Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

2020.06.03. 10:50
Ajánlom
Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.

Online is bejárhatóak otthonról a Nemzeti Múzeum kiállításai, például az első világháborút lezáró békeszerződéssel és a két világháború közti időszakkal kapcsolatos tárlat. Kifejezetten a világháborút lezáró szerződéshez kapcsolódóan készült egy galéria a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből „Trianon és a revíziós politika emlékei” címmel a Museumapen, amiben a fontosabb eseményekhez kapcsolódó fotók, például Apponyi Albert elutazását megörökítő felvétel mellett korabeli plakátok is láthatóak. Itt egy kicsit részletesebb információkat is olvashatnak az érdeklődők a képekről: Trianon 100 a Museumapen!

A Nemzeti Összetartozás Éve alkalmából egy virtuális fotógalériából álló online kiállítással és készült a múzeum! A tárlatot Varga Benedek a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója nyitja meg június 4-én 16:30-tól.

MNMkviz-104852.png

Kvízek (Fotó/Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum)

A múzeum legizgalmasabb kezdeményezése azonban az online kvízek, amelyekkel játékos formában ismerkedhetnek meg főleg az iskolások, de a felnőtt érdeklődők is a békekonferencia részleteivel, de a menekültek sorsától a korabeli öltözékekig számos témában találhatóak kérdéssorok ide kattintva

TRIANON 100 KVÍZEK

A párizsi békekonferenciák
Témakör: Trianon
Korosztály: felnőttek
1919. január 18-án nyitotta meg Georges Clemenceau francia miniszterelnök Párizsban a békekonferenciát, amely szereplőinek túlnyomó többsége tisztában volt azzal, hogy új világrend alapjait rakja le, ezért elképzelésüket komolynak, tartósnak és hosszú távúnak szánták. De hogyan is zajlott pontosan? Milyen körülmények között mondta el Apponyi Albert gróf beszédét? Milyen következményekkel járt a döntés az országra nézve? A feladatok megoldásával kiderül!
 
Trianon számokban
Témakör: Magyar történelem, XX. század
Korosztály: 5-12. évfolyam
A tankocka segítségével elevenítsd fel tudásodat a trianoni békeszerződés adataival kapcsolatban.
 
Trianoni menekültek
Témakör: Első világháború, Trianon
Korosztály: Felső tagozat, középiskola, felnőttek
Ismerd meg jobban a trianoni menekültek sorsát!
 
A díszmagyar öltözet
Témakör: 19-20. század
Korosztály: 5-12. évfolyam, felnőttek
Az alábbi feladatok segítenek megismerni a férfi és női díszmagyar ruha részeit, díszítéseit. Gyakorolhatod, de bővítheted is tudásod vele.
 
Hol születtek nagyjaink?
Témakör: Magyar történelem és földrajz
Korosztály: 5-12. évfolyam
Keresd meg azon híres nagyjaink születési helyét a térképen, akik a trianoni határon kívül születtek.

További tankockák, kvízek a honlapon találhatóak.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.
Klasszikus

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál hír

Hétfőn nyit újra a Louvre

A párizsi múzeum március közepén zárt be a koronavírus-járvány miatt. A világ leglátogatottabb múzeuma szigorú egészségügyi előírások mellett a tárlatok mintegy hetven százalékán fogad ismét látogatókat, de ismét lehet majd szelfizni a Mona Lisával.
Vizuál Film

Hét film premier előtt a Cirko Film országos fesztiválján

A Vissza a moziba! című, július 17. és 19. között rendezett fesztivállal arra emlékeztetnek, hogy filmet nagy vásznon, közösségi élményként érdemes nézni. A programhoz a főváros hat mozija mellett 16 vidéki város filmszínháza csatlakozik.
Vizuál hír

Újrarendezett emlékszobával tisztelegnek az anyák megmentője előtt

A járványhelyzetet követően a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum június 23-án ismét megnyitotta kapuit, a látogatókat pedig újrarendezett Semmelweis Emlékszobával várja.
Vizuál ajánló

Múltba nyíló kapuk Ország Lili alkotásain

Újra látogatható a Bozsó Gyűjtemény Kecskeméten, ahol október 4-ig meghosszabbították az Ország Lili alkotásaiból rendezett időszaki tárlatot.
Vizuál galéria

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.