Vizuál

Praktikus design

2011.08.22. 09:58
Ajánlom
Egyetemisták tervezte versenyautók és kiterjesztett design. Véget ért a Formula Student Hungary.

A Magyarországon idén másodszorra megrendezett Formula Student Hungary gyökerei több évtizedre nyúlnak vissza. Az első versenyt 1981-ben szervezték az USA-ban. A megmérettetés azóta nem csak Európát, hanem Ázsiát, Dél-Amerikát és Ausztráliát is meghódította. A kezdeményezés lényege egy mondatban összefoglalható - autóverseny egyetemistáknak - de ennél lényegesen többet kínál és ad mind a versenyzőknek, mind a verseny mögött álló cégeknek. 

A versenyen induló egyetemi csapatok egyik legfontosabb dolga a kiírásnak megfelelő versenyautó megépítése, de ennél jóval komplexebb a feladat: az egész projektet a tanulóknak kell felépíteniük, beleértve a szükséges anyagi háttér megteremtését (szponzorok bevonásával), a menedzsmenten át a designig. Az idei versenyen sem volt ez másként és a magyar egyetemisták, akik két csapattal (BME Formula Racing Team, KEFO Motorsport) képviseltették magukat, nem is vallottak szégyent. Az augusztus 18 -és 21-e között zajló nemzetközi versenynek a Győr-Gönyű hajóállomás melletti autópálya adott otthont, ahol megbizonyosodhattunk, hogy a magyar egyetemisták nem hogy képesek csapatokat kiállítani, hanem kiváló szervező tehetséggel is bírnak. Mint a helyszín is mutatta, több nagy céget sikerült megnyerniük szponzornak, így többek között az Audi Hungaria, a Continental, KNORR-BREMSE és a MEDITOR is támogatta a rendezvényt. Ráadásul a fiatal lendület nem merült ki a pályán vagy a külföldi csapatok lelkesedésében. Még a főszervezői feladatokat is egy egyetemista, Csütörtöki Tamás látta el. 

Designról szólva kézenfekvőnek tűnik az autók felmutatása a témában, de aki erre számított, annak némiképp csalódnia kellett. A szigorú műszaki előírások miatt ugyanis nincs túl tág mozgástere a formatervezőknek, más területen azonban nem csak ki élhették ebbéli hajlamaikat a jelentkezők, hanem feladatuk is volt. Ezek közé tartozott például a csapatok arculatának megtervezése, ahogy a rendezvényhez tartozó és a csapatokat bemutató kiadványok designja. Mivel a design csupán egy része a komplett projektnek, így igen életszagúan a praktikus hasznot és az anyagi feltételeket figyelembe véve voltak kénytelenek tervezni a hallgatók. Ez azonban, mindenféle rosszmájú előfeltételezéssel ellentétben, kiegyensúlyozott eredményt hozott: jól működtek a csapatok, jól mentek az autók és egységes, modern designt hoztak a kiadványok is, oly annyira, hogy nagyobb cégek is példát vehetnének a tartalom és a forma arányát illetően.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Vizuál downton abbey

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Vizuál székely

Panteon – kiállítás a Pesti Vigadóban

Idén nyáron kultúrtörténeti jelentőségű kiállítást rendeznek a Székely Nemzeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből a Pesti Vigadóban.
Vizuál gyász

Meghalt Friedmann Endre fotóriporter

A World Press Photo-, Balázs Béla- és Táncsics Mihály-díjas fotóst, az MTI örökös tudósítóját 84 éves korában, vasárnap érte a halál - tudatta a család.
Vizuál videotéka

Egyetlen videokölcsönző maradt az egykori hatalmas amerikai hálózatból

Most már tényleg vége a kilencvenes éveknek: az egykor virágzó videokölcsönzők legnagyobbika, az amerikai Blockbuster lánc is bedobja a törülközőt, és bezárja utolsó boltjait.
Vizuál Film

Találtak egy Kubrick-forgatókönyvet, akár film is készülhetne belőle

Hatvan év után került elő a Burning Secret forgatókönyve, amelyet a rendező Calder Willingham regényíróval közösen írt.