Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

2020.06.03. 10:50
Ajánlom
Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

Online is bejárhatóak otthonról a Nemzeti Múzeum kiállításai, például az első világháborút lezáró békeszerződéssel és a két világháború közti időszakkal kapcsolatos tárlat. Kifejezetten a világháborút lezáró szerződéshez kapcsolódóan készült egy galéria a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből „Trianon és a revíziós politika emlékei” címmel a Museumapen, amiben a fontosabb eseményekhez kapcsolódó fotók, például Apponyi Albert elutazását megörökítő felvétel mellett korabeli plakátok is láthatóak. Itt egy kicsit részletesebb információkat is olvashatnak az érdeklődők a képekről: Trianon 100 a Museumapen!

A Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából egy virtuális fotógalériából álló online kiállítással és készült a múzeum! A tárlatot Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg június 4-én 16:30-tól.

MNMkviz-104852.png

Kvízek (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

A múzeum legizgalmasabb kezdeményezése azonban az online kvízek, amelyekkel játékos formában ismerkedhetnek meg főleg az iskolások, de a felnőtt érdeklődők is a békekonferencia részleteivel, de a menekültek sorsától a korabeli öltözékekig számos témában találhatóak kérdéssorok ide kattintva

TRIANON 100 KVÍZEK

A párizsi békekonferenciák
Témakör: Trianon
Korosztály: felnőttek
1919. január 18-án nyitotta meg Georges Clemenceau francia miniszterelnök Párizsban a békekonferenciát, amely szereplőinek túlnyomó többsége tisztában volt azzal, hogy új világrend alapjait rakja le, ezért elképzelésüket komolynak, tartósnak és hosszú távúnak szánták. De hogyan is zajlott pontosan? Milyen körülmények között mondta el Apponyi Albert gróf beszédét? Milyen következményekkel járt a döntés az országra nézve? A feladatok megoldásával kiderül!
 
Trianon számokban
Témakör: Magyar történelem, XX. század
Korosztály: 5-12. évfolyam
A tankocka segítségével elevenítsd fel tudásodat a trianoni békeszerződés adataival kapcsolatban.
 
Trianoni menekültek
Témakör: Első világháború, Trianon
Korosztály: Felső tagozat, középiskola, felnőttek
Ismerd meg jobban a trianoni menekültek sorsát!
 
A díszmagyar öltözet
Témakör: 19-20. század
Korosztály: 5-12. évfolyam, felnőttek
Az alábbi feladatok segítenek megismerni a férfi és női díszmagyar ruha részeit, díszítéseit. Gyakorolhatod, de bővítheted is tudásod vele.
 
Hol születtek nagyjaink?
Témakör: Magyar történelem és földrajz
Korosztály: 5-12. évfolyam
Keresd meg azon híres nagyjaink születési helyét a térképen, akik a trianoni határon kívül születtek.

További tankockák, kvízek a honlapon találhatóak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

„Szíven üt, hogy EP már soha többé nem ülhet itt” – Interjú Lukács Miklós cimbalomművésszel

Esterházy Péter születésnapján, április 14-én az E(gy)P(ercesek) – Esterházy-fragmentumok című online produkcióval tiszteleg a Katona József Színház az író emléke előtt. EP írásai Máté Gábor hangján szólalnak meg, játszótársa Lukács Miklós cimbalomművész.
Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Könyv

Egyedülálló vers- és regényadatbázist hoztak létre az ELTE kutatói

A különleges gyűjtemény a szerzői jogi védelem alatt már nem álló, a Magyar Elektronikus Könyvtár állományában megtalálható magyar műveket listázza és elemzi nyelvi jellemzőik alapján.
Vizuál

Dokumentumfilm-sorozat készül Fekete István életéről

A film alkotói az író szülőfalujából indulva mutatják be Fekete István életének legfontosabb színhelyeit, történészek, kutatók és szakértők segítségével elevenítve fel egy kivételes írói pálya legfontosabb és legérdekesebb mozzanatait.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál uránia

Ámos Imre tragédiájáról és 12 fiú történetéről szóló filmeket vetít ma este az Uránia

Folytatódik az Uránia ingyenes online vetítéssorozata, a Látótérben. Ma este, a Holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja előestéjén Kőbányai János Ámos Imréről készült és Sipos András gyerekkori háborús élményeit feldolgozó alkotásokat vetítenek.
Vizuál aukció

Színek, realizmusok, meglepetések - a Kieselbach Galériában

Tavaszi aukciója előtt a Kieselbach Galéria ismét megrendezi eladással egybekötött kiállítását. A csütörtökön nyíló tárlaton több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotást csodálhatunk meg.  
Vizuál filmio

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Vizuál hír

Oscar-jelölt kisfilm is szerepel az idei Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál programjában

Rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek a május 27. és június 2. között megrendezésre kerülő 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon. A Toldi mozin kívül több szabadtéri helyszínen is zajló szemlén bemutatkozik az Oscarra jelölt Genius Loci is.
Vizuál interjú

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?