Vizuál

Praktikus design

2011.08.22. 09:58
Ajánlom
Egyetemisták tervezte versenyautók és kiterjesztett design. Véget ért a Formula Student Hungary.

A Magyarországon idén másodszorra megrendezett Formula Student Hungary gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza. Az első versenyt 1981-ben szervezték az USA-ban. A megmérettetés azóta nem csak Európát, hanem Ázsiát, Dél-Amerikát és Ausztráliát is meghódította. A kezdeményezés lényege egy mondatban összefoglalható - autóverseny egyetemistáknak - de ennél lényegesen többet kínál és ad mind a versenyzőknek, mind a verseny mögött álló cégeknek. 

A versenyen induló egyetemi csapatok egyik legfontosabb dolga a kiírásnak megfelelő versenyautó megépítése, de ennél jóval komplexebb a feladat: az egész projektet a tanulóknak kell felépíteniük, beleértve a szükséges anyagi háttér megteremtését (szponzorok bevonásával), a menedzsmenten át a designig. Az idei versenyen sem volt ez másként és a magyar egyetemisták, akik két csapattal (BME Formula Racing Team, KEFO Motorsport) képviseltették magukat, nem is vallottak szégyent. Az augusztus 18 -és 21-e között zajló nemzetközi versenynek a Győr-Gönyű hajóállomás melletti autópálya adott otthont, ahol megbizonyosodhattunk, hogy a magyar egyetemisták nem hogy képesek csapatokat kiállítani, hanem kiváló szervező tehetséggel is bírnak. Mint a helyszín is mutatta, több nagy céget sikerült megnyerniük szponzornak, így többek között az Audi Hungaria, a Continental, KNORR-BREMSE és a MEDITOR is támogatta a rendezvényt. Ráadásul a fiatal lendület nem merült ki a pályán vagy a külföldi csapatok lelkesedésében. Még a főszervezői feladatokat is egy egyetemista, Csütörtöki Tamás látta el. 

Designról szólva kézenfekvőnek tűnik az autók felmutatása a témában, de aki erre számított, annak némiképp csalódnia kellett. A szigorú műszaki előírások miatt ugyanis nincs túl tág mozgástere a formatervezőknek, más területen azonban nem csak ki élhették ebbéli hajlamaikat a jelentkezők, hanem feladatuk is volt. Ezek közé tartozott például a csapatok arculatának megtervezése, ahogy a rendezvényhez tartozó és a csapatokat bemutató kiadványok designja. Mivel a design csupán egy része a komplett projektnek, így igen életszagúan a praktikus hasznot és az anyagi feltételeket figyelembe véve voltak kénytelenek tervezni a hallgatók. Ez azonban, mindenféle rosszmájú előfeltételezéssel ellentétben, kiegyensúlyozott eredményt hozott: jól működtek a csapatok, jól mentek az autók és egységes, modern designt hoztak a kiadványok is, oly annyira, hogy nagyobb cégek is példát vehetnének a tartalom és a forma arányát illetően.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Liszt Ferenc szépunokája ez a csodakamasz zongoraművész

Ahogy a középkorú és idősebb generációk birtokba vették a közösségi médiát, úgy futott fel Michael Andreas Häringer karrierje is. A most tizenhét éves zongoraművész nem csak ragyogó tehetség, de kivételesen népszerű is.
Könyv

12 izgalmas kötet a Könyvhétről

Mi ezeket a könyveket szeretnénk látni a könyvespolcunkon. Szubjektív válogatás a most megjelenő újdonságokból.
Vizuál

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.
Színház

Két díjnak is örülhet ifj. Vidnyánszky Attila a POSZT-on

Szombat este átadták a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozó díjait a Kodály Központban megrendezett ceremónián. A versenyprogramban tíz nap alatt tizennégy előadás vonult fel a díjakról döntő szakmai-, színész-, és közönségzsűri előtt.
Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Ember Sári nyerte az idei Leopold Bloom Díjat

A fiatal alkotó munkái olyan kérdésekkel foglalkoznak, mint a másság, a modernizmus, a formalizmus, a testünkkel való kapcsolat vagy az etnikai és faji különbözőségek, mindezt komplex módon például néprajzi vagy antropológiai kontextusba helyezve.
Vizuál ajánló

Támogatói jeggyel úszhatjuk meg a sorban állást a Múzeumok Éjszakáján

Országszerte mintegy 400 intézmény várja a közönséget csaknem 2000 programmal június 22-én, a 17. Múzeumok éjszakáján, melynek "fővárosa" Szombathely lesz. Néhány újítást is bevezettek a szervezők.
Vizuál hír

Több hónapos programsorozattal emlékeznek a száz éve elhunyt Csontváryra

A június 19-én kezdődő sorozat keretében neves szakemberek tematikus előadásai vezetik végig az érdeklődőket Csontváry Kosztka Tivadar életútján, szakmai és személyes megközelítésből egyaránt.
Vizuál interjú

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Vizuál gyász

Elhunyt Franco Zeffirelli

A hosszú betegség után elhunyt rendező 96 éves volt. Firenzében helyezik örök nyugalomra – számolt be róla a hvg.hu.