Vizuál

Prágában díjazták a Néprajzi Múzeum kisfilmjét

2022.08.26. 10:45
Ajánlom
A Néprajzi Múzeum EthnoZoom – a gyűjtemény mesélő tárgyai című mozgóképes alkotása rövidfilm kategóriában Ezüst Díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 25-én rendezték Prágában.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - International Council of Museums) audiovizuális szekciója, az AVICOM, évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely

a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje.

E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum alkotása.

Az EtnoZoom című animációs alkotás a Néprajzi Múzeum öt – valamilyen szempontból emblematikus – tárgyára közelít rá, hogy elmesélje történetüket, a tárgyak múzeumi életét, felidézve közben gyűjtőiket és a gyűjtés körülményeit is. A tárgyak a világ és Magyarország különböző helyeiről származnak Japántól Venezueláig, Erdélytől az Alföldön át Budapestig. A válogatást, a háttértörténetek összegyűjtését és feldolgozását, a koncepció kidolgozását a Néprajzi Múzeum kurátorcsapata végezte, az animációs film készítője Bertóti Attila.

ethnozoom3-104347.png

Jelenet a Néprajzi Múzeum EtnoZoom című kisfilmjéből (Fotó/Forrás: Néprajzi Múzeum)

A kisfilmből megismerhető az egyes leltári számú tárgy, egy japán papírlampion. A lampiont 1868-ban egy kelet-ázsiai kereskedelmi expedíció során vásárolták.

A múzeum Ázsia-gyűjteményében több hasonló darab található, de ez az egy eltér a többitől: a kiállításra választott tárgyak közül ez került annak idején a sorozat élére,

így mára igazi sztártárggyá válhatott.  Az összeállításban szerepel a legrégebbi fennmaradt székelykapu (Mikháza 1673) története is, melyet Szinte Gábor rajztanár, a múzeum megbízott gyűjtője dokumentált először. Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményéből származik a pekari maszk, melynek készítését és múzeumba kerülését követhetjük végig a kisfilmben.  A rátétes díszítéssel készült ipolykeszi cifraszűr a 20. század elején került a múzeumba – hogy hogyan, kiderül a kisfilmből, mint ahogy az is, mit keres egy gördeszkás cipő a filmben szereplő emblematikus tárgyak között.

„Nehéz, szinte lehetetlen feladat öt tárgyon keresztül megmutatni egy intézmény küldetését, gyűjteményi anyagának sajátosságait.

A kiválasztott és bemutatott öt tárgy és a játékos, szórakoztató megjelenítési mód viszont alkalmas arra, hogy felvillantsa a múzeumi munka és anyag rendkívüli sokszínűségét, szerteágazó voltát

– mondja Szarvas Zsuzsa főmuzeológus, a projekt vezetője.

A szellemes és informatív alkotás a múzeumi rövidfilmek kategóriában például a cseh Comenius Múzeumot vagy az iráni Jondishapour Múzeumot is megelőzte.  A 7 perces alkotás megtekinthető a múzeum YouTube-csatornáján és az új épületben a fogadófalon.

Fejléckép: Jelenet a Néprajzi Múzeum EtnoZoom című kisfilmjéből (forrás: Néprajzi Múzeum)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Shadows in the Forest, avagy milyen törékeny az élet – ALBUMPREMIER

Shadows in the Forest címmel jelent meg az MZK Publishingnál Palotás Gábor ütőhangszeres művész új marimba-albuma, amelynek a címadó dalból készült videóklipje is most a Fidelión debütál.
Színház

Pihe-puha babaszoba, nyers hús és brutalitás – Interjú Kiss-Végh Emőkével és Sodró Elizával

Mennyire határozzák meg az életünket azok a sebek, amelyeket tizenévesként szerzünk? – egyebek mellett erre keresi a választ a Darázs című krimi. Az előadásban látható két színművésszel beszélgettünk a bullying jelenségéről, a karakterekben rejlő sötétség szépségeiről, a független színházak helyzetéről, valamint arról, kedvesnek kell-e lennünk egymással.
Klasszikus

„A fiatal énekeseknek bizonyos szerepekre gondolniuk sem lenne szabad” – Elīna Garanča a pálya buktatóiról

A cseh Opera+ oldalnak nyilatkozott Elīna Garanča opera-énekesnő, a videóban arról mesélt Jan Bubák karmesternek, hogyan építette fel a karrierjét, és milyen veszélyek leselkednek egy pályakezdő művészre.
Vizuál

Párizsi éjszakák, napozó nők – A Vaszary-kiállításon jártunk

„Nem volt soha egyéb szándékom, vágyam: festeni akartam! Ez az autoszuggesztió nekem oly természetes volt, hogy annak ellenkezőjét nem is tudtam volna elgondolni” – írta naplójába Vaszary János, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar festője, akinek kiállítása szeptember 14-től látható a Magyar Nemzeti Galériában. 
Klasszikus

Elhunyt Fodor Tamás hegedűművész

A Budafoki Dohnányi Zenekar egykori koncertmesterét, a Pesti Vigadó munkatársát váratlanul érte a halál. Egykori munkahelyei fájó szívvel emlékeztek rá.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál magazin

KÉP-regény: Bábszínház az egész világ

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal a Budapest Bábszínház ikonikus pálcikaemberkéjéről mesélt.
Vizuál hír

Idén sem lett jobb hely a világ – megnyílt a World Press Photo kiállítás – Galéria

Megnyitott a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A nemzetközi zsűri idén 130 ország 4066 fotóriporterének 64 823 fotójából válogatta össze a tárlat anyagát, amelyet világszerte százhúsz helyszínen mutatnak be.
Vizuál ajánló

Megérkezett a Toldi teljes előzetese

Másfél perces előzetest kapott a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az Arany János Toldijából készült egész estés animációs film. A trailerben a szemfüles nézők felismerhetik a Kecskemétfilm alkotóit is. Videó a cikkünkben!
Vizuál hír

Visszautasította Bulgária Oscar-díjra nevezett filmjét az amerikai filmakadémia

A hivatalos indoklás szerint az Anya című alkotás párbeszédeinek több mint ötven százaléka angol nyelvű, így nem nevezhető a legjobb nemzetközi film kategóriájában – tudatta közösségi oldalán Zornica Szofija, a film rendezője.
Vizuál ajánló

Festői rend és szépség az elcsúfított világban – Dezső Tamás kiállítása a Capa Központban

Mi az a rejtélyes és megmagyarázhatatlan kapocs, ami összeköti az összes élő személyiségét egy életen át? – teszi fel a kérdést Dezső Tamás legújabb, Hipotézis: Levél minden című sorozatában. A világhírű fotóművész legújabb tárlata a Robert Capa Központban látható szeptember 22-től.