtárat, Róma bazilikáit, a milánói Scala történetét, Leonardo és Raffaello életpályáját bemutató alkotások nézhetők.
Színház

Kováts Adél: „Nem csak a járványt kell túlélnünk”

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Radnóti Színház igazgatója a napirendben hisz, megpróbál nem egész nap dolgozni, ugyanakkor élvezi is a home office előnyeit. Tudja, hogy a járványt követően szemléletet kell váltanunk, de most a legfontosabbnak a szolidaritást tartja.
Vizuál

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.
Plusz

Fesztiválozhatunk idén nyáron? – Hazai körkép a koronavírus árnyékában

Nem lesznek tavaszi fesztiválok Budapesten és vidéken. Lemondták a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. De mi van a nyári programokkal? Ennek jártunk most utána!
Könyv

Milyen olvasmányokat ajánl Szabó T. Anna a karanténos napokra?

Folytatódik Nyáry Krisztián online beszélgetés-sorozata. Az irodalomtörténész április 3-án 16 órától Szabó T. Annát kérdezi arról, hogy mivel tölti a karanténos napokat és milyen olvasmányokat ajánl.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Szelfinvázió

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezen a héten arról elmélkedik, miért kéne letennünk a telefonunkat, és a fényképezés helyett a pillanatnak átadni magunkat.
Vizuál ajánló

Remény és jövőbetekintés a Ludwig Múzeum műveivel

A Ludwig Múzeum The Dead Web – The End című kiállításán bemutatott alkotások között több olyan munka is szerepel, amelyek a Ludwig gyűjteményének művei, és amelyeket a jövőben biztosan láthatunk, ha a múzeum újranyitja kapuit. Melyek ezek az alkotások?
Vizuál Nemzeti Filmintézet

Azonnali segély a szabadúszó filmeseknek

A Nemzeti Filmintézet 50 milliós Filmipari Segélyalapot nyit a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került szabadúszó filmesek azonnali megsegítésére.
Vizuál fotó

Fény az éjszakában – Az első ismert éjszakai felvétel Budapestről

Mi vonzott 300 ezer embert a Duna-partra egy májusi estén 1903-ban? A Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtárának munkatársa az első ismert éjszakai Budapest-felvételről ír.
Vizuál hír

Ki a legdrágább kortárs magyar festő? Itt vannak a rangsorok!

A Top10 élő magyar művész rangsora a 2019 aukciós eredmények alapján: Lakner László, Nádler Istán, Reigl Judit.