Vizuál

Pöttöm ejtőernyőslány Kolodko új szobra

2020.03.08. 13:20
Ajánlom
Szenes Hanna szobrának tervét a szemfülesebbek már felfedezhették Kolodko Mihály műtermében forgatott videónkon is.
PikiWiki_Israel_7708_Hannah_Senesh-131023.jpg

Szenes Hanna 1937-38-ban Budapesten (Fotó/Forrás: wikipedia)

A miniszobrok alkotója a Hosszúlépéssel összefogva egy kevésbé ismert hős, a mindössze 23 évesen kivégzett Szenes Hanna miniszobrát helyezte el a stílusosan az erzsébetvárosi Szenes Hanna parkban. 

Szenes (Anikó) Hanna 1921-ben született asszimilálódott zsidó családban, írónak, költőnek készült, 1939-ben azonban, kitűnő érettségije ellenére sem kerülhetett be az egyetemre. Ezt követően emigrált Magyarországról az akkor még brit fennhatóság alatt álló Palesztinába. Egy mezőgazdasági iskola elvégzése után egy kibucban élt és dolgozott, de közben sem hagyott fel a versírással.

Látva a II. világháború borzalmait,

1943-ban a lány csatlakozott a brit hadsereghez, ahol ejtőernyősnek és rádiósnak képezték ki. 

A rákövetkező évben Magyarországra küldték, hogy megakadályozza a magyar zsidók deportálását. 1944 március 13-án ugrott le ejtőernyővel Horvátországba, itt azonban várakozni kényszerültek. 

HannahSzenes1-131025.jpg

Szenes Hanna (Fotó/Forrás: wikipedia)

Június elején átszökött a határon, de már itt elfogták, és többször megkínozták. A lányt, aki még huszonhárom éves sem volt, napokon keresztül egy székhez kötözve korbácsolták, ütötték, verték, de a saját nevén kívül semmit nem volt hajlandó elárulni. Akkor sem, amikor elfogták az édesanyját, és azzal fenyegették, hogy megölik. Szenes Hannát 1944 őszén árulásért halálra ítélték, és a Margit Körúti Katonai Fogházban sortűzzel kivégezték.

Huszonhárom lennék 

most júliusban...

Merész játékban számra tettem, 

a kocka perdült - 

veszítettem.

Hanna utolsó verse, melyet édesanyja talált meg a lány ruhájának zsebében

 

"Itt az ideje, hogy mi, budapestiek is büszkék legyünk Szenes Hannára, akinek - noha Izrael egyik nemzeti hőse - szülővárosában mindössze egy apró park őrizte eddig emlékét - itt található a szobrunk is." - írják a Hosszúlépés Facebook-oldalán, ahol azt ígérik, hogy összesen tíz jelentős nő szobra fog feltűnni a városban. "A mostani miniszobor csak a legelső lépés, még sok követi - Szenes Hannának például a Széna téren fog „igazi” szobrot állítani a II. Kerület Önkormányzata!"

2

A szemfülesebbek tavaly már felfedezhették a kis szobor makettjét Kolodko Mihály műhelyében, miközben az alkotó Varró Dániellel beszélgetett a Kult50 forgatásán. 

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kapcsolódó

A gerillaszobrász és szomjas trollok költője a Kult50-ben

Kolodko Mihály a gerillaszobrairól ismert, Varró Dániel pedig A szomjas troll című kötetéért került be a Kult50-be. A két alkotó videónkban a játékról és a meséről beszélgetett, és sok közöset találtak egymásban.

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Különleges magyar nők a történelemből, akikről még sosem hallott

Várvédő, haditudósító, űrkutató, karmester, szumóbajnok, hajóstoppos – ráadásul magyar és nő. Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 különleges női életutat gyűjtött össze gyerekeknek szóló kötetében, ami a felnőttek körében is nagy sikernek bizonyult.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.