Vizuál

Prágában díjazták a Néprajzi Múzeum kisfilmjét

2022.08.26. 10:45
Ajánlom
A Néprajzi Múzeum EthnoZoom – a gyűjtemény mesélő tárgyai című mozgóképes alkotása rövidfilm kategóriában Ezüst Díjat nyert a Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM) által szervezett FAIMP 2.0 fesztiválon. A díjátadót augusztus 25-én rendezték Prágában.

A Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (ICOM - International Council of Museums) audiovizuális szekciója, az AVICOM, évről évre megszervezi a FAIMP 2.0 fesztivált, mely

a múzeumok és kulturális intézmények audiovizuális produkcióinak, innovatív multimédiás fejlesztéseinek és interaktív kiállítási installációinak seregszemléje.

E rangos nemzetközi szakmai megmérettetésen nyert idén díjat a Néprajzi Múzeum alkotása.

Az EtnoZoom című animációs alkotás a Néprajzi Múzeum öt – valamilyen szempontból emblematikus – tárgyára közelít rá, hogy elmesélje történetüket, a tárgyak múzeumi életét, felidézve közben gyűjtőiket és a gyűjtés körülményeit is. A tárgyak a világ és Magyarország különböző helyeiről származnak Japántól Venezueláig, Erdélytől az Alföldön át Budapestig. A válogatást, a háttértörténetek összegyűjtését és feldolgozását, a koncepció kidolgozását a Néprajzi Múzeum kurátorcsapata végezte, az animációs film készítője Bertóti Attila.

ethnozoom3-104347.png

Jelenet a Néprajzi Múzeum EtnoZoom című kisfilmjéből (Fotó/Forrás: Néprajzi Múzeum)

A kisfilmből megismerhető az egyes leltári számú tárgy, egy japán papírlampion. A lampiont 1868-ban egy kelet-ázsiai kereskedelmi expedíció során vásárolták.

A múzeum Ázsia-gyűjteményében több hasonló darab található, de ez az egy eltér a többitől: a kiállításra választott tárgyak közül ez került annak idején a sorozat élére,

így mára igazi sztártárggyá válhatott.  Az összeállításban szerepel a legrégebbi fennmaradt székelykapu (Mikháza 1673) története is, melyet Szinte Gábor rajztanár, a múzeum megbízott gyűjtője dokumentált először. Dr. Boglár Lajos amazóniai gyűjteményéből származik a pekari maszk, melynek készítését és múzeumba kerülését követhetjük végig a kisfilmben.  A rátétes díszítéssel készült ipolykeszi cifraszűr a 20. század elején került a múzeumba – hogy hogyan, kiderül a kisfilmből, mint ahogy az is, mit keres egy gördeszkás cipő a filmben szereplő emblematikus tárgyak között.

„Nehéz, szinte lehetetlen feladat öt tárgyon keresztül megmutatni egy intézmény küldetését, gyűjteményi anyagának sajátosságait.

A kiválasztott és bemutatott öt tárgy és a játékos, szórakoztató megjelenítési mód viszont alkalmas arra, hogy felvillantsa a múzeumi munka és anyag rendkívüli sokszínűségét, szerteágazó voltát

– mondja Szarvas Zsuzsa főmuzeológus, a projekt vezetője.

A szellemes és informatív alkotás a múzeumi rövidfilmek kategóriában például a cseh Comenius Múzeumot vagy az iráni Jondishapour Múzeumot is megelőzte.  A 7 perces alkotás megtekinthető a múzeum YouTube-csatornáján és az új épületben a fogadófalon.

Fejléckép: Jelenet a Néprajzi Múzeum EtnoZoom című kisfilmjéből (forrás: Néprajzi Múzeum)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

A világ alulnézetből – Interjú Vásáry Tamással

Mi motiválja a Nemzet Művészét túl a kilencvenen? Erről kérdeztük a zongoraművész-karmestert, a Magyar Művészet Akadémia rendes tagját, akivel a családi minták és a kicsorduló könnyek is szóba kerültek.
Könyv

Tízezer ingyenes Borbély Szilárd-kötetet vehetnek át a diákok

A 2014-ben elhunyt művész hatvanadik születésnapjára készült válogatáskötetet szeptember 28-tól vehetik át az érvényes diákigazolvánnyal rendelkezők. 
Klasszikus

„A természetem részévé vált a hangszerem” – Botvay Károly gordonkaművész a soproni öntevékeny polgári világról, a megsérült csellóról és az ismétlődő frázisokról

Kimagasló szakmai munkája elismeréseként Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Botvay Károly Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas gordonkaművész, akivel ebből az alkalomból beszélgettünk.
Vizuál

A legjobb film díját nyerte A játszma a pármai filmfesztiválon

Fazakas Péter rendező személyesen vette át a Violetta d’Argento díjat. A zsűri indoklásában a rendezés és a színészi alakítások mellett a zenei megoldásokat is kiemelte. 
Zenés színház

Donizetti-vígoperát láthatnak az iskolások az Eiffel Műhelyházban

A zeneszerző egyfelvonásos vígoperáját a Lázár Ervin Program részeként az általános iskola 8. osztályos diákjai számára hirdette meg a Magyar Állami Operaház. Az előadás szeptember 30-án 17.00 órakor a nagyközönség előtt is debütál.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Véget ért a forgatókönyvírók sztrájkja

A május óta tartó tiltakozást hosszas tárgyalásokat követően függeszti fel a legnagyobb forgatókönyvírói szervezet, miután sikerült béremelést kiharcolniuk, valamint garanciákat kaptak arra, hogy az alkotók jogait megvédik a mesterséges intelligencia térhódításával szemben. 
Vizuál hír

A kortárs roma képzőművészet szerepel az idei Art Market Budapest fókuszában

Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására immáron 13. alkalommal nyitja meg kapuit október 19. és 22. között, a Liszt Ünnep részeként, a Bálna Budapestben.
Vizuál ajánló

Élőzenés divatszínházi előadás kíséretében adják át a Kis fekete pályázat díjait 

A Hagyományok Háza 2023-ban is meghirdette Kis fekete nevű pályázatát, amelynek fő célja a népművészet és a modern, alkalmi divat találkoztatása.
Vizuál ajánló

A fraknói vár kincsei ihlettek meg hat kortárs képzőművészt

Mediating Time and Charm címmel nyílt meg a Q Contemporary legújabb kiállítása, amelyen hat kortárs képzőművész reflektál a burgenlandi fraknói vár Esterházy-kincstárának évszázados műtárgyaira az Esterházy Magyarország Alapítvány felkérésére.
Vizuál ajánló

Rofusz Ferenc lesz a XV. kerület Hollywood-sorozatának következő vendége

A Csokonai Rendezvényházban minden hónap negyedik csütörtökén hallgathat meg előadásokat Hollywood legendás magyarjairól. Az előadások ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.