Vizuál

Praktikus design

2011.08.22. 09:58
Ajánlom
Egyetemisták tervezte versenyautók és kiterjesztett design. Véget ért a Formula Student Hungary.

A Magyarországon idén másodszorra megrendezett Formula Student Hungary gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza. Az első versenyt 1981-ben szervezték az USA-ban. A megmérettetés azóta nem csak Európát, hanem Ázsiát, Dél-Amerikát és Ausztráliát is meghódította. A kezdeményezés lényege egy mondatban összefoglalható - autóverseny egyetemistáknak - de ennél lényegesen többet kínál és ad mind a versenyzőknek, mind a verseny mögött álló cégeknek. 

A versenyen induló egyetemi csapatok egyik legfontosabb dolga a kiírásnak megfelelő versenyautó megépítése, de ennél jóval komplexebb a feladat: az egész projektet a tanulóknak kell felépíteniük, beleértve a szükséges anyagi háttér megteremtését (szponzorok bevonásával), a menedzsmenten át a designig. Az idei versenyen sem volt ez másként és a magyar egyetemisták, akik két csapattal (BME Formula Racing Team, KEFO Motorsport) képviseltették magukat, nem is vallottak szégyent. Az augusztus 18 -és 21-e között zajló nemzetközi versenynek a Győr-Gönyű hajóállomás melletti autópálya adott otthont, ahol megbizonyosodhattunk, hogy a magyar egyetemisták nem hogy képesek csapatokat kiállítani, hanem kiváló szervező tehetséggel is bírnak. Mint a helyszín is mutatta, több nagy céget sikerült megnyerniük szponzornak, így többek között az Audi Hungaria, a Continental, KNORR-BREMSE és a MEDITOR is támogatta a rendezvényt. Ráadásul a fiatal lendület nem merült ki a pályán vagy a külföldi csapatok lelkesedésében. Még a főszervezői feladatokat is egy egyetemista, Csütörtöki Tamás látta el. 

Designról szólva kézenfekvőnek tűnik az autók felmutatása a témában, de aki erre számított, annak némiképp csalódnia kellett. A szigorú műszaki előírások miatt ugyanis nincs túl tág mozgástere a formatervezőknek, más területen azonban nem csak ki élhették ebbéli hajlamaikat a jelentkezők, hanem feladatuk is volt. Ezek közé tartozott például a csapatok arculatának megtervezése, ahogy a rendezvényhez tartozó és a csapatokat bemutató kiadványok designja. Mivel a design csupán egy része a komplett projektnek, így igen életszagúan a praktikus hasznot és az anyagi feltételeket figyelembe véve voltak kénytelenek tervezni a hallgatók. Ez azonban, mindenféle rosszmájú előfeltételezéssel ellentétben, kiegyensúlyozott eredményt hozott: jól működtek a csapatok, jól mentek az autók és egységes, modern designt hoztak a kiadványok is, oly annyira, hogy nagyobb cégek is példát vehetnének a tartalom és a forma arányát illetően.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál Film

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál Film

Az egzotikus filmek magyar mestere - Korda Zoltán

Az angol filmipart meghatározó Korda fivérek egyike, a négy Oscar-díjra jelölt A dzsungel könyve alkotója. A bagdadi tolvaj című filmjükből a Disney Aladdin című rajzfilmje és A csillagok háborúja is merített. A filmrendező, producer 1895. június 3-án született.
Vizuál online

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Vizuál magazin

Hatszor nősült az egyik leghíresebb agglegényt alakító színész

A még kardigánjaiban is hódító angolt Szexi Rexinek becézték a lapok. Hasonlóan ironikus, hogy legismertebb alakításai között több musical is van, pedig saját bevallása szerint alig pár hangot tud énekelni. Rex Harrison neve egybe forrt a My Fair Lady Higgins professzorával.
Vizuál morgan freeman

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.