Vizuál

Próbanaplóból kordokumentum – film készült a Nemzeti Színházban

2021.05.31. 19:50
Ajánlom
Szerelem a koronavírus idején címmel készítettek a világjárvány korszakát dokumentáló filmet a Nemzeti Színházban. Az ötven perces, csaknem egy éven keresztül forgatott mozi a Rómeó és Júlia próbafolyamatába enged betekintést.

A járvány idején a színházak nem tudtak a megszokott rendben működni, a többi teátrumhoz hasonlóan a Nemzeti Színház is leállásra kényszerült. Bár a közönség előtt bezárultak a kapuk, a házon belül zajlott a munka, Vidnyánszky Attila Shakespeare klasszikusát állította színpadra.

„Már 30 éve benne vagyok a szakmában, sok mindent láttam, de ilyen időszakot, hogy így kelljen próbálni, így kelljen vigyázni egymásra, ilyen óvintézkedéseket kelljen betartani mint a koronavírus idején, ilyet még nem éltem meg. Az utolsó pillanatig kíméltük az idősebb színészeinket és nem hívtuk be őket dolgozni. Nehéz volt, de meg kellett tanulnunk a járvány adta körülmények között létezni. Egy biztos: néző nélkül nincsen színház” – mondta el az elmúlt időszakról a főigazgató.

Romeo_jelmezesproba_eorifoto_244-194140.jpg

Rómeó és Júlia a Nemzeti Színházban (Fotó/Forrás: Eőry Zsolt / Nemzeti Színház)

A próbák egy részében a társulat az online térbe kényszerült, ami megnehezítette a színészek dolgát is. Ráadásul többen – többek között a Benvoliót játszó Sebestyén László is – átestek a koronavíruson, a bemutató pedig folyamatosan tolódott. December 4-ről először január 15-re, majd február 12-re csúszott a premier, ekkor már meg tudták tartani a házi főpróbát.

A dokumentumfilm stábja – Bánfalvi Laura, Talán Csaba, Vági Barbara és Sallai Zsófia – a kezdetektől tudta, hogy ez a próbaidőszak most nagyon más lesz, mint az eddigiek.

Az eredeti cél egy olyan alkotás létrehozása lett volna, ami a darab készítési folyamataiba avat be, később lényegült át kordokumentummá.

Ahogyan a film, az előadás is rendhagyó lesz: Shakespreare drámája ezúttal nem csupán egy tragikus szerelmi történetet mutat be, hanem túllépve ezen, a szeretet győzelméről szól a halál és a széthúzás fölött.

A Szerelem a koronavírus idején 2021. június 8-án 21 órakor látható az M5 csatornán, majd június 9-én 19 órától a TV2 Play-en.

Fejléckép: jelenet az előadásból (fotó: Eőry Zsolt / Nemzeti Színház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Van neve annak, ami vagyok – Székely Kriszta kiállása

A Katona József Színház rendezője, Székely Kriszta is felszólalt június 14-én, a homoszexualitást a pedofíliával összemosó törvény elleni tüntetésen.
Jazz/World

Elhunyt Winand Gábor zenész

Hosszan tartó betegség után, 57 éves korában elhunyt Winand Gábor fuvolán és zongorán is kiválóan játszó zenész, énekes, tanár és zeneszerző – tudatta Budapest Jazz Club.
Klasszikus

A magyar zenetanárnő, aki generációkat tanított meg szorongás nélkül hegedülni

Havas Kató a saját bőrén tapasztalta meg, milyen káros hatással van egy muzsikusra a szorongás, a megfelelési kényszer és a lámpaláz. Egy balatoni cigányprímás, egy amerikai találkozás és egy majdnem félbeszakadt karrier hatására dolgozta ki hegedűoktatási módszerét, amelynek központi jelszava volt a természetesség, a könnyedség és a belülről fakadó elegancia.
Tánc

Ismét élőben játszik a Recirquel Társulat

A Solus Amor című produkcióval nyitja meg kapuit június 25-én a Müpa Fesztivál Színháza. Nem ez lesz az egyetlen újcirkusz-produkció a színházteremben: a trilógia egy másik darabja, a My Land is színre kerül.
Vizuál

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Vizuál ajánló

Habkönnyű magyar filmeket tett ingyenesen elérhetővé a Filmio

Június 17-20. között bárki számára elérhető a Veri az ördög a feleségét, A veréb is madár, valamint a Mit csinált a feleséged 3-tól 5-ig? című vígjáték.
Vizuál hír

Madame Tussauds nyílik Budapesten

Várhatóan 2022 első negyedévében a Dorottya utcában is megnyílik az élethű viaszszobrairól híres Madame Tussauds, amely azért is különleges, mert a budapesti múzeum lesz a világ első teljesen franchise-rendszerben működő Madame Tussauds-ja – adta hírül a Telex.
Vizuál hír

Meghívták Rudolf Olivér diplomafilmjét a cannes-i fesztivál válogatásába

A FONICA M-120 című alkotást is beválogatták a cannes-i fesztivál Cinéfondation programja. A világ legnagyobb presztízsű filmes seregszemléje évről évre izgalmas válogatást mutat be a legfiatalabb generáció munkáiból.
Vizuál hír

150 millió forintért kelt el egy Tihanyi-csendélet

A Kieselbach Galéria június 14-i aukcióján az egyik legdrágább tétel Tihanyi Lajos Csendélet cserepes virággal, kancsóval és citromokkal című festménye volt, melyet a festő 1909-ben készített.
Vizuál Rendtörténet

Akik az erdőkből merítettek erőt

A Pálosok című tárlat az egyetlen magyar alapítású és máig működő férfi szerzetesrend, a pálos rend történetéről ad áttekintést. Egyszerre szól a világi és egyházi társadalom valamennyi csoportjához, s nyit azok felé is, akik kevés, vagy semmilyen tudással nem rendelkeznek a pálos rendről.